Előfizetés

Markolóval mentettek meg egy partra vetett bálnát (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 15:20
Illusztráció
Fotó: Pexels
28 órás küzdelem végén sikerült visszajuttatni a hatalmas emlőst az Atlanti-óceánba.
Sikerült visszavinni az Atlanti-óceánba egy partra vetődött púpos bálnát Argentínában - írja az Euronews. A 8 méter hosszú, héttonnás emlőst Mar del Tuyú településnél találták meg, és 28 órás küzdelem után sikerül megmenteni az életét.
A polgári védelem emberei és önkéntesek kötelekkel nem tudták a mélyebb vízbe húzni, végül egy markológéppel emelték föl.
Azt nem lehet tudni, hogy a bálna miért úszott ki a partra.

Nem ad tengerpartot Bolíviának a Nemzetközi Bíróság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 14:56

Fotó: IGNACIO MUNOZ / AFP
Nagy többséggel utasította el a hágai Nemzetközi Bíróság a bolíviai jogászok felvetését - az országnak nem sikerült ismét tengerparthoz jutnia.
Üdvrivalgással fogadták Chilében a Hágai Nemzetközi Bíróság döntését, amely szerint az ország nem kötelezhető arra, hogy tárgyaljon Bolíviával egy tengeri kijáratról - írja az Euronews. Bolívia azért fordult az ENSZ elsődleges bírói szervéhez, mert - Chilén keresztül - kikötőt szeretne magának a Csendes-óceánnál.
A teljesen szárazföld által határolt Bolívia tengerparti területeit az 1879-1884-es Csendes-óceáni háború - másként salétromháború - során foglalta el Chile.
A Hágai Nemzetközi Bíróság nagy többséggel, 12-3 arányban elutasította a bolíviai jogászok által benyújtott keresetet.

A döntés kifejezetten kellemetlenül érinti a negyedik ciklusára készülő Evo Morales bolíviai államfőt, aki a tengeri kijárat megszerzésével akarta növelni népszerűségét a jövő évi elnökválasztás előtt.

Klimkin: Ukrajna még a héten kiutasítja a konzult, ha Budapest nem hívja vissza

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 14:34

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Kijev „udvariasan, de nagyon keményen és következetesen” fog cselekedni – közölte az ukrán külügyminiszter.
Ukrajna még ezen a héten kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Budapest nem hívja vissza őt – jelentette ki Pavlo Klimkn ukrán külügyminiszter a Facebookon közzétett videoüzenetében az UNIAN ukrán hírügynökség keddi jelentése szerint. Az MTI azt írja, az ukrán diplomácia vezetője leszögezte, hogy Kijev „udvariasan, de nagyon keményen és következetesen” fog cselekedni Magyarországgal szemben. Klimkin hangot adott azon véleményének is, hogy Oroszország a magyar útlevelek ukrán állampolgároknak Kárpátalján történt kiadása körül kialakult helyzetet felhasználja az említett terület és egész Ukrajna destabilizálására. A tárcavezető azt mondta, kifejtette érveit Magyarország külügyminiszterének arról, hogy szerinte a magyar fél megsértette a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Ismételten hangsúlyozta azt az álláspontját, miszerint senki sem rejtheti el a hatóságok elől azt a tényt, hogy új jogokra és kötelezettségekre tett szert.
„Javasoltam Magyarország külügyminiszterének, hogy hívja haza ezt a konzult, ha pedig ez nem történik meg ezen a héten, jegyzéket küldünk a magyar félnek még ezen a héten a kiutasításáról”

– fogalmazott Klimkin.

Az ukrán tárcavezető ugyanakkor a legfontosabb dolognak azt nevezte, hogy Oroszország Kárpátalja és egész Ukrajna destabilizálására fogja kihasználni a helyzetet, ahogyan tette ezt korábban is. Emlékeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza elleni támadásokra, hozzátéve, hogy a gyújtogatásokat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szervezte meg. Klimkin ezért figyelmeztetett mindenkit, hogy tartózkodjon a kárpátaljai magyarokkal szembeni támadásoktól és zaklatásoktól.
„Éppen ellenkezőleg, segítenünk kell magyar közösségünknek. Át kell vennünk a kezdeményezést, és nagyon következetesen kell cselekednünk”

– hangoztatta a miniszter.

Pavlo Klimkin még múlt szerdán New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának helyszínén Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után jelentette ki, hogy Ukrajna rövid időn belül kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Magyarország nem hívja vissza őt. A magyar kormány szerint mindaz, ami a beregszászi képviseleten történt a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, mind a magyar, mind a nemzetközi joggal összhangban van. Amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult – jelezte korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Ukrán ellenzéki képviselő: felelőtlen döntés a kiutasítás

A 112.ua ukrán hírportál közölte: Nesztor Sufrics, az ellenzéki Életért párt képviselője kedden a kijevi parlamentben, újságíróknak nyilatkozva ostobaságnak és az ukrán kormányzat részéről felelőtlenségnek nevezte a beregszászi magyar konzul kilátásba helyezett kiutasítását Ukrajnából. A politikus rámutatott arra, hogy a konzul kiutasítására Budapest hasonló lépéssel reagál majd, azaz ki fog utasítani egy ukrán konzult. Sufrics hangsúlyozta, hogy Magyarország Ukrajna stratégiai partnere, és emlékeztetett arra: Magyarország volt az első, amely elismerte Ukrajna függetlenségét, és követelte az európai uniós vízummentesség feltétel nélküli megadását. „Egy ilyen stratégiai partner elvesztése felelőtlenség” – szögezte le. Azzal kapcsolatban, hogy a beregszászi konzulátuson magyar útleveleket adtak ki ukrán állampolgároknak, a képviselő úgy vélte: a konzul cselekménye formálisan teljességgel megfelelt az ukrán és a magyar jogszabályoknak. „A magyar konzul Magyarország érdekeit képviseli Ukrajna területén. A magyar törvények nem tiltják a kettős állampolgárságot. Magyarország képviselője pedig ukrán állampolgárok kérésére adott nekik magyar állampolgárságot és útlevelet. Ezzel nem sértett sem magyar, sem ukrán törvénycikket. Ez ukrán állampolgárok kezdeményezésére történt, nekik pedig az alkotmány szerint joguk van megváltoztatni állampolgárságukat” – fejtette ki hozzátéve, hogy utóbbiak egy bizonyos idő elteltével, értékelve a helyzetet, dönthetnek úgy: lemondanak vagy a magyar vagy az ukrán állampolgárságukról.