Előfizetés

Halálos mérget postáztak az amerikai védelmi minisztériumba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 21:26

Fotó: AFPRON SACHS / DPA
Két, ricint tartalmazó levél érkezett a Pentagonba. Az egyiknek James Mattis védelmi miniszter, a másiknak John Richardson admirális, a tengerészeti hadműveletek irányítója a címzettje.
A rendkívül erős mérget tartalmazó levelek hétfőn érkeztek a védelmi minisztériumba, amely azonban csak kedden számolt be róluk - írja az MTI. Christopher Sherwood, a Pentagon szóvivője újságíróknak elmondta, hogy hétfő óta a tárcához érkező valamennyi levelet elkülönítették, egyenként vizsgálják át őket. Hozzátette, a levelek a minisztériumhoz érkeztek ugyan, de a postázó nem a főépületben található, ahol a miniszter irodája is van. Mattis egyébként Európában tartózkodik.
Robert Manning ezredes, a minisztérium másik szóvivője közleményben tudatta, hogy a ricines borítékokat a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elemzésre elszállította. Közleményt adott ki az FBI is, azonban csupán annyit közölt, hogy vizsgálják a mérget tartalmazó borítékokat.
A ricin rendkívül erős méreg, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. A szervezetbe jutva fulladást, hányást és belső vérzéseket okoz, végső soron halálhoz vezethet.

Katalán függetlenség: ultimátumot kapott a spanyol kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 21:11
Tüntetés a katalán függetlenségért - illusztráció
Fotó: Miquel Llop / NurPhoto
Autonómia igen, függetlenség nem - válaszolta a spanyol kormány az egy hónapos ultimátumra, amit Katalónia elnöke adott.
Egy hónapos ultimátumot kapott Pedro Sánchez spanyol kormányfő Quim Torra katalán elnöktől kedden, hogy konkrét javaslattal álljon elő a katalán "önrendelkezés gyakorlásával" kapcsolatban - írja az MTI. A spanyol kormányszóvivő elutasította az ultimátumot.
"Ha november előtt nincs javaslat az önrendelkezés gyakorlására, a függetlenségi pártok nem tudnak garantálni semmiféle stabilitást a kongresszusban"

- fogalmazott a katalán politikus arra utalva, hogy az országos törvényhozásban a szocialista kormány kisebbségben van, és a jövő évi költségvetési-tervezet benyújtására készül.
Quim Torra a barcelonai parlament ülésén elmondta: levélben szorgalmaz mielőbbi találkozót a spanyol miniszterelnökkel, azonban a párbeszédet nem tartja elegendőnek konkrét javaslat nélkül.
Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő rendkívüli sajtótájékoztatón reagált. Szavai szerint a katalán elnöknek nem kell novemberig várnia a válaszra, amely így szól:
autonómia igen, függetlenség nem.

Hozzátette, hogy a spanyol kormány nem fogad el ultimátumot, és folytatja a párbeszéd útját. A katalán elnök parlamenti felszólalásában elhatárolódott attól, hogy előző nap, az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi referendum évfordulóján tüntetők csoportjai összetűzésbe keveredtek a katalán rendőrökkel több helyszínen is. Megpróbáltak behatolni a barcelonai parlament épületébe, áttörve a bejáratot védő kordont is.
Quim Torra "elszigetelt tetteknek" nevezte a történteket, és hangsúlyozta, hogy "nem ez a függetlenség útja".

Tiltott rakétákat telepít Oroszország, amikre Amerika lőni is kész

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 19:44
Kay Bailey Hutchison
Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik
Ismét egy nemzetközi egyezmény megszegésével vádolják Moszkvát: az Egyesült Államok NATO-nagykövete arról beszélt, hogy Oroszország olyan rakétákat telepít, amikkel előjelek nélkül atomcsapást mérhetne a világ bármely pontjára. Kay Bailey Hutchison Magyarországra is rászólt, hogy ne akadályozza tovább Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseit.
Az Egyesült Államok szükség esetén kész megsemmisíteni a vonatkozó nemzetközi szerződés előírásai ellenére kifejlesztett rövid és közepes hatótávolságú orosz rakétákat - jelentette ki Kay Bailey Hutchison amerikai NATO-nagykövet kedden Brüsszelben, írja az MTI.
Oroszországnak fel kell hagynia a 9M729 elnevezésű új rendszere kiépítésével, mivel az sérti a szárazföldi állomásoztatású rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött szerződést (INF) - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Hutchison. Hozzátette, hogy Washington bizonyítékokkal látja el szövetségeseit az orosz jogsértésekről, és bár elkötelezett a diplomáciai megoldás mellett, készen fog állni a tiltott, nukleáris robbanótöltetek célba juttatására is alkalmas rakéták megsemmisítésére.
"Megteremtjük a lehetőségét az országainkat elérni képes, szerződésszegéssel telepített rakéták megsemmisítésének, amennyiben folytatódik a dolog"

- fogalmazott. "Hosszú évek óta próbálunk üzenni Oroszországnak, hogy tudunk a jogsértéseikről, bemutattuk a bizonyítékainkat, amelyeket most a szövetségeseink elé tárunk, hogy segítsenek tárgyalóasztalhoz ültetni Moszkvát" - tette hozzá.
Moszkva élesen tagadja, hogy olyan rakétarendszert fejlesztene, amellyel szinte előjelek nélküli atomcsapást mérhetne Európára, sőt az Egyesült Államokat vádolja a szerződés megsértésével. Az ügy napirenden lesz a NATO szerdán kezdődő védelmi miniszteri ülésén Brüsszelben.

Magyarország ne álljon Ukrajna és a NATO közé

Újságírói kérdésre válaszolva az amerikai nagykövet közölte, hogy az Egyesült Államok támogatja a NATO-Ukrajna miniszteri bizottság munkáját, ezért felszólította Magyarországot, hogy hagyjon fel annak akadályozásával. Kijevet kulcsfontosságú partnernek és szövetségesnek nevezte, továbbá kijelentette, hogy segíteni kell Ukrajnát a teljes függetlenség és a stabil kormányzás megteremtésében, amelyet Oroszország próbál ellehetetleníteni.