Hamilton autózta a legjobb időt a második szabadedzésen

Publikálás dátuma
2018.09.28. 16:12
FOTÓ: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
A világbajnoki pontversenyben vezető, címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája érte el a legjobb köridőt pénteken, a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén, Szocsiban.
A négyszeres világbajnok brit versenyző mögött csapattársa, a finn Valtteri Bottas lett a második, Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája pedig a harmadik. A pontverseny második helyén álló, szintén négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (Ferrari) az ötödik időt érte el. Eredmények, 2. szabadedzés (a formula1.com alapján): 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:33.385 perc 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:33.584 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:33.827 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:33.844 5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:33.928 6. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:34.388 korábban: 1. szabadedzés: 1. Vettel 1:34.488 perc 2. Verstappen 1:34.538 3. Hamilton 1:34.818 4. Bottas 1:34.999 5. Ricciardo 1:35.524 6. Esteban Ocon (francia, Force India) 1:35.663 A további program: szombat: 3. szabadedzés 11.00 időmérő edzés 14.00 vasárnap: futam 13.10
Szerző

Csak bosszankodhatunk, ha nem látjuk a spanyol meccseket

Publikálás dátuma
2018.09.28. 15:57

Fotó: CURTO DE LA TORRE / AFP
A spanyol focit és a Bajnokok Ligáját nem kötelező mindenkihez eljuttatni, így semmi nem kötelezi a TV2 Csoportot, hogy sokak számára fogható csatornán adja. A Spíler2 péntektől szerepel a Telekom kínálatában, amit ugyan 30 nappal korábban be kellett volna jelenteni, de mindig van kiskapu.
A médiatörvény világosan fogalmaz, a szolgáltatóknak a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) felé harminc nappal korábban be kell jelenteni, ha új csatornát vesznek fel a kínálatba. A Spíler2 pénteken került be a Telekom csomagjába, ám a szolgáltató erről nem tájékoztatta 30 nappal ezelőtt az NMHH-t. Azért maradt el a tájékoztatás, mert még három héttel ezelőtt is arról szóltak a hírek, hogy bár tárgyaltak egymással a felek, nem jutottak egyezségre. Mégsem várható, hogy az NMHH szankcionálja a szolgáltatót.
Két menekülő útvonala is van a szolgáltatónak: ha azt jelenti be az NMHH-nak, hogy tesztüzemmódban indítja el a csatornát, akkor nem kell az indulás előtt eltelnie 30 napnak. A másik, hogy nem vesz ki semmit a kínálatból, ebben az esetben sincs előzetes bejelentési kötelezettsége, mivel a nézők érdekei nem sérülnek, hanem plusz tartalmat kapnak. 
A médiatörvény 16. paragrafusának 1. bekezdése szerint „audiovizuális médiaszolgáltató nem gyakorolhatja a kizárólagos közvetítési jogot olyan módon, hogy az audiovizuális médiaszolgáltatásokhoz hozzáférő hazai közönség jelentős részét – több mint húsz százalékát – kizárja a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményeknek az eseménnyel egyidőben vagy későbbi közvetítés útján, előfizetési díj megfizetése nélkül is hozzáférhető audiovizuális médiaszolgáltatáson keresztül történő figyelemmel kíséréséből.”
A spanyol futball és a Bajnokok Ligája – amely a Spíler2-őn érhető el – nem tartozik a kiemelten nagy jelentőséggel bíró események közé, így a TV2 Csoport azon a csatornán adja, amelyiken csak akarja. Az NMHH honlapján elérhető listából kiderül, hogy a Mol-Vidi csoportmérkőzései az Európa-ligában viszont ebben a kategóriában találhatók, a fehérváriak találkozóit így a lakosság legalább 80 százaléka számára elérhetővé kell tenni. Ezért a magyar bajnok meccseit a Sport TV mellett a Spektrum Home is sugározza, mert utóbbi csatorna – amely szintén a Sport TV-é – extra díj fizetése nélkül országosan elérhető.
A Népszava megkérdezett egy jogi szakértőt, aki azt mondta, a nézők a bosszankodáson kívül mást nem tehetnek. Ha perelnek, a bíróság megállapíthatja, hogy valóban nem voltak elérhetőek az ország nagyobb része számára a spanyol bajnokik és a BL-meccsek, de kártérítést nem ítél meg. Az NMHH-nak van lehetősége és joga szankcionálni a csatornát, ha azt állapítja meg, hogy sérültek a nézők érdekei. Lapunk megkérdezte az NMHH-t, amelynek kommunikációs igazgatósága azt válaszolta, hogy vizsgálatra nem került sot, mivel a Telekom még nem jelentette be a szolgáltatást. Ennek határideje attól függ, hogy új szolgáltatásnak minősül-e a Spíler2 bevétele a csomagba. Az NMHH megerősítette azt is, hogy a BL meccsek (a döntő és egy magyar csapat esetleges szereplése kivételével) nem tartoznak a kiemelt jelentőségű események közzé. Ha egy kiemelt eseménnyel kapcsolatban támadna vita, arra külön eljárás létezik, a Médiatanács előtt lehetne eljárást indítani.
A Telekom reagált megkeresésünkre: „a Magyar Telekom a Spíler2 TV csatornát akcióként, meghatározott időre (2018. szeptember 28-tól december 31-ig) teszi elérhetővé bizonyos díjcsomagra előfizető ügyfeleinek. Erre a jogszabály lehetőséget ad a szolgáltatóknak. A jogszabályi kötelezettségnek megfelelően a Spíler2 TV akció bevezetése során a Magyar Telekom a módosított ÁSZF-et 2018. szeptember 28-án weboldalán közzétette, illetve az akcióról az NMHH részére történő bejelentést a jogszabály szerinti határidőben, 8 napon belül megteszi. A jelenleg fennálló megállapodás - melynek részletei a felek üzleti titkát képezi - az idei év végéig szól. Ahogy eddig is, a jövő évi csatornakiosztásnál is arra törekszünk, hogy ügyfeleink igényeit figyelembe véve alakítsuk ki a választékot" - írta a szolgáltató.
Frissítve: 2018.09.28. 18:05

Felmond a teniszszövetség Fucsovics edzőjének

Publikálás dátuma
2018.09.28. 11:10

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Sávolt Attila korábban nem szólalhatott fel a rendkívüli közgyűlésen.
A Magyar Teniszszövetség felmondja a Fucsovics Márton edzőjével, Sávolt Attilával fennálló megbízási jogviszonyt – írja a Magyar Idők. Szerdán megírtuk, hogy Sávolt nem szólalhatott fel a Magyar Tenisz Szövetség rendkívüli közgyűlésén. Mint ismeretes, a szövetségből elnökségi tagok távoztak, és pótlásukra rendkívüli közgyűlést kellett összehívni, ellenkező esetben működésképtelen maradt volna a szervezet.
A legjobb magyar férfi játékos, Fucsovics Márton még a Csehország elleni Davis Kupa-mérkőzés előtt tette közzé Facebook-oldalán azt a bejegyzést, amelyben hiányolta a támogatást a szövetség részéről. Később csatlakozott hozzá a nőknél a világ élvonalába tartozó Babos Tímea és olyan korábbi nagyságok, mint Temesvári Andrea és Markovits László. Ezután elkezdődött egy üzengetés a felek között, amiből kiderült, mennyit keresnek a játékosok és edzőik, illetve azt is megtudhattuk, hogy Fucsovics New Yorkban kapott zaklató e-maileket szövetségi munkatársaktól, miközben a korábbi világelső, Novak Djokovics elleni mérkőzésére készült, a Facebookon pedig a szövetség kommunikációsigazgatónak férje sértette vérig a teniszezőket. Ilyen előzmények után a magát demokratikusnak gondoló szövetség tanácskozásán Sávolt azért nem kapott engedélyt a felszólalásra, mert nem volt szavazókártyája.
Szerző
Frissítve: 2018.09.28. 11:21