Előfizetés

„Áruló geciládának” nevezte Szkripalt Putyin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.03. 16:02

Fotó: AFP
Az orosz elnököt egy moszkvai fórumon ragadták el indulatai, hazája árulójának tartja az kettős ügynököt, akit valószínűleg az ő utasítására próbáltak meggyilkolni.
„Úgy látom, hogy néhány kollégájuk majdhogynem valamiféle emberi jogi aktivistaként szeretné feltüntetni Szkripalt. Pedig ő csak egy kém, egy a haza árulói közül. Egyszerűen egy geciláda, és kész”- ezt Vlagyimir Putyin mondta dührohamában, egy moszkvai energetikai fórum hallgatósága előtt -szavait a The Guardian idézte.
Az orosz elnök indulatkitörése csak alátámasztja azt a brit titkosszolgálati álláspontot, hogy Szergej Szkripal volt orosz ügynököt és lányát Kreml legfelsőbb utasítására próbálták megmérgezni márciusban az angliai Salisburyben. Mindketten felépültek a katonai idegméreggel, a Novicsokkal végrehajtott támadásból,  merényletnek azonban így is volt halálos áldozata: a mérget ugyanis parfümös üvegcsébe rejtették a támadással megbízott ügynökök – az üveget később egy civil pár találta meg, a „parfümöt” kipróbáló nő pedig belehalt a Novicsokkal történő érintkezésbe.
A Kreml máig is következetesen tagadja, hogy ők rendelték meg a leszámolást, ennek azonban jócskán ellentmond, hogy újságírók már azonosították a mérgezéssel gyanúsított egyik orosz turistát, aki a történtek idején, hogy-hogy nem, épp Salisburyben járt: a korábban Ruslan Borislov néven ismert férfiről a Bellingcat nyomozóportál derítetrte ki, hogy ő valójában Anatolij Csepiga, az orosz hírszerzés ezredese. Sajtóértesülések szerint Csepiga korábban részt vett az oroszbarát ukrán exelnök, Viktor Janukovics Oroszországba szöktetésében is.

Elfogták a francia gengsztert, aki helikopterrel szökött meg a börtönből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.03. 12:05

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
A 46 éves bűnözőt testvérével és két másik férfival együtt találták meg Párizs közelében.
Elfogták Franciaország egyik legveszélyesebb gengszterét, azt a férfit, aki még júliusban helikopterrel lépett meg a Párizshoz közeli Réau fegyintézetből – írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a BBC. A 46 éves férfit állítólag – testvérével és két másik férfival együtt – Párizs közelében fogták el. Redoine Faid július elején három jól felfegyverkezett bűntársa segítségével szökött meg, a helikopter a börtönudvaron landolt. Akciójuk során senki nem sérült meg, a helikoptert később felgyújtották. Az „Író” néven emlegetett bűnöző nem először szökött meg: 2013-ban robbanóanyaggal robbantotta ki a börtönben az ajtókat. Akkor egy hónap bujkálást követően fogta el a francia rendőrség.
Redoine Faid ebben a házban bújkált
Fotó: JACQUES DEMARTHON / AFP

Rakétacsapások és nyelvcsapások - a NATO-csúcson két okból sem szeretik a magyarokat

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.10.03. 10:12

Fotó: AFP
Magyarország követelésére ismét elmarad a NATO és Ukrajna védelmi minisztereinek hivatalos találkozója az észak-atlanti szövetség tárcavezetőinek szerdán kezdődő kétnapos brüsszeli tanácskozásán. A magyar diplomácia tavaly október óta akadályozza, hogy a NATO-Ukrajna Bizottság a nagykövetinél magasabb szinten összeüljön. A “vétózás” oka, hogy az ukrán kormány nem hajlandó az oktatási törvény magyar kisebbségeket is hátrányosan érintő rendelkezéseinek a módosítására. Budapest úgy véli, hogy Kijev megsérti nemzetközi kötelezettségeit és a NATO-ban tett vállalásait is azzal, hogy jelentősen korlátozza a kisebbségek nyelvhasználatát. “Magyarország nagyon értékes szövetségesünk, Ukrajna pedig fontos partnerünk. Remélem, hogy elsimítják a nézeteltéréseiket, és párbeszédük eredménnyel fog zárulni” — válaszolta Jens Stoltenberg NATO főtitkár a magyar-ukrán vitát firtató újságírói kérdésre. A helyzet azonban koránt sem a békülés felé tart: Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter tegnap bejelentette, hogy még ezen a héten kiutasítják a beregszászi magyar konzult, amennyiben Budapest nem hívja vissza őt. Klimkin hangot adott azon véleményének is, hogy Oroszország a magyar útlevelek ukrán állampolgároknak Kárpátalján történt kiadása körül kialakult helyzetet felhasználja az említett terület és egész Ukrajna destabilizálására. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett mindenkit, hogy tartózkodjon a kárpátaljai magyarokkal szembeni támadásoktól és zaklatásoktól. Korábban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter azt ígérte, hogy a magyar konzul kiutasítása esetén válaszul Magyarország ki fog utasítani egy ukrán konzult.   A védelmi miniszterek ülését megelőző sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg a közepes hatótávolságú nukleáris erők felszámolásáról 1987-ben megkötött nemzetközi megállapodás felrúgásával vádolta Oroszországot. Mint közölte, hosszú tagadás után az oroszok végre elismerték, hogy egy új rakétarendszer fejlesztettek ki, amely szerinte közvetlenül fenyegeti Európát. "A tagállamok magyarázatot követelnek Moszkvától" — mondta. Jens Stoltenberg hírszerzési okokra hivatkozva nem kívánt részletekkel szolgálni, Kay Bailey Hutchinson amerikai NATO-nagykövet azonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok bizonyítékokat fog tárni a szövetségesek elé az orosz veszélyről, és ha kell kész semlegesíteni az orosz fenyegetést. Várhatóan a miniszterek szerda esti vacsoráján kerül terítékre a védelmi kiadások emelésének örökzöld témája. Jens Stoltenberg méltatta, hogy az európai szövetségesek és Kanada a múlt évben összesen 5,2 százalékkal emelték védelmi költségvetésüket. A tagállamok évekkel ezelőtt vállalták, hogy 2024-re védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékára emelik. Becslések szerint a szövetségesek felének nincs hiteles terve arra, hogyan teljesítse a célt. Magyarország azonban nem tartozik közéjük, kormányhatározat rögzíti, hogy eleget tesz a vállalásának.