Ujhelyi: A Fidesz az EP-képviselőket is el akarja hallgattatni

Publikálás dátuma
2018.09.30 11:35

Fotó: Európai Parlament/ Genevieve Engel
A házelnök szerint nem uniós napirendi pont az úgynevezett „ellen Sargentini-jelentés” tárgyalása, így az EP-képviselőknek nincs joguk felszólalni.
Az Országgyűlés szerdán tárgyalja a „Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról” címet viselő határozati javaslatot, amit csak „ellen Sargentini-jelentésként” emlegetnek. A vitában várhatóan a kormányfő is felszólal, de – mondta Ujhelyi – kormánypártok meg akarják úszni, hogy olyan európai parlamenti képviselők hozzászólhassanak, akik ott voltak Strasbourgban, és pontosan tudják, milyen vélemény alakult ki az EP-ben a magyar kormányról. Ezért a ház vezetése úgy terjesztette be a napirendi javaslatot, hogy az „ellen Sargentini-jelentés” nem számít uniós napirendi pontnak. Ha ugyanis annak minősítenék, az EP-képviselőknek, így Ujhelyinek is joga lenne felszólalni a vitában. Az MSZP-s képviselő szerint ez lényegében beismerése annak is, hogy a kormány belpolitikai témának tekintik a határozati javaslatot. Erre utal az ügyben indított hatmilliárdos médiakampány is, amelyre Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő természetesen nem tud válaszolni. „Felszólítom Kövér Lászlót, tegye lehetővé az EP-képviselők felszólalását!” – mondta Ujhelyi, aki azt akarja elmondani, hogy most az a hazafi, aki a jelentés tartalmára figyel, és aki pontosan tudja, összeférhetnek a magyar nemzeti és az európai uniós érdekek. Az eredeti Sargentini-jelentés a képviselő szerint nem Magyarország ellen irányul, hanem éppen a magyar állampolgárokat védi „az Orbán-kormány dúlásával, jogfosztásával szemben”. A vitában emellett lehetőségük lenne feltenni azokat a kérdéseket is, hogy az EU-s forrásokat vajon jó célokra fordította-e a kormány? Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője éppen ezért hétfőn javasolni fogja, hogy a parlament bírálja felül a házelnököt, és mégis legyen uniós napirendi pont a határozati javaslat tárgyalása. A javaslatot Kocsis Máté és Gulyás Gergely fideszes képviselők nyújtottak be. A szöveg (itt olvasható) a kormányzati kommunikáció paneljeit ismétli meg, egyebek mellett visszautasítja az Európai Parlamentben szeptember 12-én elfogadott Sargentini-jelentés – mint „hazug bevándorláspárti vádirat” – rágalmait, és felszólítja a kormányt, hogy „ne engedjen a zsarolásnak”. A javaslat tárgyalása annak ellenre nem uniós napirendi pont, hogy az Európai Parlament döntéséről, és az EU-szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindításáról van szó, és korábban az európai ügyek bizottsága tárgyalta. Ellenben az ez után következő, „egyes iparjogvédelmi törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat már annak számít, vagyis azon felszólalhatnak az EP-képviselők. 
Szerző
Frissítve: 2018.09.30 12:08

Vasárnap már kissé enyhül az idő, de az éjszaka hideg lesz

Publikálás dátuma
2019.02.23 17:50

Fotó: Shutterstock
Napközben fagypont felett alakul a hőmérséklet, csapadék nem várható.
Az előrejelzés szerint éjszaka többnyire derült lesz az ég, de főként északon, északkeleten előfordulhatnak erősebben felhős területek is. Vasárnap gyengén és közepesen felhős tájak és időszakok egyaránt lesznek. Csapadék nem várható. Éjszakára jelentősen gyengül, és vasárnap is többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban általában -5 és -10 fok között alakul, de a fagyzugos tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 1 és 5 fok között valószínű.

Bevándorlók érkezésének állítanak hajó formájú emlékművet Baján

Publikálás dátuma
2019.02.23 17:40

Fotó: Wikipedia
A tervek szerint még idén elkészül a németek betelepülésének emlékét őrző ulmi dereglye.
A bajai német nemzetiségi szervezetek az eredeti méretben készülő dereglyével főként a dél- és középnémet területekről, illetve a Rajna vidékéről a 18. században Magyarországra érkező telepesek előtt tisztelegnének - nyilatkozta az emlékmű-állítás projektvezetője, Manz Alfréd. Őseik ugyanis többnyire ilyen hajókkal érkeztek a török idők után elnéptelenedett vidékekre, így a Bácskába is.
A német nevén Ulmer Schachtelt kulturális attrakciónak is szánják, hiszen bár létezik néhány kisebb mása, de eredeti méretű még nem készült Magyarországon. A tervek szerint a hajó fedélzetén kialakított faház oktatási célokat is szolgálna a magyarországi németek történelmével, kultúrájával és nyelvével kapcsolatos interaktív kiállítások formájában.
Az emlékműhöz kapcsolódva az Országos Német Önkormányzat egy nemzetiségi tanösvényt is létesít Baján a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja területén, amelynek első állomása a betelepítés körülményeit mutatja majd be a hajón szemléltetve. A további hét állomás a magyarországi németek kultúrájába és közösségi életébe nyújt majd betekintést.
A projektvezető az eredeti ulmi tervek alapján készülő, 21 méter hosszú, 4 és fél méter széles dereglyéről elmondta: a történelmileg korhű hajó vörösfenyőből készül. Az emlékmű alapozása már megtörtént, jelenleg a famunkálatokat végzik.
Manz Alfréd emlékeztetett arra, hogy a Duna-menti svábok 18. századi kivándorlásának szimbólumává vált lapos folyami hajó nevét egy korabeli stuttgarti képviselőről kapta, aki az Ulmban gyártott dunai hajókat egyszerű felépítésük miatt doboznak, Schachtelnek nevezte. Az ulmiakat gúnyolták is a kis kereskedőhajók, mert "ezeket csak annyira eszkábálták össze, hogy kibírják a 2-3 hetes utat Ulm és Bécs között" - fogalmazott a projekt vezetője.
A korábban bort és különféle árukat szállító hajókat csak egy irányba, a folyón lefelé használták. Érkezésüket követően a járműveket szétszedték, a fát pedig eladták vagy házépítéshez használták fel. A dereglye építési módjára jellemző volt még, hogy a hajópadlón és a hajófalon a deszkák közötti réseket hosszúszálú mohával tömték ki, "schoppenelték". A tevékenység nyomán nevezték el az ulmi hajóépítőket Schoppereknek.
A dereglyék hajófala nagyjából egy méter magas volt, lapos padlózatukkal közvetlenül a partig lehetett velük haladni. Nagyságuk és alakjuk folyton változott, idővel elérték a 15-22 méteres hosszúságot és a 2-5 méteres szélességet is. A hajó közepén állt egy fakunyhó. A járművet nem hajtotta semmi, csak a sodrás, a hajóorrban és a hajófarban elhelyezett 2-2 rúddal, evezővel csak irányították. Jellemzője volt továbbá a hajótörzsön látható ferde fekete-fehér csíkozás, amely nem Ulm szimbóluma, hanem a világos fenyőből készült hajón a jobb láthatóságot szolgálta.
A hajó formájú emlékműhöz szükseges pénzt "folyami kilométerjegyek" értékesítéséből és adományokból, valamint pályázati forrásokból teremtik meg. A gyűjtéshez bárki hozzájárulhat, így kaptak már támogatást számos nemzetiségi önkormányzattól, állami szervezetektől, kitelepített német családok leszármazottjaitól Németországból, de még a tengerentúlról is. A műtárgy a Bajai Német Önkormányzat, a Bácskai Németekért Közalapítvány és a Bácska Német Kulturális Egyesület együttműködésében, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának (MNÁMK) partnerségével épül meg az MNÁMK főépülete előtt.