MOL;vegyipar;Tiszaújváros;

2018-10-04 08:00:00

Orbán átadta, mégse működik a Mol büszkesége

A beruházó és a kivitelező anyagi vitája miatt máig nem üzemel a Mol tiszaújvárosi műgumigyára, pedig azt Orbán Viktor már a választási kampányidőszakban átadta.

Botrány övezi a Mol Orbán Viktor által a választási kampányban átadott, valójában máig működésképtelen tiszaújvárosi műgumigyárát – értesült több forrásból a Népszava. A megbízónak, a JSR Mol Synthetic Rubber Zrt.-nek – amelyben a többséget a japán JSR birtokolja, a kisebbségi csomag pedig a magyar olajcsoporté – komoly kifogásai támadtak a kivitelezést vezető olasz céggel szemben a munkák minőségét és elhúzódását illetően. Olyannyira, hogy helyiek szerint a kormányfő márciusi látogatására külön kiglancolták az építkezési helyszínt, hogy a pompázatos átadási ünnepséget követően újfent a munkagépek vegyék át a területet. A választási kampányeseménnyé vált átadás így áttételesen jelentős többletköltséget okozhatott a Mol és a japán cég vegyes vállalatának. A csúszás miatti veszteség pedig ennél is nagyságrendekkel többre becsülhető.

A felek egymásra mutogatnak. A generálkivitelező olvasatában ők azért vonultak le a helyszínről, mert a JSR-Mol nem fizette ki a szerződés szerint nekik járó ellenértéket. Egyes hírek szerint az olasz menedzserek még az albérleteiket se fizették ki, erre az okra hivatkozva. A JSR-Mol ugyanakkor határozottan tagadja a szerződés bárminemű megsértésének vádját. Az alvállalkozók viszont a vitából annyit érzékeltek, hogy kártyájuk egyszer csak nem tette lehetővé a bejutást a területre.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója beszédéből a vájtfülűek már a márciusi ünnepségen kihallhatták, hogy a gyár készültsége valójában már akkor se adott okot az ünneplésre. A cégvezér megfogalmazása szerint ugyanis „a gyárat átadjuk, a következő hónapokban beüzemeljük, jönnek a mikrohangolások, a nyáron lezajlik a tesztüzem és ősztől indul a termelés”. Ebből már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányfő, a Mol és japán vendégeik valójában jóval az üzemképesség előtt adják át a gyárat. Erre a közelgő áprilisi választásokon kívül semmi más nem szolgáltatott érdemi okot. (Jellemző módon a fogadó város nevében annak szocialista polgármestere, Bráz György fel se szólalhatott az eseményen: helyette a Fidesz egyéni jelöltje, a közeli Szerencs akkori polgármestere, Koncz Ferenc tartott egy választási kampányszónoklatnak is beillő, kormánydicsőítő beszédet.)

Hernádi Zsolt szavai alapján a gyárnak legalábbis már most teljes gőzzel működnie kéne. Raádásul 2015-ben, amikor szintén Orbán Viktor jelenlétében letették a gyár alapkövét, még 2017-es átadást helyeztek kilátásba. A készültség tekintetében a vélemények eltérnek. Mol-közeli forrásaink szerint az üzem teljesen készen áll, „csak a kerítés hiányzik”, így az év végéig bizonyosan megindulhat a próbatermelés. Más szakértők helyi információk alapján 90-95 százalékos készültségre következtetnek és szerintük a gyártósor egyelőre nem alkalmas a tesztüzemre. Alighanem mindkét állítás igaz, attól függően, mit tekintünk késznek.

Az érdekeltek arra is másként emlékeznek, mikor indultak a problémák és az egyeztetés most milyen fázisban tart. Noha a csúszást már márciusban rebesgették, volt, aki szerint a vita csak néhány hete tetőzött. Akadt viszont, aki már közel látja a megegyezést. A magyar-japán beruházó mindenesetre a háttérben teljes körű tárgyalási készségét hangoztatja. Mol-közeli forrásaink egyszersmind leszögezték: a viták közepette, az alvállalkozói követelések kezelése érdekében fedezetkezelési számlát is nyitottak. Lapunk megkeresésére ugyanakkor se a Mol, se Bráz György nem reagált.