Kibelezhetik Tiborczék a szecessziós székházat

Publikálás dátuma
2018.10.03. 14:42

Fotó: Google Street View
Hiába műemlék, belülről teljesen elbonthatják a MAHART-székházat, amit az Orbán-vej érdekköre alakít szállodává.
Tiborcz István és Szivek Norbert cége, a  BDPST Zrt hotelt épít a város közepén álló MAHART-székházból, amelynek szétverését egy minapi kormányrendelet engedélyezte. Az építőknek csak az utcai homlokzatot kell megőrizniük – tudta meg a hvg.hu.
A portál szerint erre egy szeptember végi rendeletmódosítás teremti meg a lehetőséget, ami kimondja: „az épületek részleges bontására is csak a közterület felé eső utcafronti homlokzati rész teljes megtartásával kerülhet sor". Azaz az épület utcafronti homlokzati részen túli (belüli) részei lebonthatóak. A beépíthetőség, a terepszint alatti beépíthetőség legnagyobb mértéke 100 százalék, azaz mostani belső udvar is eltűnhet, a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 0 százalék, azaz egy fűszálat sem kell ültetni.  
A korábbi MAHART-székház belsőépítészeti megoldásai ráadásul magukban is értéknek számítanak. Egyedi kialakításában ugyanis minden a hajózásra emlékeztet: a csillárok hajókerék alakúak, a lépcsőkorlátok pedig hajókorlátot imitálnak, gyönyörű ólomablakok díszítik. Kérdés, hogy ebből megmarad-e bármi is, ha a Tiborcz-féle érdekkör – élve a napokban kreált jogi lehetőséggel – szó szerint kiüresíti a székházat. A lap emlékeztet rá, az épület 2005-től az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában volt, amely tulajdonosa 2016 júniusától a Fortuna Prince és a Viona Kft. lett. A Viona mögött Szivek állt, ahogy a 24.hu megírta, majd az Apáczai 2005 a Tiborcz-féle BDPST Zrt.-é lett. (Tiborcz cégbirodalmát az Átlátszó derítette fel.) Ehhez a céghez pedig dőlnek a bankhitelek, amelyekből a hotel is épül majd. A hotelépítés „természetesen” nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügy lett egy 2018. július 27-én kihirdetett rendeletszerint. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.03. 14:56

Az önkormányzatokra bízzák a hajléktalanok cuccait

Publikálás dátuma
2018.10.03. 14:25

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Ha az ingóságok között vannak gyorsan romló, bomló, tárolhatatlan dolgok, azokat megsemmisítik.
A helyi önkormányzatnak kell gondoskodnia annak a hajléktalan embernek személyes tárgyairól, ingóságairól, akit a rendőrök elvisznek az utcáról – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. Mint ismert, október 15-től szabálysértést követ el az a hajléktalan személy, aki „életvitelszerűen” tartózkodik közterületen. Ha többszöri felszólításra sem hajlandó változtatni ezen, szabálysértési eljárást indíthatnak ellene és fogházba zárhatják. Az ingóságokról egy leltárt is magába foglaló határozatot kell kiállítani. Amennyiben a helyileg illetékes önkormányzat nem tudja tárolni az ingóságokat, más önkormányzatra is rábízhatják azokat. Ha az ingóságok között vannak gyorsan romló, bomló, tárolhatatlan dolgok, azokat megsemmisítik. Nem hajtható végre az ingóságok megsemmisítése az „elkövető” személyes tárgyai (személyes iratok, fényképek, gyógyászati segédeszközök, hatósági iratok, közokiratok) esetében. Az érintett később átveheti a cuccait, a megsemmisített ingóságok tárolásba vételkor megállapított értékére igényt tarthat – de csak az ideiglenes tárolás és „a megsemmisítés indokolt költségeinek” levonása után. A hajléktalan embereket segítő Menhely Alapítvány elnöke, Aknai Zoltán szerint egyáltalán nem logikus, hogy az előállítottakkal fizettetik meg ingóságaik őrzésének, megsemmisítésének költségeit. Ráadásul a kormányrendelet csak azon hajléktalanok ingóságainak őrzéséről rendelkezik, akik ellen eljárást indítottak – arról, mi lesz azoknak a holmijával, akik együttműködőek és hajlandóak (képesek) valamilyen szociális ellátást igénybe venni, semmilyen szabályozás nincs.
Szerző
Frissítve: 2018.10.03. 14:26

Rokonait költöztette a fideszes polgármester a közpénzen felújított lakásba

Publikálás dátuma
2018.10.03. 14:03
illuisztráció
Fotó: Molnár Ádám
Mivel nagymamája gondnokság alatt áll, teljesen jogszerű, hogy Ujvári Imre szülei is ott lakjanak.
Ujvári Imre, Tiszafüred fideszes polgármestere a saját nagymamáját jelölte ki egy olyan önkormányzati lakás bérlőjének, amelyet nem sokkal korábban félmillió forintért újíttatott fel a város – írja az Átlátszó. A portál szerint a döntést a polgármester a képviselő-testület tudta nélkül hozta, ezzel pedig a rokonai olyan családokat is beelőztek, akik évek óta várólistán vannak. A városban azt beszélik, hogy az ügylettel Ujvári szülei jártak jól: mivel az idős asszony gondnokság alatt áll, teljesen jogszerű, hogy a polgármester szülei is a nagymamával költöztek az új lakásba. A városban több mint harmincan várnak önkormányzati lakásra, köztük gyerekes családok is. Igaz ugyan, hogy tavaly a képviselő-testület a polgármesterhez delegálta a lakáskijelölés jogát, csakhogy a vonatkozó szabályok szerint Ujvárinak jeleznie kellett volna a személyes érintettségét, és kérni a döntéshez testületi felhatalmazást – teszi hozzá a portál. Spisák György független képviselő, a város korábbi jegyzője írásban kérdezte a polgármestert, aki elismerte, hogy a rokonaiknak utalta ki a Feszty Árpád utca 100. alatti önkormányzati lakást. Az Átlátszó azt írja, alig több mint egy évvel ezelőtt a polgármester nagybátyja és keresztanyja jutott hasonlóképp surranópályán önkormányzati lakáshoz.
Szerző