Várbevétel bármi áron – időközi választás a XV. kerületben

Publikálás dátuma
2018.09.30 08:54

Draskovics Ádám
Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a főváros XV. kerületében, miután a városrész erős emberét, Hajdu Lászlót a baloldal jelöltjeként ritka fölénnyel a parlamentbe küldték a választók áprilisban.
A Vasárnapi Hírek cikke. Utódjául az alpolgármesterét, Németh Angélát ajánlja, és ha „április volna”, a mainál is jobb eséllyel tenné a baloldali fellegvárban. Ám a kilátástalan kormányváltás miatti közöny a Fidesznek kedvez. Nagy is a csönd a Fidesznél, szinte csak a Kubatov-lista suhogása és a kormánymédia bokacsattogása hallatszik. Kockázatot vállaltak az ellenzéki pártok, amikor sikeres polgármestereiket indították a tavaszi parlamenti választáson. Az azóta megtartott időközik jellemzően kormánypárti győzelmet hoztak. Ritka kivételként Balmazújvárosban az ellenzék által támogatott jelölt lett polgármester, míg Mezőtúron a szocialista képviselőjelölt öt szavazattal nyert. De a többi megméretést a Fidesz hozta, Miskolcon 60, Sopronban 69, Veszprémben 80 százalékos eredménnyel, a felcsúti 89-et és a paksi 94-et már minden tisztességes kommunista diktatúra megirigyelné. Még a Jobbik-bizományként számon tartott Tiszavasvárit is bevette a Fidesz, nem mellesleg amiatt, mert a Jobbik felől is inkább a szakadárok kilépéséből fakadó mély válság, mintsem a külvilág számára érdekes romaügyi szakpolitika hallatszik.  

Elfordult ellenzékiek

A renyhe, 20 százalék körüli részvétellel tartott időközi választások arra voltak jók, hogy a polgárok megláthassák a hatalom foga fehérjét. És hogy kiderüljön, e banánköztársaságba hajló országot nemhogy a miskolci Erdei 2. Sándor indulása nem rázza meg, de még az Orbán-klán magán-repülőgépezése sem. Ha a kormányfő talicskán tolná ki a Szépművészetiből a teljes cinquecentót, a közmédia akkor is azon háborogna, hogy már kubikolni sem szabad szegény miniszterelnöknek. Csak migránsokat ne, bármi legyen is ára! És ezt a bármit érdemes volna betű szerint értenünk.

Szemesnek áll a világ

Mindeközben Rákospalotán, illetve Újpalotán: „A városrész rászorul a kormány támogatására, ezért olyan vezetőre van szüksége, aki közvetlen és barátságos kapcsolatot ápol a kabinettel” – első bekezdés a Magyar Távirati Iroda híréből, melyben László Tamás Fidesz–KDNP-jelölt e heti sajtótájékoztatóján szerénykedik. Mondatában benne van feketén-fehéren, az kap pénzt, aki jóban van a hatalommal. – Így van, uram, mi furcsa van ebben? A balosok idején ugyanez volt. Szemesnek áll a világ! – magyarázza egy újpalotai rokkantnyugdíjas férfi a Fő téren napfürdőzve, László Tamás és Tarlós István kézfogásától kőhajításnyira. A plakát szintén a fenti üzenetet küldi, kicsit kulturáltabban. – Ilyen urambátyám világ nem volt, amióta az eszemet tudom. Remélem, lesz annyi bátorság a kerületben, hogy nem rezelnek be Viktátorék fenyegetésétől – kontráz egy idős hölgy a szomszéd padon. De vissza az MTI-hez, ahol László Tamás kiemeli: „A balliberális vezetés barátságtalanul viselkedik a kormánnyal, nem tud és nem is akar együttműködni vele.” Szerinte hangulatkeltés, amikor az alpolgármester azt hangoztatja, a kormány elveszi a fejlesztési forrásokat. Németh Angéla arra utalhatott, hogy az elszabadult államháztartási hiány miatt – a mondás szerint időlegesen – visszavették a pénzt az önkormányzatoktól.
Frissítve: 2018.09.30 09:26

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.