Előfizetés

Felajánlotta lemondását az egészségügyért felelős államtitkár

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.10.02. 15:16
Nagy Anikó egy korábbi rendezvényen
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Nagy Anikó és Kásler Miklós viszonya az utóbbi időben feszültté vált, a Népszava információi szerint a miniszter már kereste államtitkára utódját, illetve többször átnyúlt a feje felett.
Kész lemondani Nagy Anikó, az EMMI államtitkára - lapunk tudomása szerint ezt az egészségügyért felelős államtitkár ezt nem tárcavezetőjével, hanem a miniszterelnökkel tudatta. Így a kérdés az, rábólint-e Orbán Viktor Nagy Anikó távozására. Amennyiben nem teszi, az erős üzenet Kásler Miklósnak. Az EMMI vezetője ugyanis a kormányváltás után kisöpörte az egészségügyi ágazat vezetőit, újakat azonban nem nevezett ki. Miközben a területet lényegeben személyes irányítása alá vonta - kihagyva az államtitkárt (lásd: mai cikkünket).

Cáfolja a rendőrség, hogy traffipaxszal mérnék a járókelőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 15:08
illusztráció
Fotó: Sóki Tamás / MTI
Először a Blikk írta meg, hogy lézerrel mérik a Széll Kálmán téren áthaladó járókelők sebességét. A BRFK szerint ők csak autókkal foglalkoznak.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (...)nem mér sebességet gyalogosok tekintetében” - jelentette be a BRFK, miután több portálon is megjelent, hogy civil ruhás személyek lézerrel mérik a Széll Kálmán téren átsétáló járókelőket.
Bár a rendőrség az ATV-t cáfolja, a hír először a Blikken jelent meg, a mellékelt fotókon pedig valóban látható, hogy valaki vagy valakik traffipax-szerű műszert állítottak fel a téren. 
A bulvárlap is kitér rá, hogy a készülék üzemeltetői nincsenek egyenruhában – tehát valószínűleg nem rendőrök vagy közterület-felügyelők –  és azoknak, akiket bemértek, szendvicset adnak ajándékba. A rejtély azonban ettől még nem oldódott meg, továbbra sem egyértelmű, hogy kik és mit mértek pontosan a téren. Levélben fordultunk a II. kerületi polgármesteri hivatalhoz, hátha ők tudnak a mérés hátteréről és céljáról. Ha érkezik válasz kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Amíg nem lett botrány, nem volt fűtés a fóti gyermekotthonban

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.10.02. 14:39

Fotó: Vajda József / Népszava
Ebek harmincadján van a fóti gyermekváros, amit a kormány meg akar szüntetni.
Elromlott a kazán, nincs pénz a javítására, így kénytelenek dideregve tölteni mindennapjaikat a Fóti Károlyi István Gyermekközpont – ismertebb nevén a gyermekváros – lakói – erre Szél Bernadett hívta fel a figyelmet, aki kedden látogatta meg az otthont. „Tisztelt Kormány, ha leszálltak a privát jetek, nem tudnának 6 millió forintot adni a gyermekotthonba? Ennyi egy új kazán. Fáznak a gyermekek” – írta Facebook oldalán a politikus, a látogatás után készült videóban pedig arról beszélt: a dolgozók néhány hősugárzóval próbálnak javítani a helyzeten.
Szél szerint az otthont évek óta nem korszerűsítik, a kormány nem fektet bele pénzt. Ennek minden bizonnyal köze van a gyermekváros megszüntetésének tervéhez, amelyről már lapunk is többször írt. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy jövő év májusáig elhalasztják a „kitagolást”, de az intézmény felszámolása továbbra is napirenden van. A korábbi tervek szerint már idén kiköltöztették volna a gondozottakat, valamint a gyermekközpont területén, szolgálati lakásaikban élő egykori (nyugdíjas korú) és jelenlegi dolgozókat is, ám ezt az elképzelést nagy felháborodás övezte, és a célintézményekben – például a kalocsai vagy a zalaegerszegi otthonban – nem álltak időben rendelkezésre férőhelyek. A költözés hivatalos indoka az, hogy a gyerekek kisebb létszámú, családiasabb környezetbe kerüljenek. Csakhogy Fóton most is a Károlyi Kastély 60 hektáros parkjában kialakított, 8-10 fős családias otthonokban élnek a gyerekek. Az érintettek közül többen attól tartanak, a kormánynak – és a hozzá közel álló üzleti körnek – csak a kastélyra fáj a foga. Később a 24.hu megkeresésére a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közölte: „a Károlyi István Gyermekközpontban történt fűtésrendszer-meghibásodásból adódó problémát elhárítottuk, a munkálatok befejeződtek. Az intézmény Gyermekotthonai és bérlői számára a hőszolgáltatás biztosított”.