Ötszáz bulizó közé dobtak kézigránátot egy dél-szudáni klubban

Publikálás dátuma
2018.10.01. 17:07

Fotó: Shutterstock
Eddig 10-en haltak meg, te 6-an továbbra is kritikus állapotban vannak. A hatóságok szerint bűnözők követték el a merényletet, aminek nincs köze az országban dúló polgárháborúhoz.
Legalább tíz ember meghalt, és több tucatnyian megsérültek, mikor kézigránátot dobtak egy éjszakai klubba Dél-Szudánban, Yambio városában - írja a Reuters.
A robbantás még péntek este történt, mikor a klubban nagyjából 500 ember bulizott éppen. Négyen azonnal meghaltak, és az áldozatok száma hétfőre emelkedett 10-re. Hat ember állapota továbbra is kritikus - nyilatkozta James Monday Enoka a rendőrségtől.
Dél-Szudánban 2013 óta dúl polgárháború, ami eddig 190 ezer emberéletet követelt. A harcoló felek múlt hónapban írtak alá egy egyezményt, ami véget vethet a harcoknak. A rendőrség szerint a robbantás mindettől független, elszigetelt bűntény volt.
Szerző

EU-s konvojt támadtak meg Szomáliában, hárman meghaltak

Publikálás dátuma
2018.10.01. 15:57

Fotó: Sadak Mohamed / ANADOLU AGENCY
Az öngyilkos merénylőnek két helyi civillel sikerült végeznie. A megtámadott katonai járművekben alig keletkezett kár.
Három ember vesztette életét, mikor az al Shabaab nevű terrorista csoport öngyilkos merénylője egy Európai Uniós fegyveres konvojra támadt - írja a Reuters. A támadó önmagán kívül két helyi lakossal végzett a Szomália fővárosában, Mogadishuban elkövetett merényletével.
A megtámadott járművek az olasz hadsereghez tartoznak. Az öt páncélozott terepjáró épp egy gyakorlat után tartott bázisuk felé. A robbantásban az egyik könnyebben megsérült.
A merényletet magára vállaló al Shabaab az al-Káidához köthető terrorszervezet. Célja a nyugati támogatással bíró kormány megdöntése, majd az ország átformálása radikális iszlamista nézeteik mentén.
Szerző

Jobboldali terroristákat tartóztattak le Németországban

Publikálás dátuma
2018.10.01. 14:17
Jobboldali tüntetés Chemnitzben
Fotó: JAN WOITAS / AFP
Száznál több rendőr vett részt az akcióban: elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek hétfőn hat feltételezett szélsőjobboldali terroristát Németországban.
Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelső ügyészség közölte, hogy több mint száz rendőr, köztük egy terrorelhárító egység bevetésével Szászország és Bajorország tartományi helyszíneken fogták el a hat gyanúsítottat, és házkutatást tartottak szászországi lakásokban és egyéb ingatlanokban - írja az MTI.
A 20 és 30 év közötti férfiak a közlemény szerint a szászországi Chemnitzben és térségében működő "huligán, skinhead és neonáci" körökhöz tartoznak, és legkésőbb az idén szeptember 11-én
megalakították Forradalom Chemnitz (Revolution Chemnitz) elnevezésű szélsőjobboldali terrorista szervezetüket, amelynek célja a demokratikus jogállam felszámolása.

Azt tervezték, hogy céljuk elérése érdekében támadásokat és fegyveres merényleteket hajtanak végre "külföldiek és politikailag másként gondolkodók" ellen. A csoport egy további tagját már szeptemberben őrizetbe vették különösen súlyos garázdaság miatt.
A csoport öt tagja szeptember 14-én más elkövetőkkel együtt különböző eszközökkel külföldiekre támadt Chemnitzben.

Az akció a felkészülést szolgálta egy október 3-ra - a német nemzeti ünnepre - tervezett műveletre, amelynek részletei még nem ismertek.
Szerző