Ujhelyi: Ez a rendszer nem tud már elkopni, buknia kell

Publikálás dátuma
2018.10.03. 08:27

Fotó: Vajda József / Népszava
Az önkormányzati választásokon meg kell teremteni az ellensúlyát a központi Fidesz-hatalomnak, és ehhez minden adott – jelentette ki a politikus.
Felvettem a kesztyűt Orbánékkal, és ígérem: sok kellemetlen pillanatot fogok okozni a rendszernek – ezt mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a Független Hírügynökségnek adott interjújában. A politikus közölte: előbb-utóbb ez a rendszer csúnyán meg fog bukni, minél tovább húzza annál csúfosabban.
„Ez a rendszer nem tud már elkopni, buknia kell, és maga alá fogja temetni Orbánt és az oligarcháit”

– jelentette ki.

Ujhelyi szerint az orbáni rendszer egyszerűen összeférhetetlen az Európai Unió működésével és szellemével, a kettő nem létezhet egyszerre, ezért próbálja meg Orbán szétcincálni az Uniót.
„Nem akar ő kilépni, már csak azért sem, mert nem kockáztatja meg, hogy a magyar embereket erről megkérdezze. Neki egy gyenge, lepusztult, intézményeiben döntésképtelen Unióra van szüksége, mert egy erős szövetség pillanatok alatt elszippantja a levegőt az ilyen autokrata állam elől”

–tette hozzá.

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban a képviselő egyebek mellett arról beszélt: a Néppártnak most az az érdeke, hogy májusig, az EP-választásokig altassa az ügyet, mert nem akarja Orbánt odalökni a szélsőjobb emelvényére.
„Döbbenetes volt: a Sargentini-vita után egyetlen néppárti képviselő sem ment oda Orbán Viktorhoz azért, hogy gratuláljon, vagy legalább elköszönjön tőle. Körbevette viszont vagy harminc, neofasiszta szélsőséges őrült és rajongott rocksztárként szelfizgetett a magyar kormányfővel a parlamenti ülésteremben. Olyan figurák, akikkel saját hazájukban sem áll szóba senki, csak a hasonszőrű szélsőségesek. Orbán viszont büszkén fényképezgetett az európai szélsőjobbal”

– jelentette ki.

Ujhelyi úgy véli, az önkormányzati választásokon meg kell teremteni az ellensúlyát a központi Fidesz-hatalomnak, és ehhez minden adott.
„Mert azok, akik korábban szétszavaztak, legközelebb egy jól kiválasztott személyre voksolnak, vagyis a legjobb Márki-Zayokat, Tóth Józsefeket, Botka Lászlókat és Csige Tamásokat találják meg, akkor az ilyen polgármester-jelöltekkel megroppantható a rendszer”

– mondta a politikus.

Korábban „Felakasztottuk Ujhelyit - A Köztársaság térnél megtaláljátok” címmel tett közé három fotót a vadhajtasok.hu oldal, amely a legvadabb jobboldali portálként határozza meg önmagát. A fotókon egy, az EP képviselő fotójával ellátott bábu volt lábbal felakasztva. Ujhelyi ezzel kapcsolatban közölte: megtalálta a Fidesz és a jobboldal, mint fő ellenséget.
„Ennek még politikai értelemben lehetne akár haszna is, nem is bánnám, mert azt gondolom, hogy bennem emberükre akadtak, nem vagyok ijedős fajta, de persze a politikai kultúra rongálása hihetetlen károkat okozhat. A történések sajnos azt bizonyítják, hogy végletesen kettévált a magyar társadalom, szinte képtelenség egy Orbán-hívőt meggyőzni arról, hogy mondjuk a repülőgép az luxusrepülő, a jacht luxusjacht, és egyik sem járna a miniszterelnöknek, legalább is egy normális demokráciában”

– jelentette ki.

Szerző
Frissítve: 2018.10.03. 09:45

Belülről darálja le az ellenzéki pártokat a hibrid rendszer

Publikálás dátuma
2018.10.03. 08:27
Fotó: Molnár Ádám
Új politikustípus jött divatba: az ügyekre koncentráló, párt nélküli képviselő. Szél Bernadett után a káosz az úr az LMP-ben, és a Jobbik sincs jó passzban. Az MSZP a választások után hamar túljutott a válságon, a DK kívülről pedig egységesnek tűnik.
Az ellenzéki pártok helyzetét alapvetően az határozza meg, hogy az Orbán-rezsim egy versengő autokrata rendszer, amely szűkre szabja a mozgásterüket és lehetőségeiket. A hibrid rezsimmel szembeni útkeresés sok belső konfliktussal jár az ellenzéki pártokban, ezek ráadásul gyakran a hatalommal való kollaboráció kölcsönös vádjának megfogalmazásáig és durva személyeskedésig fajulnak – nyilatkozta lapunknak Juhász Attila. A Political Capital főmunkatársát annak kapcsán kerestük meg, hogy Hadházy Ákos, Juhász Péter, vagy éppen Vona Gábor után Szél Bernadett is „párt nélkülivé” vált. Az LMP korábbi társelnöke, miniszterelnök-jelöltje függetlenként folytatja munkáját, akárcsak korábbi vezetőtársa Hadházy Ákos. Az LMP-ben és a Jobbikban egyébként is tombol a káosz április 8-a óta, még akkor is, ha a választáson ez a két ellenzéki párt tudta csak érdemben növelni támogatottságát. – A Jobbik szakadását a Fidesz részéről is erősen segítették, elég csak ezzel kapcsolatban kormányközeli média szerepét megvizsgálni a párt elnökválasztási kampányában, és Toroczkai László új pártjának felfuttatásában. Az LMP esetében ilyen erősen nem látszódott külső hatás – vélekedett a szakértő. Az sem szabad elfelejteni – folytatta Juhász Attila – , hogy MSZP-ben már korábban, még a választás előtt lejátszódott egy hasonló belső konfliktus, annak eredménye volt a politológus szerint Botka László bukása. Továbbá a MSZP és a belőle kiszakadt DK között tetten érhetőek kisebb-nagyobb villongások. – Az ellenzéki pártok ma nagyon nehéz helyzetben, szervezeti szempontból siralmas állapotban vannak. Nagyon valószínű, hogy ezt igyekeznek majd kihasználni újonnan megjelenő pártok az EP-kampányban – összegzett a szakértő.
Reiner Roland, az Integrity Lab elemzője úgy látja: az LMP és a Jobbik esetében is olyan okok állnak a háttérben, amelyek az április 8-i választás előtti időszakra vezethetők vissza. – A Jobbiknál a néppárti stratégia logikus következménye a radikális szárnyhoz tartozó politikusok kilépése, míg az LMP-nél a szövetségesi politika irányaival összefüggő viták kerültek újra elő – mondta. Reiner szerint mindkét párt esetén egyszerre igaz, hogy relatíve jól szerepeltek, a Jobbik ténylegesen a legerősebb ellenzéki párt lett, az LMP pedig története legjobb eredményét érte el, miközben a belső várakozásoknak – még ha ezek adott esetben túlzók is voltak – nem tudtak megfelelni. Az MSZP-Párbeszédről és a Demokratikus Koalícióról, Reiner azt mondta: utóbbinál Gyurcsány Ferenc személye garantálja, hogy nincs belső válság, hiszen ő megkérdőjelezhetetlen vezetője saját pártjának. Az MSZP-P pedig, szemben az LMP-vel és a Jobbikkal, tulajdonképpen még a kampány idején „lejátszotta” a belső feszültségeket. Reinert megkérdeztük arról is, hogy szerinte mi lehet az oka annak, hogy Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Juhász Péter, vagy Vona Gábor a „láthatóságuk” és népszerűségük ellenére a partvonalra szorultak. – Elsősorban nem a levegőjük fogyott el, sokkal inkább a folyamatos, napi szintű küzdelmekben fáradtak el. Juhász Péternél pártjának várakozásokat alulmúló szereplése a döntő körülmény, de Vona Gábor, Hadházy Ákos vagy Szél Bernadett egy durva, személyeskedő kampányon vannak túl. A hátrébb lépéssel vagy a független képviselői státusszal jobban tudnak egyetlen ügyre fókuszálni és kevésbé kell pártbeli frontvonali szerepet vállalni – legalábbis a szakértő szerint. Reiner úgy vélte, nem lenne értelme annak, hogy új pártot gründoljanak, főleg azokkal a szereplőkkel, akik folyamatosan valamilyen összefogást szorgalmaznak, ráadásul akik mind tudják, milyen nehéz egy pártot vezetni. Sokkal inkább elképzelhető a szakértő szerint valamilyen mozgalom, ami tematizálni próbálja az ellenzéki térfélen lévő politikai mozgásokat. – Ez önmagában nem innováció, amire szükség van, az sokkal inkább aprómunka a terepen, nem pedig nagy, országos mondások – vélekedett az Integrity Lab elemzője.

Nincsenek már Jobbik-irodák

A párt által bérelt irodák döntő többségét vagy bezártuk már, vagy felmondás alatt vannak - nyilatkozta lapunknak Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. A Jobbik az Állami Számvevőszék által kiszabott (összesen több mint 660 millió forintos, a párt szerint jogsértő) büntetés miatt kényszerült takarékossági intézkedésekre.

Szerző
Témák
ellenzék

Nem jártak a vonatok Rákos és Pécel között

Publikálás dátuma
2018.10.03. 07:33
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A menetrendszerű közlekedés fokozatosan áll helyre a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon.
Ismét szünetelt a vonatforgalom a Rákos és Pécel közötti vonalszakaszon, ahol előző nap megrongálódott a felsővezeték – közölte a Mávinform az MTI-vel szerda hajnalban. A vonatközlekedés az éjszakai órákban újraindult, de később újabb problémák merültek fel a megrongálódott felsővezetéki szakaszon.  A Mávinform azt írta, az utasokat vonatpótló buszok szállították Rákos és Pécel között. A szakaszon azóta újraindult a vonatközlekedés, miután helyreállították a felsővezetéket. A menetrendszerű vonatközlekedés fokozatosan áll helyre a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon.
Szerző
Frissítve: 2018.10.03. 10:12