Óriásszúnyogok lepték el Észak-Karolinát

Publikálás dátuma
2018.10.01. 08:55
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A Florence trópusi vihar után óriási méretű moszkitók lepték el Észak-Karolinát, ahol egyes megyékben közegészségügyi válsághelyzet alakult ki - írja az MTI amerikai sajtójelentések alapján.
A világ jelenleg ismert legnagyobb vérszívó moszkitóinak milliói rajzanak a déli tagállam vihar sújtotta vidékein. Az óriásszúnyogok árvizes területeken, nedves földben helyezik el tojásaikat, a lárvák hat napon belül óriási, a normálisnál háromszor nagyobb szúnyogokká fejlődnek. 
Roy Cooper kormányzó elrendelte, hogy azonnali hatállyal négymillió dollárt szabadítsanak fel az állam költségvetéséből a szúnyogok elleni védekezésre. A rovarok 27 megyét árasztottak el, az egyik megye egészségügyi igazgatója, Scott Harrelson egyenesen közegészségügyi válságról beszélt a sajtónak. A kormányzói hivatal ugyanakkor megnyugtatta a helybélieket, hogy bár a szúnyogok közegészségügyi problémát jelentenek, csípésük erős, de ez a fajta moszkitó nem terjeszt betegségeket.

Keserédesre sikerült a német-török kibékülés

Publikálás dátuma
2018.10.01. 08:49

Fotó: Emmanuele Contini / AFP/NurPhoto
„Rendkívül sikeresként” írta le vasárnap véget érő háromnapos németországi látogatását Recep Tayyip Erdogan. A török elnök valóban elérte legfőbb célját, új életet lehelt az utóbbi években egyre romló török-német viszonyba. A közeledést azért koránt sem annyira a hirtelen megvilágosodás, mint inkább a közös érdekek vezérelték. Ankarának mindennél nagyobb szüksége van új szövetségesekre most, hogy az Egyesült Államokkal is mélyponton vannak a kapcsolataik, és a török líra is bezuhant. Ugyanakkor Berlinnek szintén jól jön a békülés, ha például beleszólást akarnak a szíriai háborúba, megelőzendő egy újabb menekülthullám megindulását. Azért a találkozók így sem teltek túl jó hangulatban. Mindkét fél igyekezett úgy egyensúlyozni, hogy arcvesztés nélkül békejobbot is nyújtson, de kritikáit is megfogalmazza. Elég parázs hangulatban zajlott már az Angela Merkel német kancellár és a török államfő közösen tartott pénteki sajtótájékoztatója is. Majd a német államelnök, Frank-Walter Steinmeier sem udvariaskodott szombati találkozójuk után: úgy fogalmazott, hogy míg nyolcvan évvel ezelőtt Törökország nyújtott menedéket a németeknek, manapság a törökök menekülnek Németországba a növekvő társadalmi nyomás miatt. Egyben aggodalmát fejezte ki a politikai indokok miatt Törökországban bebörtönzött német állampolgárok, és török újságírók, politikusok, stb. miatt. Hasonlóan csípősre sikerült ugyanakkor Erdogan válasza is. A török elnök a németek szemére hányta, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt és a két évvel ezelőtti puccskísérlet végrehajtásával vádolt úgynevezett FETO több ezer terroristája járkálhat szabadon Németországban. Erdogan látogatása végén még Európa egyik legnagyobb mecsetét is megnyitotta Kölnben. A mecset valójában már egy ideje üzemel, de a hivatalos átadóval a török elnöknek lehetősége nyílt arra is, hogy a népes németországi török diaszpórának is megmutassa magát. Erdogan útját ugyan végig kisebb-nagyobb tüntetések és tiltakozások kísérték, de végül nagyobb botrány nem történt. A török államfő október 8-án Budapestre érkezik, ám emberi jogi bírálatokra itt aligha kell számítania. Úgy tudjuk, Erdogan elsősorban Orbán Viktor korábbi látogatásait viszonozza, – a magyar miniszterelnök legutóbb júliusban, beiktatásán is ott volt Ankarában  – átadja Gül Baba felújított türbéjét, ám semmilyen különösebb politikai vagy gazdasági megállapodásra nem lehet számítani.
Szerző

157 évet kapott egy orvos az USA-ban

Publikálás dátuma
2018.10.01. 07:23
A kép illusztráció
Fotó: Science Photo Library/WLADIMIR BULGAR / AFP
Barry Schultz olyan mértéktelenül írt fel olyan opiáttartalmú gyógyszereket, hogy az ügyészség már kábítószer-kereskedőként kezelte őt.
Az Egyesült Államokban 157 év börtönre ítéltek egy orvost, mert mértéktelenül írt fel olyan opiáttartalmú gyógyszereket, amelyek súlyos kábítószer-függőséget váltanak ki. Az MTI összefoglalója szerint a több mint másfél évszázados büntetésre ítélt Barry Schultz floridai orvost a CBS televízió 60 perc című vasárnap esti heti műsora mutatta be, abban a riportjában, amelyet az Egyesült Államokban pusztító kábítószerek és gyógyszerek okozta válságról sugárzott. Schultzot még júliusban ítélték el, ám most adott először interjút, és – mint a CBS riportere közölte – ő kérte, hogy megszólalhasson. A műsorban az orvos bűnbaknak nevezte magát, visszautasította, hogy az ügyész gyilkosnak nevezte őt, és azt állította, hogy több száz orvoskollégája szintén korlátozás nélkül ír fel opiáttartalmú, kábító hatású fájdalomcsillapítókat.

„Az emberek rohantak Floridába”

A riport szerint Schultz egyik úttörője volt a fájdalmak enyhítését ígérő, úgynevezett fájdalomcsillapító klinikák munkatársainak. Ezek a klinikák a 2000-es évek elején szaporodtak el Floridában, és akkortól kezdve e déli államot orvosok, kábítószer-kereskedők, és gyógyszerektől függővé vált szenvedélybetegek lepték el. Dave Aronberg floridai ügyész – akinek a hivatala Schultz ellen lefolytatta a pert – a CBS riporterének úgy fogalmazott: „2010-ben és 2011-ben több fájdalomklinikánk volt, mint McDonald's éttermünk”. Mint mondta, Oakland Park városban például egyetlen sugárúton 131 ilyen klinika volt. Ezeknek az intézményeknek a működését nagyon lazán szabályozták, és a páciensek készpénzért, orvosi faggatódzás nélkül vásárolhattak opiáttartalmú fájdalomcsillapítókat. Mivel ezek a gyógyszerek receptkötelesek, a vényeket is minden további nélkül kiállították a klinikák orvosai. „Az emberek rohantak Floridába, mert itt nem ugyanaz a szigorú szabályzat és ellenőrzés volt érvényben, mint az Egyesült Államok többi államában. Mi tápláltuk az egész nemzet kábítószer-függőségét” – fogalmazott Dave Aronberg. Barry Schultz az egyik ilyen fájdalomklinika igazgatója volt Delray Beach-en. Olyan mértékben írt fel a hozzá fordulóknak opiáttartalmú gyógyszereket, hogy az ügyészség kábítószer-kereskedőként kezelte őt. Az amerikai kábítószer-ellenőrzési hivatal (DEA) adatai szerint Schultz 2010-ben egyetlen páciensének hét hónap alatt csaknem 17 ezer Oxikodon tablettát írt fel. Ez egy félszintetikus filmtabletta, amelynek erős narkotikus hatása van és függőséget okoz. A floridai ügyészség szerint Schultz napi hatezer dollárt keresett opioidok felírásával és forgalmazásával. A szövetségi igazságügyi minisztérium dokumentumai szerint a Floridát elárasztó Oxikodon 66 százaléka egyetlen gyógyszergyártól, a Mallinckrodttól származott. A cég 2008 és 2012 között 500 millió Oxikodon tablettát forgalmazott egyedül a 20 millió lakost számláló Floridában. Jim Rafalski, aki a DEA nyomozást vezeti az ügyben, egyértelműen felelősnek nevezte a gyógyszergyárat az opiátválságért, de – mint fogalmazott – ezt a felelősséget egyelőre a floridai helyzetre értelmezi.

Munkacsoportot hoztak létre

A washingtoni kongresszusban bizottságot hoztak létre az egész országot sújtó opiátválság kivizsgálására, és ez a bizottság öt nagy gyógyszergyártó- és forgalmazó cég vezetőit hallgatta meg. A meghallgatáson csak az egyik gyógyszergyár képviselője mondta felelősnek a cégét, a többiek nem ismerték el felelősségüket. A szövetségi igazságügyi minisztérium külön munkacsoportot hozott létre a gyógyszergyártók- és forgalmazók utáni nyomozásra. Donald Trump amerikai elnök idén márciusban New Hampshire-ben – az opiátválság által leginkább sújtott tagállamban – terjesztette elő kormányzata elképzeléseit az opiáttartalmú kábítószerek és gyógyszerek okozta válság leküzdésére. Akkor bejelentette: a kongresszus az idén és jövőre hatmilliárd dollárt szán az opiátválság visszaszorítására. A krízis leküzdésének eszközeként az oktatás kiszélesítését, a már eredményes gyógymódok és rehabilitációs lehetőségek kormányzati támogatását, és a csakis receptre felírható opiáttartalmú gyógyszerek forgalmazásának visszaszorítását említette.
Szerző