EU-s konvojt támadtak meg Szomáliában, hárman meghaltak

Publikálás dátuma
2018.10.01. 15:57

Fotó: Sadak Mohamed / ANADOLU AGENCY
Az öngyilkos merénylőnek két helyi civillel sikerült végeznie. A megtámadott katonai járművekben alig keletkezett kár.
Három ember vesztette életét, mikor az al Shabaab nevű terrorista csoport öngyilkos merénylője egy Európai Uniós fegyveres konvojra támadt - írja a Reuters. A támadó önmagán kívül két helyi lakossal végzett a Szomália fővárosában, Mogadishuban elkövetett merényletével.
A megtámadott járművek az olasz hadsereghez tartoznak. Az öt páncélozott terepjáró épp egy gyakorlat után tartott bázisuk felé. A robbantásban az egyik könnyebben megsérült.
A merényletet magára vállaló al Shabaab az al-Káidához köthető terrorszervezet. Célja a nyugati támogatással bíró kormány megdöntése, majd az ország átformálása radikális iszlamista nézeteik mentén.
Szerző

Jobboldali terroristákat tartóztattak le Németországban

Publikálás dátuma
2018.10.01. 14:17
Jobboldali tüntetés Chemnitzben
Fotó: JAN WOITAS / AFP
Száznál több rendőr vett részt az akcióban: elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek hétfőn hat feltételezett szélsőjobboldali terroristát Németországban.
Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelső ügyészség közölte, hogy több mint száz rendőr, köztük egy terrorelhárító egység bevetésével Szászország és Bajorország tartományi helyszíneken fogták el a hat gyanúsítottat, és házkutatást tartottak szászországi lakásokban és egyéb ingatlanokban - írja az MTI.
A 20 és 30 év közötti férfiak a közlemény szerint a szászországi Chemnitzben és térségében működő "huligán, skinhead és neonáci" körökhöz tartoznak, és legkésőbb az idén szeptember 11-én
megalakították Forradalom Chemnitz (Revolution Chemnitz) elnevezésű szélsőjobboldali terrorista szervezetüket, amelynek célja a demokratikus jogállam felszámolása.

Azt tervezték, hogy céljuk elérése érdekében támadásokat és fegyveres merényleteket hajtanak végre "külföldiek és politikailag másként gondolkodók" ellen. A csoport egy további tagját már szeptemberben őrizetbe vették különösen súlyos garázdaság miatt.
A csoport öt tagja szeptember 14-én más elkövetőkkel együtt különböző eszközökkel külföldiekre támadt Chemnitzben.

Az akció a felkészülést szolgálta egy október 3-ra - a német nemzeti ünnepre - tervezett műveletre, amelynek részletei még nem ismertek.
Szerző

70 ezer euróért gyilkolhatták meg a szlovák újságírót és menyasszonyát

Publikálás dátuma
2018.10.01. 13:04

Fotó: Michal Cizek / AFP
A megrendelés csak Ján Kuciak személyére szólt, Martina Kusnírová véletlen áldozat volt.
Négy olyan személyt tartóztattak le, akik kapcsán megalapozott a gyanú, hogy részt vettek Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásában. A gyanúsítottak köre tovább bővülhet – mondta a parameter.sk tudósítása szerint Jaromír Čižnár főügyész azon a sajtótájékoztatón, amelyen az ügyben folyamatban lévő vizsgálat eddigi eredményeit ismertették a szlovák bűnüldöző szervek képviselői. A főügyész erősnek nevezte azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján őrizetbe vették a jelenleg vizsgálati fogságban lévő személyeket Gútán, illetve Komáromban. Az újságíró-gyilkosság ügyét felügyelő ügyész – akinek nevét a nyomozás érdekeire való tekintettel nem közölték – az MTI összefoglalója szerint azt mondta, a gyilkosság végrehajtójának 50 ezer eurót fizetett ki készpénzben annak közvetlen megrendelője, további 20 ezret pedig addigi adóssága rendezéseként engedtek el a gyilkosnak. Elmondta azt is, hogy a megrendelés csak Ján Kuciak személyére szólt, barátnője, Martina Kusnírová csak véletlen áldozat volt. A szlovák bűnüldöző szervek megállapítása szerint magát a kettős gyilkosságot az a múlt heti rendőrségi akció keretében őrizetbe vett Tomás Sz. követte el, akit a révkomáromi rendőrség egy volt nyomozójaként azonosított a pozsonyi sajtó.
Ján Kuciakot és barátnőjét február végén találta holtan a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. A férfi halála előtt olyan cikken dolgozott, amiben a Fico-kormány és a szíciliai Ndrangheta-maffia közötti lehetséges összefüggéseket tárta fel, és a rendőrség szerint is munkája miatt gyilkolták meg. Az újságíró halála közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozását, illetve a kabinet széles körű átalakítását eredményezték.
Szerző
Frissítve: 2018.10.01. 14:53