Pénzt és időt rabol utasaitól a MÁV a Déli lezárásával

Publikálás dátuma
2018.09.30. 10:15
Üres vágány a Déli pályaudvaron. Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton / Népszava
Cserben hagyta utasait a vasúttársaság, mivel nem biztosított pótlóbusz-járatokat a Déli pályaudvar kéthetes lezárása alatt – állítja a Közlekedő Tömeg Egyesület. Egy kisebb menetrendi változással kezelhető lenne a helyzet.
Nem lesz pótlójárat október 4–17. között, amikor a MÁV karbantartási munkák miatt lezárja a Déli pályaudvart. Az eredetileg a Délibe tartó vonatok többsége így Kelenföldre fut be, ahonnan – pótlóbusz híján – csak a több száz méteres távolságban megálló 139-es és 140-es és 140A-s BKK-buszokkal lehet tovább utazni a pályaudvar felé.
Mindez komoly idő -és anyagi veszteséget jelenthet azok számára, akik a Déli környékén dolgoznak, és eddig csak vonatbérlettel közelítették meg munkahelyüket:
minimum 6300 forintot, egy kéthetes bérlet árát kell kifizetniük a nem túl utasbarát megoldás miatt, a vasúton teljesíthető 6 perc helyett pedig 20-25 perc alatt jutnak el a pályaudvarhoz - már ha busszal akarnak továbbutazni.

Az egyesület ezért javasolja, hogy a Déli pályaudvart is érintő 139-es és 140-es buszcsalád mindkét irányban térjen be Kelenföld vasútállomáshoz– a MÁV-hoz is eljuttatott tervük állítólag legfeljebb 2 millió forintjába kerül az érintett közlekedési vállalatoknak, és a közlekedés rendjét csak minimálisan változtatná meg. 
Az A KTE szerint emellett a karbantartás két hetében biztosítani kellene az érintett szakaszra szóló vasúti jegyek és bérletek elfogadását a 139-es és 140-es buszok járatain, hogy a vonatok utasai többletköltség nélkül vehessék igénybe a pótló járatokat.
A MÁV honlapján valóban csak az említett BKK-buszokat ajánlja fel opcióként a lezárás idejére. Megkérdeztük a társaságot, hogy: figyelembe veszik az egyesület menetrend-módosító javaslatait, miért nem biztosítasnak pótlóbuszt a kérdéses időszakra, érvényesítenék a vonatjegyeket és bérleteket a BKK-buszokon is, Mennyibe kerülne a pótlóbuszok bevonása illetve a menetrend-módosítás?
Ha érkezik válasz levelünkre, frissítjük cikkünket.
Szerző
Frissítve: 2018.09.30. 10:25

Várbevétel bármi áron – időközi választás a XV. kerületben

Publikálás dátuma
2018.09.30. 08:54

Fotó: Draskovics Ádám
Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a főváros XV. kerületében, miután a városrész erős emberét, Hajdu Lászlót a baloldal jelöltjeként ritka fölénnyel a parlamentbe küldték a választók áprilisban.
A Vasárnapi Hírek cikke. Utódjául az alpolgármesterét, Németh Angélát ajánlja, és ha „április volna”, a mainál is jobb eséllyel tenné a baloldali fellegvárban. Ám a kilátástalan kormányváltás miatti közöny a Fidesznek kedvez. Nagy is a csönd a Fidesznél, szinte csak a Kubatov-lista suhogása és a kormánymédia bokacsattogása hallatszik. Kockázatot vállaltak az ellenzéki pártok, amikor sikeres polgármestereiket indították a tavaszi parlamenti választáson. Az azóta megtartott időközik jellemzően kormánypárti győzelmet hoztak. Ritka kivételként Balmazújvárosban az ellenzék által támogatott jelölt lett polgármester, míg Mezőtúron a szocialista képviselőjelölt öt szavazattal nyert. De a többi megméretést a Fidesz hozta, Miskolcon 60, Sopronban 69, Veszprémben 80 százalékos eredménnyel, a felcsúti 89-et és a paksi 94-et már minden tisztességes kommunista diktatúra megirigyelné. Még a Jobbik-bizományként számon tartott Tiszavasvárit is bevette a Fidesz, nem mellesleg amiatt, mert a Jobbik felől is inkább a szakadárok kilépéséből fakadó mély válság, mintsem a külvilág számára érdekes romaügyi szakpolitika hallatszik.  

Elfordult ellenzékiek

A Fidesz ehhez képest semmilyen kockázatot nem vállalt például Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester Országgyűlésbe kerülésével. Ez volt az az időszak, amikorra a tavaszt megelőző ellenzéki összefogási horror után lett végre összefogás, csak éppen ellenzék nem volt már hozzá. Azért senki nem megy szívesen szavazni, hogy csak kicsit kapjon ki a hibrid autoriter rezsim lokális ellenzéke. Ez pont annyira hozza lázba a szavazókat, mintha arról kellene dönteniük, fogjanak-e újabb neutrínót a nagy hadronütköztetőben. Pedig ott az antianyag meglelése a tét, bármi legyen is a haszna.
A renyhe, 20 százalék körüli részvétellel tartott időközi választások arra voltak jók, hogy a polgárok megláthassák a hatalom foga fehérjét. És hogy kiderüljön, e banánköztársaságba hajló országot nemhogy a miskolci Erdei 2. Sándor indulása nem rázza meg, de még az Orbán-klán magán-repülőgépezése sem. Ha a kormányfő talicskán tolná ki a Szépművészetiből a teljes cinquecentót, a közmédia akkor is azon háborogna, hogy már kubikolni sem szabad szegény miniszterelnöknek. Csak migránsokat ne, bármi legyen is ára! És ezt a bármit érdemes volna betű szerint értenünk.

Szemesnek áll a világ

Mindeközben Rákospalotán, illetve Újpalotán: „A városrész rászorul a kormány támogatására, ezért olyan vezetőre van szüksége, aki közvetlen és barátságos kapcsolatot ápol a kabinettel” – első bekezdés a Magyar Távirati Iroda híréből, melyben László Tamás Fidesz–KDNP-jelölt e heti sajtótájékoztatóján szerénykedik. Mondatában benne van feketén-fehéren, az kap pénzt, aki jóban van a hatalommal. – Így van, uram, mi furcsa van ebben? A balosok idején ugyanez volt. Szemesnek áll a világ! – magyarázza egy újpalotai rokkantnyugdíjas férfi a Fő téren napfürdőzve, László Tamás és Tarlós István kézfogásától kőhajításnyira. A plakát szintén a fenti üzenetet küldi, kicsit kulturáltabban. – Ilyen urambátyám világ nem volt, amióta az eszemet tudom. Remélem, lesz annyi bátorság a kerületben, hogy nem rezelnek be Viktátorék fenyegetésétől – kontráz egy idős hölgy a szomszéd padon. De vissza az MTI-hez, ahol László Tamás kiemeli: „A balliberális vezetés barátságtalanul viselkedik a kormánnyal, nem tud és nem is akar együttműködni vele.” Szerinte hangulatkeltés, amikor az alpolgármester azt hangoztatja, a kormány elveszi a fejlesztési forrásokat. Németh Angéla arra utalhatott, hogy az elszabadult államháztartási hiány miatt – a mondás szerint időlegesen – visszavették a pénzt az önkormányzatoktól.
Frissítve: 2018.09.30. 09:26

Felvonulás miatt lezárják a Lánchidat

Publikálás dátuma
2018.09.30. 08:34

Fotó: Shutterstock
A mellrák elleni küzdelem támogatói foglalják el a hidat, este hat és nyolc óra között elterelik a helyi forgalmat is.
A mellrák veszélyeire figyelmeztetnek a vasárnap esti fővárosi felvonulás résztvevői: a demonstráció miatt ideiglenesen lezárják az autós közlekedés előtt a Lánchidat. A korlátozás várhatóan este fél hat és fél nyolc között lesz érvényben, a 16-os busz rövidített útvonalon - pesti vonalszakaszát nem érintve - a Clark Ádám térig közlekedik, a 105-ös busz pedig az Erzsébet hídon halad át Buda és Pest között - tájékoztatta a BKK az MTI-t. 
A 16-os busz ebben az időszakban nem érinti a Széchenyi István tér és a Deák Ferenc tér közötti megállókat. A budai Vár ebben az időszakban a belváros felől csak a Széll Kálmán tér irányából érhető el közösségi közlekedéssel. A 105-ös busz  a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik, ezért egyik irányba sem érinti a Széchenyi István tér megállót, továbbá budai végállomása felé a Hild tér megállóhelyet sem.
Szerző