pénzbírság;kibertámadás;adatszivárgás;Facebook-botrány;

2018-10-02 08:53:38

1,66 milliárd dolláros gigabüntetést kaphat a Facebook

Óriási bírsággal sújthatja a közösségi oldalt az ír adatvédelmi hatóság, miután 50 millió felhasználó adatai kerültek veszélybe egy kibertámadás miatt.

Eddigi legnagyobb bírságát kaphatja meg a Facebook az ír hatóságoktól, írja a The Wall Street Journal cikkét szemlézve az MTI: a lap emlékeztet az uniós előírásokra, amik szerint a cég, amely megszegi az adatvédelmi szabályokat, bírsággal sújtható, aminek a mértéke a cég éves bevételének akár 4 százaléka is lehet. 

 A Facebook esetében így jöhet ki az 1,66 milliárd dolláros bírság. Az ügyben azért az ír hatóság az illetékes, mert a Facebook európai központja Írországban van. A közösségi felületet éppen egy hete érte nagyszabású, azóta már kivédett kibertámadás, mely során akár 50 millió felhasználó fiókadatait is megszerezhették az ismeretlen támadók, a Megtekintés mint -opció megbuherálásával – ezzel pedig sérültek az adatvédelmi elvek. 

A kibertámadás roppant kényes időben érte a Facebookot, amely nemrég a Cambridge Analytica adatbotrány miatt került reflektorfénybe. A brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül például a Brexit-kampány idején és az amerikai elnökválasztáskor.