gyerekvállalás;nemzeti konzultáció;családi adókedvezmény;

2018-10-02 09:25:00

Ha három gyereked van, és nő vagy, soha többé ebben az életben nem fizetsz adót

A "több pénz egyenlő több gyerek" szemlélet jegyében formálhatja tovább a kormány a családpolitikát, minderre persze hivatalosan az emberek kérik egy nemzeti konzultáció keretében.

Októberben újabb nemzeti konzultációt tart a kormány, amelynek témája a demográfiai helyzet lesz, írja a Magyar Időkre hivatkozva a portfolio.hu. A kormány ezúttal demográfiáról "beszélget" a társadalommal, ugyanis a konzultációval családpolitikai intézkedéseinek szeretne megágyazni.

A terv szerint bővülhetnek a már érvényben lévő támogatások. A napilap kormányzati forrásra hivatkozva azt is írja, hogy a gyerekvállalás ösztönzése érdekében felvetődött, hogy a háromgyermekes nők életük végéig kapjanak személyijövedelemadó-mentességet.

Hogy a "több pénz automatikusan több gyerek" elv mennyire hatékony, az kérdéses. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) konferenciáján Szikra Dorottya szociológus szerint elsősorban magas színvonalú, komplex szolgáltatások kellenének szinte minden területen, kezdve a megfelelő bölcsődei ellátás biztosításától. Úgy vélte, a több gyermek után járó CSOK-tól és családi adókedvezményektől azért nem lehet nagy sikert remélni, mert hazánkban nem a harmadik vagy negyedik, hanem már az első gyermek vállalása jelenti a valódi problémát.

Vajda Róza, az MTA kutatója pedig azt hangsúlyozta: a társadalom és a politika felelőssége az anyaszerep elavult sztereotipizálásában is megmutatkozik. Szerinte a nemzetközi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy azokban az országokban növekedik a születésszám, ahol az állam támogatja azokat az intézkedéseket, amelyek összhangot teremtenek a munka és a magánélet között. Magyarországon azonban a nők többsége választásra kényszerül: vagy dolgozik vagy gyereket szül.