Ujhelyi: A Fidesz az EP-képviselőket is el akarja hallgattatni

Publikálás dátuma
2018.09.30. 11:35

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
A házelnök szerint nem uniós napirendi pont az úgynevezett „ellen Sargentini-jelentés” tárgyalása, így az EP-képviselőknek nincs joguk felszólalni.
Az Országgyűlés szerdán tárgyalja a „Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról” címet viselő határozati javaslatot, amit csak „ellen Sargentini-jelentésként” emlegetnek. A vitában várhatóan a kormányfő is felszólal, de – mondta Ujhelyi – kormánypártok meg akarják úszni, hogy olyan európai parlamenti képviselők hozzászólhassanak, akik ott voltak Strasbourgban, és pontosan tudják, milyen vélemény alakult ki az EP-ben a magyar kormányról. Ezért a ház vezetése úgy terjesztette be a napirendi javaslatot, hogy az „ellen Sargentini-jelentés” nem számít uniós napirendi pontnak. Ha ugyanis annak minősítenék, az EP-képviselőknek, így Ujhelyinek is joga lenne felszólalni a vitában. Az MSZP-s képviselő szerint ez lényegében beismerése annak is, hogy a kormány belpolitikai témának tekintik a határozati javaslatot. Erre utal az ügyben indított hatmilliárdos médiakampány is, amelyre Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő természetesen nem tud válaszolni. „Felszólítom Kövér Lászlót, tegye lehetővé az EP-képviselők felszólalását!” – mondta Ujhelyi, aki azt akarja elmondani, hogy most az a hazafi, aki a jelentés tartalmára figyel, és aki pontosan tudja, összeférhetnek a magyar nemzeti és az európai uniós érdekek. Az eredeti Sargentini-jelentés a képviselő szerint nem Magyarország ellen irányul, hanem éppen a magyar állampolgárokat védi „az Orbán-kormány dúlásával, jogfosztásával szemben”. A vitában emellett lehetőségük lenne feltenni azokat a kérdéseket is, hogy az EU-s forrásokat vajon jó célokra fordította-e a kormány? Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője éppen ezért hétfőn javasolni fogja, hogy a parlament bírálja felül a házelnököt, és mégis legyen uniós napirendi pont a határozati javaslat tárgyalása. A javaslatot Kocsis Máté és Gulyás Gergely fideszes képviselők nyújtottak be. A szöveg (itt olvasható) a kormányzati kommunikáció paneljeit ismétli meg, egyebek mellett visszautasítja az Európai Parlamentben szeptember 12-én elfogadott Sargentini-jelentés – mint „hazug bevándorláspárti vádirat” – rágalmait, és felszólítja a kormányt, hogy „ne engedjen a zsarolásnak”. A javaslat tárgyalása annak ellenre nem uniós napirendi pont, hogy az Európai Parlament döntéséről, és az EU-szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindításáról van szó, és korábban az európai ügyek bizottsága tárgyalta. Ellenben az ez után következő, „egyes iparjogvédelmi törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat már annak számít, vagyis azon felszólalhatnak az EP-képviselők. 
Szerző
Frissítve: 2018.09.30. 12:08

Juhász Péter tüntetést szervez október 23-ra

Publikálás dátuma
2018.09.30. 10:28

Fotó: Facebook videó
A áprilisi választás után megszűnt Együtt politikusai egy Facebook-videóban jelentették be a demonstrációt.
„Itt vagyunk így együtt, de nem Együtt”  – kezdi a politikától elvileg néhány hónapja visszavonult Juhász Péter azt a videóüzenetet, amelyben egykori párttársával, Baranyi Krisztinával együtt demonstrációra hív október 23-án délután 3-ra a budapesti Szabad sajtó útjára. Az egykori pártelnök arról beszél, hogy az Együtt tagjai maradnak továbbra is aktív állampolgárok, de meggyőződésük, hogy mivel nincs jogállam Magyarországon, ezért értelmetlen lenne pártot létrehozni. „Tanultunk abból, amit a választásokon elértünk” – mondja Juhász Azt azonban nem adják fel, hogy tegyenek a demokráciáért, ezért szerveznek megmozdulást a nemzeti ünnepre. Juhász szerint ez az egy nem vitatható el tőlük, képesek tömegdemonstrációt szervezni és megmutatni a tömeg erejét. Ezért határozták el, hogy „tesznek a pátokra”, és színpadot ácsolnak október 23-ára a Szabad sajtó útjára „annak a többségnek”, amely ma is azért dolgozik, hogy Magyarország ez Európai Unió tagja maradjon, illetve hogy Magyarországon demokrácia legyen. Baranyi Krisztina azt is hozzáteszi, hogy gyűjtést is fognak szervezni „a szabad sajtó megmaradt orgánumainak”, illetve várják mindazokat akik egyetértenek az Európai Ügyészséghez való csatlakozással, de a tüntetés felkarolja a lakhatás és az otthonápolás témáját is. Úgy fogalmazott: a civileknél van most az erő, így elsősorban őket akarják megszólítani a rendezvénnyel.
Szerző

Pénzt és időt rabol utasaitól a MÁV a Déli lezárásával

Publikálás dátuma
2018.09.30. 10:15
Üres vágány a Déli pályaudvaron. Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton / Népszava
Cserben hagyta utasait a vasúttársaság, mivel nem biztosított pótlóbusz-járatokat a Déli pályaudvar kéthetes lezárása alatt – állítja a Közlekedő Tömeg Egyesület. Egy kisebb menetrendi változással kezelhető lenne a helyzet.
Nem lesz pótlójárat október 4–17. között, amikor a MÁV karbantartási munkák miatt lezárja a Déli pályaudvart. Az eredetileg a Délibe tartó vonatok többsége így Kelenföldre fut be, ahonnan – pótlóbusz híján – csak a több száz méteres távolságban megálló 139-es és 140-es és 140A-s BKK-buszokkal lehet tovább utazni a pályaudvar felé.
Mindez komoly idő -és anyagi veszteséget jelenthet azok számára, akik a Déli környékén dolgoznak, és eddig csak vonatbérlettel közelítették meg munkahelyüket:

minimum 6300 forintot, egy kéthetes bérlet árát kell kifizetniük a nem túl utasbarát megoldás miatt, a vasúton teljesíthető 6 perc helyett pedig 20-25 perc alatt jutnak el a pályaudvarhoz - már ha busszal akarnak továbbutazni.

Az egyesület ezért javasolja, hogy a Déli pályaudvart is érintő 139-es és 140-es buszcsalád mindkét irányban térjen be Kelenföld vasútállomáshoz– a MÁV-hoz is eljuttatott tervük állítólag legfeljebb 2 millió forintjába kerül az érintett közlekedési vállalatoknak, és a közlekedés rendjét csak minimálisan változtatná meg. 
Az A KTE szerint emellett a karbantartás két hetében biztosítani kellene az érintett szakaszra szóló vasúti jegyek és bérletek elfogadását a 139-es és 140-es buszok járatain, hogy a vonatok utasai többletköltség nélkül vehessék igénybe a pótló járatokat.
A MÁV honlapján valóban csak az említett BKK-buszokat ajánlja fel opcióként a lezárás idejére. Megkérdeztük a társaságot, hogy: figyelembe veszik az egyesület menetrend-módosító javaslatait, miért nem biztosítasnak pótlóbuszt a kérdéses időszakra, érvényesítenék a vonatjegyeket és bérleteket a BKK-buszokon is, Mennyibe kerülne a pótlóbuszok bevonása illetve a menetrend-módosítás?
Ha érkezik válasz levelünkre, frissítjük cikkünket.
Szerző
Frissítve: 2018.09.30. 10:25