Pénzt és időt rabol utasaitól a MÁV a Déli lezárásával

Publikálás dátuma
2018.09.30 10:15
Üres vágány a Déli pályaudvaron. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Kállai Márton
Cserben hagyta utasait a vasúttársaság, mivel nem biztosított pótlóbusz-járatokat a Déli pályaudvar kéthetes lezárása alatt – állítja a Közlekedő Tömeg Egyesület. Egy kisebb menetrendi változással kezelhető lenne a helyzet.
Nem lesz pótlójárat október 4–17. között, amikor a MÁV karbantartási munkák miatt lezárja a Déli pályaudvart. Az eredetileg a Délibe tartó vonatok többsége így Kelenföldre fut be, ahonnan – pótlóbusz híján – csak a több száz méteres távolságban megálló 139-es és 140-es és 140A-s BKK-buszokkal lehet tovább utazni a pályaudvar felé.
Mindez komoly idő -és anyagi veszteséget jelenthet azok számára, akik a Déli környékén dolgoznak, és eddig csak vonatbérlettel közelítették meg munkahelyüket:
minimum 6300 forintot, egy kéthetes bérlet árát kell kifizetniük a nem túl utasbarát megoldás miatt, a vasúton teljesíthető 6 perc helyett pedig 20-25 perc alatt jutnak el a pályaudvarhoz - már ha busszal akarnak továbbutazni.
Az egyesület ezért javasolja, hogy a Déli pályaudvart is érintő 139-es és 140-es buszcsalád mindkét irányban térjen be Kelenföld vasútállomáshoz– a MÁV-hoz is eljuttatott tervük állítólag legfeljebb 2 millió forintjába kerül az érintett közlekedési vállalatoknak, és a közlekedés rendjét csak minimálisan változtatná meg. 
Az A KTE szerint emellett a karbantartás két hetében biztosítani kellene az érintett szakaszra szóló vasúti jegyek és bérletek elfogadását a 139-es és 140-es buszok járatain, hogy a vonatok utasai többletköltség nélkül vehessék igénybe a pótló járatokat.
A MÁV honlapján valóban csak az említett BKK-buszokat ajánlja fel opcióként a lezárás idejére. Megkérdeztük a társaságot, hogy: figyelembe veszik az egyesület menetrend-módosító javaslatait, miért nem biztosítasnak pótlóbuszt a kérdéses időszakra, érvényesítenék a vonatjegyeket és bérleteket a BKK-buszokon is, Mennyibe kerülne a pótlóbuszok bevonása illetve a menetrend-módosítás?
Ha érkezik válasz levelünkre, frissítjük cikkünket.
Frissítve: 2018.09.30 10:25

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.