Várbevétel bármi áron – időközi választás a XV. kerületben

Publikálás dátuma
2018.09.30 08:54

Fotó: / Draskovics Ádám
Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a főváros XV. kerületében, miután a városrész erős emberét, Hajdu Lászlót a baloldal jelöltjeként ritka fölénnyel a parlamentbe küldték a választók áprilisban.
A Vasárnapi Hírek cikke. Utódjául az alpolgármesterét, Németh Angélát ajánlja, és ha „április volna”, a mainál is jobb eséllyel tenné a baloldali fellegvárban. Ám a kilátástalan kormányváltás miatti közöny a Fidesznek kedvez. Nagy is a csönd a Fidesznél, szinte csak a Kubatov-lista suhogása és a kormánymédia bokacsattogása hallatszik. Kockázatot vállaltak az ellenzéki pártok, amikor sikeres polgármestereiket indították a tavaszi parlamenti választáson. Az azóta megtartott időközik jellemzően kormánypárti győzelmet hoztak. Ritka kivételként Balmazújvárosban az ellenzék által támogatott jelölt lett polgármester, míg Mezőtúron a szocialista képviselőjelölt öt szavazattal nyert. De a többi megméretést a Fidesz hozta, Miskolcon 60, Sopronban 69, Veszprémben 80 százalékos eredménnyel, a felcsúti 89-et és a paksi 94-et már minden tisztességes kommunista diktatúra megirigyelné. Még a Jobbik-bizományként számon tartott Tiszavasvárit is bevette a Fidesz, nem mellesleg amiatt, mert a Jobbik felől is inkább a szakadárok kilépéséből fakadó mély válság, mintsem a külvilág számára érdekes romaügyi szakpolitika hallatszik.  

Elfordult ellenzékiek

A renyhe, 20 százalék körüli részvétellel tartott időközi választások arra voltak jók, hogy a polgárok megláthassák a hatalom foga fehérjét. És hogy kiderüljön, e banánköztársaságba hajló országot nemhogy a miskolci Erdei 2. Sándor indulása nem rázza meg, de még az Orbán-klán magán-repülőgépezése sem. Ha a kormányfő talicskán tolná ki a Szépművészetiből a teljes cinquecentót, a közmédia akkor is azon háborogna, hogy már kubikolni sem szabad szegény miniszterelnöknek. Csak migránsokat ne, bármi legyen is ára! És ezt a bármit érdemes volna betű szerint értenünk.

Szemesnek áll a világ

Mindeközben Rákospalotán, illetve Újpalotán: „A városrész rászorul a kormány támogatására, ezért olyan vezetőre van szüksége, aki közvetlen és barátságos kapcsolatot ápol a kabinettel” – első bekezdés a Magyar Távirati Iroda híréből, melyben László Tamás Fidesz–KDNP-jelölt e heti sajtótájékoztatóján szerénykedik. Mondatában benne van feketén-fehéren, az kap pénzt, aki jóban van a hatalommal. – Így van, uram, mi furcsa van ebben? A balosok idején ugyanez volt. Szemesnek áll a világ! – magyarázza egy újpalotai rokkantnyugdíjas férfi a Fő téren napfürdőzve, László Tamás és Tarlós István kézfogásától kőhajításnyira. A plakát szintén a fenti üzenetet küldi, kicsit kulturáltabban. – Ilyen urambátyám világ nem volt, amióta az eszemet tudom. Remélem, lesz annyi bátorság a kerületben, hogy nem rezelnek be Viktátorék fenyegetésétől – kontráz egy idős hölgy a szomszéd padon. De vissza az MTI-hez, ahol László Tamás kiemeli: „A balliberális vezetés barátságtalanul viselkedik a kormánnyal, nem tud és nem is akar együttműködni vele.” Szerinte hangulatkeltés, amikor az alpolgármester azt hangoztatja, a kormány elveszi a fejlesztési forrásokat. Németh Angéla arra utalhatott, hogy az elszabadult államháztartási hiány miatt – a mondás szerint időlegesen – visszavették a pénzt az önkormányzatoktól.
2018.09.30 08:54
Frissítve: 2018.09.30 09:26

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29