700 millió eurót szán az EU a környezetbarát közlekedésre

Publikálás dátuma
2018.10.01. 20:00
Illusztráció
Fotó: AFP
Az Európai Unió 700 millió euróval (mintegy 224 milliárd forint) tiszta és alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedést elősegítő kezdeményezéseket támogat - közölte az Európai Bizottság hétfőn.
Violeta Bulc közlekedési ügyekért felelős uniós biztos közleménye szerint az unió 49 európai innovatív kezdeményezést támogat Európa-szerte - írja az MTI. A kiválasztott projektek segítik az alternatív üzemanyagok fejlesztését és gyártását, az elektromos és hibrid üzemelésű autók nagyobb mértékű elterjedését, az európai légiforgalmi irányítás korszerűsítését, valamint a vízi és a vasúti közlekedés fejlesztését.
Az uniós finanszírozásból
  • mintegy 250 millió euró jut a lengyelországi Swinoujscie és a svédországi Ysta kikötőjének korszerűsítésére, valamint arra, hogy környezetbaráttá váljon a két hajóállomás közötti tengeri közlekedési kapcsolat.
  • Hidrogén alapú üzemeltetésre állhat át Dánia, az Egyesült Királyság és Lettország több városának tömegközlekedése.
  • Cseppfolyósított bio-földgáz állomások hálózatának kiépítése kezdődhet meg a Dél-Spanyolország és a Kelet-Lengyelország közötti utakon Franciaországon, Belgiumon, Hollandián és Németországon keresztül.
Az amszterdami Schiphol repülőtér forgalmát kiszolgáló tömegközlekedési eszközöket kivétel nélkül zéró kibocsátású járművekre cserélhetik, valamint számos horvátországi, olaszországi, szlovéniai és szlovákiai város helyi és regionális autóbuszainak korszerűsítésére is sor kerülhet.
A támogatás nagyobbik, mintegy 450 millió eurót kitevő részéből alternatív üzemanyagok fejlesztése és gyártása, valamint 23 európai ország és Szerbia légiforgalmi szolgáltatásának korszerűsítése valósulhat meg - közölte az uniós biztos.
"A támogatás a nemzetközi közúti elérhetőség (TEN-T) javítására létrehozott program részét képezi, amely pozitív hatást gyakorol az iparra, segíti a turizmust, valamint serkenti az innovációt annak érdekében, hogy az Európai Unió világelső legyen a digitalizálás, az innováció és a szén-dioxid-mentestes közlekedés terén" - fogalmazott Bulc.
Szerző

323,05 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.10.01. 19:39
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,05 forintra csökkent este hét órára a reggel nyolc óra körül jegyzett 323,36 forintról.
Az euró hétfőn 322,71 és 323,87 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 284,40 forintról 283,68 forintra csökkent, a dolláré pedig 279,06 forintról 279,24 forintra emelkedett.
Szerző

Trump büntetővámjai több milliárd font brit exportot érintenek

Publikálás dátuma
2018.10.01. 18:02
Illusztráció
Fotó: SCOTT OLSON / Getty Images
Londoni pénzügyi elemzők szerint több milliárd font értékű brit exportot érintenek az európai és a kínai termékekre kirótt amerikai büntetővámok.
Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn ismertetett tanulmánya szerint a ház modellszámításai azt mutatják, hogy az amerikai vámintézkedések az idén eddig több mint 1,9 milliárd font (692 milliárd forint) brit exportra gyakoroltak hatást - írja az MTI.
Mivel valószínű, hogy az Egyesült Államok még további vámokat vet ki az amerikai piacra irányuló kínai exportra, az elemzés szerint
az intézkedés által érintett brit áruexport értéke elérheti a 3,4 milliárd fontot (1240 milliárd forintot).

A ház szerint az Európai Unió acél- és alumíniumexportjára kivetett 25, illetve 10 százalékos amerikai vám közvetlenül és együttesen 389 millió font értékű brit exportot érint éves szintre számolva. Az eszkalálódó amerikai-kínai kereskedelmi háború azonban a CEBR londoni elemzőinek számításai szerint ennél sokkal nagyobb brit exportot érint, ugyanis az amerikai piacra irányuló kínai exportból hozzávetőleg 3 milliárd fontnyit olyan áruk tesznek ki, amelyek előállításához Kína Nagy-Britanniából importált termékeket használ fel, és ennek a kínai exporthányadnak mintegy a felére vonatkoznak az eddig bejelentett amerikai vámintézkedések.
A CEBR felidézi, hogy Donald Trump amerikai elnök kilátásba helyezte az új vámok kiterjesztését az amerikai piacra irányuló csaknem teljes kínai exportra, ha Kína megtorló válaszlépéseket tesz. És Kína már be is jelentett ilyen lépéseket.
A protekcionizmus globális térnyerése máris világgazdasági szintű veszteségeket okoz

az elemzők szerint. Ennek jele, hogy a brit export éves összevetésű növekedési üteme az év második negyedében 1,9 százalékra lassult az első negyedévben mért 3,7 százalékról, illetve a tavalyi második negyedévben elért 14,2 százalékos éves bővülési ütemről.
Az Oxford Economics pénzügyi-gazdasági elemzőműhely számításai szerint ha az amerikai kormány januártól - ahogy Trump kilátásba helyezte - valóban 25 százalékra emeli tovább a 200 milliárd dollárnyi kínai importra nemrégiben kirótt 10 százalékos vámot, és ha Kína ugyancsak 25 százalékos büntetővámot vet ki 100 milliárd dollár értékű amerikai importra, a kínai gazdaság jövőre 5,8 százalékkal, 2020-ban 5,6 százalékkal növekedne az Oxford Economics jelenlegi alapeseti prognózisában szereplő 6,1 százalékos, illetve 5,7 százalékos növekedés helyett.
A cég londoni elemzői hangsúlyozzák: e forgatókönyv-változat is csak arra az esetre érvényes, ha az amerikai kormány Donald Trump fenyegetése ellenére nem vet ki pótvámokat a teljes kínai importra.
Szerző