Pénzt és időt rabol utasaitól a MÁV a Déli lezárásával

Publikálás dátuma
2018.09.30 10:15
Üres vágány a Déli pályaudvaron. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Kállai Márton
Cserben hagyta utasait a vasúttársaság, mivel nem biztosított pótlóbusz-járatokat a Déli pályaudvar kéthetes lezárása alatt – állítja a Közlekedő Tömeg Egyesület. Egy kisebb menetrendi változással kezelhető lenne a helyzet.
Nem lesz pótlójárat október 4–17. között, amikor a MÁV karbantartási munkák miatt lezárja a Déli pályaudvart. Az eredetileg a Délibe tartó vonatok többsége így Kelenföldre fut be, ahonnan – pótlóbusz híján – csak a több száz méteres távolságban megálló 139-es és 140-es és 140A-s BKK-buszokkal lehet tovább utazni a pályaudvar felé.
Mindez komoly idő -és anyagi veszteséget jelenthet azok számára, akik a Déli környékén dolgoznak, és eddig csak vonatbérlettel közelítették meg munkahelyüket:
minimum 6300 forintot, egy kéthetes bérlet árát kell kifizetniük a nem túl utasbarát megoldás miatt, a vasúton teljesíthető 6 perc helyett pedig 20-25 perc alatt jutnak el a pályaudvarhoz - már ha busszal akarnak továbbutazni.
Az egyesület ezért javasolja, hogy a Déli pályaudvart is érintő 139-es és 140-es buszcsalád mindkét irányban térjen be Kelenföld vasútállomáshoz– a MÁV-hoz is eljuttatott tervük állítólag legfeljebb 2 millió forintjába kerül az érintett közlekedési vállalatoknak, és a közlekedés rendjét csak minimálisan változtatná meg. 
Az A KTE szerint emellett a karbantartás két hetében biztosítani kellene az érintett szakaszra szóló vasúti jegyek és bérletek elfogadását a 139-es és 140-es buszok járatain, hogy a vonatok utasai többletköltség nélkül vehessék igénybe a pótló járatokat.
A MÁV honlapján valóban csak az említett BKK-buszokat ajánlja fel opcióként a lezárás idejére. Megkérdeztük a társaságot, hogy: figyelembe veszik az egyesület menetrend-módosító javaslatait, miért nem biztosítasnak pótlóbuszt a kérdéses időszakra, érvényesítenék a vonatjegyeket és bérleteket a BKK-buszokon is, Mennyibe kerülne a pótlóbuszok bevonása illetve a menetrend-módosítás?
Ha érkezik válasz levelünkre, frissítjük cikkünket.
2018.09.30 10:15
Frissítve: 2018.09.30 10:25

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29