oroszbarát;keresztény politika;Azbej Tristan;

2018-10-01 07:30:00

Leprásokhoz hasonlítják a melegeket az államilag pénzelt keresztény oldalon

A genderképzésre nincs szükség, a homoszexuálisok a társadalom számkivetettjei – olvashatjuk a S4C.news oldalán. A keresztény portál közel 30 milliót kapott az Asbej Tristan vezette államtitkárságtól.

„Jézus a legkülönfélébb betegségben szenvedők, tisztátalanok, bűnösök közé ment, hogy gyógyítsa őket. Szent Ferenc is magához ölelt egy leprást.(... ). Korunk társadalmának peremén élő melegek is az integrációra vágynak. A párhuzam persze nem tökéletes, de mindenképp érdemes ennek tükrében önvizsgálatot tartani”

– a tolerancia jegyében a melegeket betegekhez hasonlító idézet nem a Kurucinfón, vagy újnyilas szervezet honlapján szerepel: egy keresztény portál, a S4C.news blogszerzője, Varga Gergő Zoltán fejtette ki magvas gondolatait az idei Budapest Pride kapcsán. Varga a párhuzamot tovább fejlesztve arra is emlékeztetett, hogy az ókori időkben nem véletlenül volt törvény a zsidók számára a „tisztátalan” emberek elkülönítésére és a peremre való száműzésükre. A homoszexualitást, mint a mentális zavarok nagykönyvéből sajnálatos módon törölt betegséget – pedig más, Pride-dal foglalkozó cikkében is említi.

A blogírás szubjektív műfaj, ám nem csak az említett szerzőnél találhatunk hasonló szellemiségű írásokat: a gyakran más honlapokat szemléző S4C.News fontosnak tart beszámolni arról is, hogy

A szenteltvizet locsoló pópa történetét itt, a felsorolásban említett további cikkeket ideide valamint erre a linkre kattintva olvashatják el. 

A keresztényi köntösbe bujtatott, saját indulatokat sem vállaló gyűlölködéshez természetesen mindenkinek joga van. Az viszont más tészta, ha ilyen tartalmakhoz a kormány nyújt pénzügyi támogatást: mint a Népszava megtudta, a május végén elstartoló, zömében keresztényüldözés témájával foglalkozó honlap az idei évre 27,2 millió forintos támogatást kapott az üldözött keresztények megsegítésért felelős államtitkárságtól, vagyis a (korábban az EMMI, ma a Miniszterelnökség alá tartozó) ÜKERHÁT-tól, amit néhány napja már államtitkárként vezet Azbej Tristan.

A támogatás mértékéről Vágvölgyi Gergely, a portál főszerkesztője nyilatkozott nekünk (a Miniszterelnökséget is kérdeztük, de ők nem válaszoltak). Vágvölgyi hangsúlyozta, hogy a 27,2 millió forint csak keretösszeg, az év végéig fel nem használt forrásokat visszaküldik az államtitkárságnak. A főszerkesztő szerint nincs személyi átfedés az ÜKERHÁT és keresztény portál munkatársai között – a pénzt az oldal felelős kiadója, a 777 Közösség Egyesület kapja, de ebből nem költenek magára az egyesületi működésre.

A kormányzati kötődést egyébként tagadni sem lehetne, hiszen az oldalon egymást érik az Azbej Tristannal, Szijjártó Péter külügyminiszterrel vagy épp Soltész Miklós KDNP-alelnökkel és államtitkárral foglalkozó hírek: a portál tulajdonképpen az ÜKERHÁT és a kormány keresztény brand-es reklámfelületének tekinthető, rendszeresen beszámol a kormányzati keretprogramként indított Hungary Helps fejleményeiről is.

A főszerkesztő, a politológus Vágvölgyi Gergely egyébként nemrég a NER által visszaszerzett Hír TV-n értett egyet azzal, hogy az Orbán kabinet felszámolja az egyetemi genderképzést: szerinte a a genderszakok biológialag már determinált nemi helyzetekre próbálnak megoldást találni, az erre fordított állami erőforrásokat a jövőben inkább családkutatásra lehetne költeni – a műsorban elhangzottakat természetesen a S4C.News is idézte.

A Matrjoska-baba mélye

A keresztény portál történetében Matrjoska-babaként egy másik sztori is rejtőzött: cikkeiket olvasgatva gyakran futottunk bele Kassab Adonis nevébe – aztán megtudtuk, ő a S4C.net egyik állandó, fizetett munkatársa. Kassab Adonis neve onnan is ismert lehet, hogy ő az oroszbarát honlapként emlegetett Orientalista.hu főszerkesztője; a szír-magyar származású újságíró sokszínű pályát futott be: korábban szélsőjobbos Magyar Gárda-tag volt, New York-ban gárdaegyenruhát is villantott; majd a Jobbik budapesti alelnöke lett, ám hamarosan kiábrándult a pártból.  

Az Orientalista oroszpártiságát magában jelezheti, hogy a Bassár-el Aszad elnök és a szíriai orosz beavatkozás mellett kiálló – a saját népét polgárháborúban irtó Aszadot következetesen elnök urazó – portál demonstrációt szervezett Vlagyimir Putyin 2015. februári, budapesti látogatásának napjára az orosz nagykövetség elé, „Megmozdulás az orosz-magyar barátság mellett címmel”, bár ezt később lemondták. Az Orientalista cikkeit rendszeresen átveszi az Oroszország mellett állunk ki Facebook-csoport; a portált oroszbarátként kezelte tavalyi tanulmányában a Political Capital is , a VS pedig 2016-ban egyenesen orosz propaganda-szócsőként mutatta be őket, amit a lap ironizálva, Soros György újságíróit emlegetve utasított vissza. 

Kassab Adonist is megkérdeztük, hogy az Orientalista milyen állami vagy alapítványi támogatásból tartja fent a portált, kapnak e forrásokat az orosz vagy szír államtól, és hogyan fizetik (többnyire álnéven dolgozó) munkatársaikat. Kassab elmondta, náluk mindenki önkéntesen, lelkesedésből dolgozik – szír, orosz vagy alapítványi forrás sem érkezik hozzájuk.

 „Vannak még olyan emberek, akik olyan dolgot csinálnak, amiben hisznek és nem a pénz motiválja őket. A többiek azért nem merik vállalni a nevüket, mert már kaptunk hideget-meleget különböző balliberális médiumoktól, aminek következményeként valaki az állását veszítette el, másnak meg a tanulmányait kellett máshol befejeznie. Igen Magyarországon így megy, aki ellentétes véleményen van, egyből fasiszta, náci, Putyin bérenc, antiszemita stb... lesz.” - jegyezte meg az Orientalista főszerkesztője. Egyúttal szívélyesen érdeklődött arról, hogy lapunk részesül-e magyar állami, izraeli, amerikai támogatásban, illetve kapunk-e pénzt Soros-alapítványoktól.