Leprásokhoz hasonlítják a melegeket az államilag pénzelt keresztény oldalon

Publikálás dátuma
2018.10.01. 07:30

Fotó: Vajda József / Népszava
A genderképzésre nincs szükség, a homoszexuálisok a társadalom számkivetettjei – olvashatjuk a S4C.news oldalán. A keresztény portál közel 30 milliót kapott az Asbej Tristan vezette államtitkárságtól.
„Jézus a legkülönfélébb betegségben szenvedők, tisztátalanok, bűnösök közé ment, hogy gyógyítsa őket. Szent Ferenc is magához ölelt egy leprást.(... ). Korunk társadalmának peremén élő melegek is az integrációra vágynak. A párhuzam persze nem tökéletes, de mindenképp érdemes ennek tükrében önvizsgálatot tartani”
– a tolerancia jegyében a melegeket betegekhez hasonlító idézet nem a Kurucinfón, vagy újnyilas szervezet honlapján szerepel: egy keresztény portál, a S4C.news blogszerzője, Varga Gergő Zoltán fejtette ki magvas gondolatait az idei Budapest Pride kapcsán. Varga a párhuzamot tovább fejlesztve arra is emlékeztetett, hogy az ókori időkben nem véletlenül volt törvény a zsidók számára a „tisztátalan” emberek elkülönítésére és a peremre való száműzésükre. A homoszexualitást, mint a mentális zavarok nagykönyvéből sajnálatos módon törölt betegséget – pedig más, Pride-dal foglalkozó cikkében is említi.
A blogírás szubjektív műfaj, ám nem csak az említett szerzőnél találhatunk hasonló szellemiségű írásokat: a gyakran más honlapokat szemléző S4C.News fontosnak tart beszámolni arról is, hogy
  • egy pópa szenteltvizet hintett szét Odessza belvárosában a helyi melegfelvonulás után,
  • egy mélyen keresztény horvát focista nem volt hajlandó kitenni egy fotózáson a szivárványos kitűzőt,
  • Amúgy teljesen semleges hangvételű cikkünket idézve pedig címben jelentették ki, hogy Csehország elesett,(!) mert kormányuk megszavazta a melegházasságot.
  • Ezek után szinte vérfrissítő változatosság, hogy egy Georg Spötle-interjúban a riporter és nem Spöttle említi embercsempészekkel egy kalap alatt a Soros-szervezeteket.
A szenteltvizet locsoló pópa történetét itt, a felsorolásban említett további cikkeket ideide valamint erre a linkre kattintva olvashatják el. 
A keresztényi köntösbe bujtatott, saját indulatokat sem vállaló gyűlölködéshez természetesen mindenkinek joga van. Az viszont más tészta, ha ilyen tartalmakhoz a kormány nyújt pénzügyi támogatást: mint a Népszava megtudta, a május végén elstartoló, zömében keresztényüldözés témájával foglalkozó honlap az idei évre 27,2 millió forintos támogatást kapott az üldözött keresztények megsegítésért felelős államtitkárságtól, vagyis a (korábban az EMMI, ma a Miniszterelnökség alá tartozó) ÜKERHÁT-tól, amit néhány napja már államtitkárként vezet Azbej Tristan.
A támogatás mértékéről Vágvölgyi Gergely, a portál főszerkesztője nyilatkozott nekünk (a Miniszterelnökséget is kérdeztük, de ők nem válaszoltak). Vágvölgyi hangsúlyozta, hogy a 27,2 millió forint csak keretösszeg, az év végéig fel nem használt forrásokat visszaküldik az államtitkárságnak. A főszerkesztő szerint nincs személyi átfedés az ÜKERHÁT és keresztény portál munkatársai között – a pénzt az oldal felelős kiadója, a 777 Közösség Egyesület kapja, de ebből nem költenek magára az egyesületi működésre.
A kormányzati kötődést egyébként tagadni sem lehetne, hiszen az oldalon egymást érik az Azbej Tristannal, Szijjártó Péter külügyminiszterrel vagy épp Soltész Miklós KDNP-alelnökkel és államtitkárral foglalkozó hírek: a portál tulajdonképpen az ÜKERHÁT és a kormány keresztény brand-es reklámfelületének tekinthető, rendszeresen beszámol a kormányzati keretprogramként indított Hungary Helps fejleményeiről is. A főszerkesztő, a politológus Vágvölgyi Gergely egyébként nemrég a NER által visszaszerzett Hír TV-n értett egyet azzal, hogy az Orbán kabinet felszámolja az egyetemi genderképzést: szerinte a a genderszakok biológialag már determinált nemi helyzetekre próbálnak megoldást találni, az erre fordított állami erőforrásokat a jövőben inkább családkutatásra lehetne költeni – a műsorban elhangzottakat természetesen a S4C.News is idézte.

A Matrjoska-baba mélye

A keresztény portál történetében Matrjoska-babaként egy másik sztori is rejtőzött: cikkeiket olvasgatva gyakran futottunk bele Kassab Adonis nevébe – aztán megtudtuk, ő a S4C.net egyik állandó, fizetett munkatársa. Kassab Adonis neve onnan is ismert lehet, hogy ő az oroszbarát honlapként emlegetett Orientalista.hu főszerkesztője; a szír-magyar származású újságíró sokszínű pályát futott be: korábban szélsőjobbos Magyar Gárda-tag volt, New York-ban gárdaegyenruhát is villantott; majd a Jobbik budapesti alelnöke lett, ám hamarosan kiábrándult a pártból.  
Az Orientalista oroszpártiságát magában jelezheti, hogy a Bassár-el Aszad elnök és a szíriai orosz beavatkozás mellett kiálló – a saját népét polgárháborúban irtó Aszadot következetesen elnök urazó – portál demonstrációt szervezett Vlagyimir Putyin 2015. februári, budapesti látogatásának napjára az orosz nagykövetség elé, „Megmozdulás az orosz-magyar barátság mellett címmel”, bár ezt később lemondták. Az Orientalista cikkeit rendszeresen átveszi az Oroszország mellett állunk ki Facebook-csoport; a portált oroszbarátként kezelte tavalyi tanulmányában a Political Capital is , a VS pedig 2016-ban egyenesen orosz propaganda-szócsőként mutatta be őket, amit a lap ironizálva, Soros György újságíróit emlegetve utasított vissza. 
Kassab Adonist is megkérdeztük, hogy az Orientalista milyen állami vagy alapítványi támogatásból tartja fent a portált, kapnak e forrásokat az orosz vagy szír államtól, és hogyan fizetik (többnyire álnéven dolgozó) munkatársaikat. Kassab elmondta, náluk mindenki önkéntesen, lelkesedésből dolgozik – szír, orosz vagy alapítványi forrás sem érkezik hozzájuk.  „Vannak még olyan emberek, akik olyan dolgot csinálnak, amiben hisznek és nem a pénz motiválja őket. A többiek azért nem merik vállalni a nevüket, mert már kaptunk hideget-meleget különböző balliberális médiumoktól, aminek következményeként valaki az állását veszítette el, másnak meg a tanulmányait kellett máshol befejeznie. Igen Magyarországon így megy, aki ellentétes véleményen van, egyből fasiszta, náci, Putyin bérenc, antiszemita stb... lesz.” - jegyezte meg az Orientalista főszerkesztője. Egyúttal szívélyesen érdeklődött arról, hogy lapunk részesül-e magyar állami, izraeli, amerikai támogatásban, illetve kapunk-e pénzt Soros-alapítványoktól. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.01. 09:45

Állami abszurd: pénzt kérnek a forráselvonásért

Publikálás dátuma
2018.10.01. 07:00

Egy számlanyitás 150 ezer forint a kincstárnál, márpedig kincstári számlára kel visszautalni a még fel nem használt EU-s támogatásokat.
Újabb sarcot vet ki az állam az önkormányzatokra. Nem elég, hogy visszautaltatják a Magyar Államkincstárnak az ötvenmillió forint feletti uniós támogatásaik összegét, még ennek költségeit is a településekre hárítják. A kincstári elektronikus számla megnyitásáért ugyanis 150 ezer forintot kérnek. A Népszava írta meg elsőként, hogy egy szabályozás szerint a korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, még fel nem használt uniós forrásokat – ha azok értéke meghaladja az ötvenmillió forintot - szeptember 30-ig át kellett utalni a település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára. Ez a szabályozás a Pénzügyminisztérium szerint nem jelenti a már kifizetett uniós források „visszavételét”, csak a számlavezető változik. A megkérdezett polgármesterek szerint viszont az állam így akarja kozmetikázni a költségvetési hiányt. Többen azt is sérelmezték, hogy nehézkesebbé válik az ügyintézés, mert a számlavezető kereskedelmi bankjukkal ellentétben a Magyar Államkincstárral nincs internetes banki kapcsolatuk, így papír alapú átutalási megbízást kell kitölteniük, s postára adniuk. Az érintett polgármesteri hivatalok a napokban kaptak levelet az államkincstár illetékes igazgatóságaitól, amelyben felajánlják: elektronikus úton, az Electra rendszer alkalmazásával is kezelhetik a kincstárnál vezetett számlájukat. A rendszer egyszeri telepítési költsége azonban körülbelül 150 ezer forint – írták a tájékoztatóban, a szolgáltatásnak pedig havi díja van. Az általunk megkérdezett polgáresterek szerint ez is csak egy újabb sarc: eleve nem önszántukból kellett számlavezető bankot váltaniuk, és még plusz költségekkel is terhelik őket.
Szerző

Új vezető helyett különös tanácsadókat kapott a gyógyszerhatóság

Publikálás dátuma
2018.10.01. 06:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Negyed év alatt sem nevezett ki új főigazgatót az OGYÉI élére Kásler Miklós, de stratégiát formáló testülettel meglepte a hatóságot. Helyzetbe hozta Habony Árpád egyik korábbi munkatársát is.
Még az egészségügyi kormányzaton belül is meglepetést okozott, hogy kinevezett főigazgató helyett egy Emmi-utasítással tanácsadó testületet kapott az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken. Az intézménynek június óta nincs főigazgatója, miután Pozsgay Csillát Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere minden előzmény nélkül felmentette. A most létrehozott testület feladata egyebek mellett az intézmény stratégiájának meghatározása, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, orvosszakmai kérdések megvitatása. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a határozatlan időre kinevezett testület öt tagja közül ketten nem is orvosok, és nem is ismertek az egészségügyben. Egyikük, Méhes László mosonmagyaróvári ügyvéd. Az egészségügyhöz néhány érintőleges kötődését találtuk. Az egyikben a miskolci kórházat képviselte egy közbeszerzési bírósági eljárásban, a másikban, egy évvel ezelőtt, a doppingvétség miatt a rioi olimpiától eltiltott kajakozó páros kártérítési ügyében járt el. Valamint még részt vett a "Spinális aktív szék" ingyenes kipróbálásában, erről a tapasztalatait a székgyártó oldalán osztotta meg. Azt írta: „Meglepő módon már rövid időn belül éreztem jótékony hatását. Elmúlt a hátfájásom, frissebbnek éreztem magamat. Szeptember óta használom a Spinalis termékcsalád Hacker típusú székét és mindenkinek csak ajánlani tudom.” 
De nehéz volna szakmai magyarázatot találni arra is, hogy miként kerül e testületbe Maurer Szemere, a Fidelitas egykori külügyi kabinetvezetője, most a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági tagja, választási szakértője, korábban Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó titkára. A testület elnöke Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet (ORFI) jelenlegi főigazgatója, orvos, reumatológus, belgyógyász, egyetemi tanár, az MTA doktora. Kutatási területe a csontritkulás és más mozgásszervi csontbetegségek, az ízületi gyulladások, valamint a környezet-egészségügy. Az ő megbízása valószínűleg összeférhetetlenségi kérdéseket is felvet, hiszen mint kutató kapcsolatban állhat gyógyszercégekkel, olyanokkal is, amelyek esetében esetleg, az OGYÉI-nek hatóságként kell eljárnia. A testület negyedik tagja, Urbán László, a Mátrai Gyógyintézet főigazgatója. Ő, a korábban a Kásler Miklós által vezetett onkológiai intézetnek is volt orvosa. Az Országos Onkológiai Intézettel kötött megállapodás alapján a Mátrai Gyógyintézet lett az Országos Onkológiai Intézet onko-pulmonológiai központja. A kórházigazgató főorvos az MDF képviselőjeként indult 1998-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókörzetében, de a második fordulóig nem jutott el. Az ötödik tag Révész János klinikai onkológus, aki péntek óta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház megbízott főigazgatója is. Kinevezés előtt a megyei kórház onkológiai és sugárterápiás centrumát vezette. Tagja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetőségének. Révész János, mint gyakorló orvosvezető ugyancsak érintett a gyógyszerkipróbálásokban, így az ő megbízása is fölvethet összeférhetetlenségi kérdéseket. Bár a testület a hivatalos értesítő szerint szombattól szolgál, egyelőre senki nem tudta megmondani, hogy a tanácsadók konkrétan mit csinálnak majd. Az is tisztázatlan, milyen mélységben tekinthetnek bele a gyógyszerhatóság irataiba. Az OGYÉI-nek mindenesetre egy fős titkársággal segítenie kell a munkájukat. Úgy tudjuk, az OGYÉI-nél is a közlönyből értesültek az új testületről. Az intézménynek közel négy hónapja nincs főigazgatója, miután Kásler Miklós miniszter minden előzmény nélkül még a nyár elején felmentette Pozsgay Csillát. Az ő távozása után szinte a teljes menedzsment és több tucat szakember távozott. Azóta két nagy gyógyszerbotrány – a szennyeződött valsartan-készítmények és Calcium Sandosten ügye – is úgy zajlott le, hogy a gyógyszerhatóságnak nem volt kinevezett vezetője, az intézmény menedzsmentjéből pedig lényegében már csak a jogi- és a kommunikációs igazgató maradt.
Szerző
Frissítve: 2018.10.01. 09:29