Előfizetés

Hollik pöttyet benézte, kinek szurkolt Orbán Viktor

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.10.02. 15:46
Hollik István, Kocsis "védője". FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Hollik István szerint Orbán Viktor gyerekkora óta drukkol annak a Videotonnak, amelyről a miniszterelnök maga nyilatkozta, hogy a MÁV Előre játékosaként „becsületből nem kedvelhette”.
Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor magánúton vett részt. Harminc éve, tulajdonképpen amióta gyermek, azóta drukkol a Videotonnak. Ráadásul a Videotonnak nagyon fontos mérkőzései voltak, ezeken MOL Vidi-szurkolóként vett részt – vette védelmébe a kormányfőt és botrányos repülőútjait a Hír TV-ben Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője. Hollik azonban nem csupán abban téved, hogy az 1963-ban született miniszterelnök harminc évvel ezelőtt, 1988-ban a gyerekkorát töltötte (ezzel szemben 25 évesen alapító tagja volt az akkor alakult Fidesznek), hanem abban is, hogy Orbán gyerekkora óta a Videotonnak szurkol. Beszéltünk olyan – fociberkekben jártas – bennfentessel, aki sokáig esküdni mert volna rá, hogy Orbán eredetileg Vasas-drukker volt. Ezt azonban ő maga tette helyre 2008-ban, az egyik kereskedelmi tévében, Majka gyerekműsorának vendégeként. Az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktor elárulta, hogy kedvenc színe a lila, mivel „hamarabb voltam Újpest-szurkoló, mint fideszes”. 
Ettől még a középiskolás éveit Székesfehérváron töltő Orbán Viktornak akár a Videoton is a szíve csücske lehetett volna. Csak éppen Orbán egy másik városi klub, a csekélyebb népszerűségnek örvendő MÁV Előre igazolt labdarúgója volt. 2009-ben, a székesfehérvári MÁV Előre 100 éves centenáriumi ünnepségén arról beszélt, hogy ő egyebek mellett azért lett „olyan, amilyen” és „az, aki”, mert más helyek mellett „itt sportoltam, itt sportolhattam a MÁV Előrénél”.
Nem pusztán arról van szó, hogy Orbán más csapatnak szurkolt és más klubban focizott: a Videotont történetesen ki nem állhatta. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapján 2012-ben megjelent interjújában Orbán Viktor így vallott: „A Videoton egy városi futballklub, lehet szeretni és nem szeretni. Én például MÁV Előre-játékos voltam, s MÁV Előre-játékos becsületből nem kedvelhette a Videotont. Így ha azt látom, hogy valaki nem szereti a Videotont, nem lepődöm meg most sem, amikor egyébként élek-halok a fehérvári klub sikeréért.”
Hollik Istvánt talán azt téveszthette meg, hogy előzőleg az Országgyűlésben – amikor az ellenzék arról faggatta a miniszterelnököt, miért utazott egy fideszes oligarcha repülőgépével a Videoton meccseire – Orbán Viktor kijelentette: „Harminc éve mindig így mentem, jövő héten is így fogok menni és azután is így fogok menni.”

Felajánlotta lemondását az egészségügyért felelős államtitkár

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.10.02. 15:16
Nagy Anikó egy korábbi rendezvényen
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Nagy Anikó és Kásler Miklós viszonya az utóbbi időben feszültté vált, a Népszava információi szerint a miniszter már kereste államtitkára utódját, illetve többször átnyúlt a feje felett.
Kész lemondani Nagy Anikó, az EMMI államtitkára - lapunk tudomása szerint ezt az egészségügyért felelős államtitkár ezt nem tárcavezetőjével, hanem a miniszterelnökkel tudatta. Így a kérdés az, rábólint-e Orbán Viktor Nagy Anikó távozására. Amennyiben nem teszi, az erős üzenet Kásler Miklósnak. Az EMMI vezetője ugyanis a kormányváltás után kisöpörte az egészségügyi ágazat vezetőit, újakat azonban nem nevezett ki. Miközben a területet lényegeben személyes irányítása alá vonta - kihagyva az államtitkárt (lásd: mai cikkünket).

Cáfolja a rendőrség, hogy traffipaxszal mérnék a járókelőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 15:08
illusztráció
Fotó: Sóki Tamás / MTI
Először a Blikk írta meg, hogy lézerrel mérik a Széll Kálmán téren áthaladó járókelők sebességét. A BRFK szerint ők csak autókkal foglalkoznak.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (...)nem mér sebességet gyalogosok tekintetében” - jelentette be a BRFK, miután több portálon is megjelent, hogy civil ruhás személyek lézerrel mérik a Széll Kálmán téren átsétáló járókelőket.
Bár a rendőrség az ATV-t cáfolja, a hír először a Blikken jelent meg, a mellékelt fotókon pedig valóban látható, hogy valaki vagy valakik traffipax-szerű műszert állítottak fel a téren. 
A bulvárlap is kitér rá, hogy a készülék üzemeltetői nincsenek egyenruhában – tehát valószínűleg nem rendőrök vagy közterület-felügyelők –  és azoknak, akiket bemértek, szendvicset adnak ajándékba. A rejtély azonban ettől még nem oldódott meg, továbbra sem egyértelmű, hogy kik és mit mértek pontosan a téren. Levélben fordultunk a II. kerületi polgármesteri hivatalhoz, hátha ők tudnak a mérés hátteréről és céljáról. Ha érkezik válasz kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.