Napsütéses, de szeles időt hoz a csütörtök

Publikálás dátuma
2018.10.03. 17:11

Fotó: Shutterstock
A fagyzugos helyeken akár -1, -2 fok is lehet.
Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Helyenként megélénkül az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között valószínű, de a fagyzugos helyeken -1, -2 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 18 fok között alakul.
Pénteken derült, száraz idő lesz, de a délkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között várható, talajmenti fagyra több helyen számítani lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 fok között valószínű.
Szombaton keleten derült marad az ég, a Dunántúlon délnyugat felől lassan megnövekszik a felhőzet. Estefelé délnyugaton néhol zápor már előfordulhat. A délkeleti szél többfelé élénk, néhol erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható.
Vasárnap szakadozott felhőzetre, hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Elszórtan alakul ki kisebb eső, zápor, és a déli, délkeleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű.
Szerző

Lemondott a Honvédkórház orvosigazgatója

Publikálás dátuma
2018.10.03. 16:19

Fotó: Népszava
Hivatalosan még nem jelentették be, de Tamás Róbert maga is megerősítette a hírt. A kórház munkatársai szerint ha nem az orvoshiány miatt lett bűnbak, akkor ő lesz a következő egészségügyi államtitkár.
Október 2-án benyújtotta lemondását Tamás Róbert, a Honvédkórház orvosigazgatója – értesült a hvg.hu. A lépést már kedden bejelentették egy állománygyűlésen. Tamás a lap megkeresésére elismerte lemondását, de az okokról nem nyilatkozott.
Lemondásának több lehetséges okáról is beszélnek a kórházban, de a Népszava információi szerint az igazgató távozása nincs összefüggésben az egészségügyi államtitkár lemondásával, és a sürgősségi osztályon kialakult helyzettel, ezek legfeljebb felgyorsították a döntés megszületését. 
A korábban az intézmény plasztikai sebészeti osztályát vezető szakembert 2015 júliusában nevezték ki. Tamás posztját megbízottként Muzsay Ildikó látja el.
Szerző
Frissítve: 2018.10.03. 18:44

Sertéspestises vaddisznót találtak Borsodban

Publikálás dátuma
2018.10.03. 16:01
Illusztráció
Fotó: AFP
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását - írja honlapján a Nébih. A legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.
A betegséget a korábban elrendelt állománygyérítés során kilőtt egészséges vaddisznóból mutatta ki október 2-án a Nébih laboratóriuma. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az eddigi esetektől való viszonylag nagy távolság (több mint 70 km) és a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján
a korábbi esetekhez nem kapcsolható az új megjelenés.

Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih tematikus aloldalán.
Az ASP az emberre nem veszélyes, jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.
Szerző