Előfizetés

Csúszós talaj: harmada sem készült el az ígért tanuszodáknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 08:44
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hiába reklámozta a kormány az uszodaépítési programot, van, ahol négy éve – az alapkőletétel óta – áll a munka.
Ha minden megvalósult volna a kormány tanuszoda-programjából, most 51 létesítményt használhatnának a gyerekek: harmada sem készült el a négy éve tartó projekt során – írja a 444.hu.
A portál emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor 2013 végén, még a választások előtt tett nagyvonalú ígéretet a beruházásokra: Az uszodaépítési program első ütemében viszont eleve óriási csúszással írták ki a közbeszerzéseket, a szerződésekben szereplő határidőre egyetlen helyen sem volt átadás. Putnokon például 3 év telt el az alapkőletétel és tanuszoda megnyitása között, miközben a kivitelezési költségek folyamatosan nőttek. 
A legkínosabb a gazdagréti uszoda ügye , ahol 2014-ben alapkövet is avattak, már az is külön munka lesz, hogy kiszabadítsák a gaz alól.  Ehhez viszonyítva kimondottan jól járt Derecske, ahol csak 16 hónapos csúszással, közel 100 milliós drágulással készült el a tanuszoda. A program abszolút befutója „Seszták Miklós, egykori miniszter álomvárosa, Kisvárda. Hogy oda miért kellett egyáltalán tanuszoda, az rejtély, hiszen van uszoda - jegyzi meg a lap – A cigándi gyerekek (akiknek most majd valamikor épül tanuszoda) a polgármester szerint éppen Kisvárdán tanultak eddig úszni.  

Javában izzítják az EP-kampányt: pavlovi voksreflexeket kell átprogramozni

Nagy B. György
Publikálás dátuma
2018.10.05. 08:05
Fotó: Tóth Gergő
Nem téved a Fidesz, amikor belpolitikai ügyként próbálja eladni az EP-választást, az emberek zöme ugyanis a bevésődött rutin alapján ikszel – derül ki egy friss kutatásból.
A legkeservesebb problémák listáján csupán a nyolcadik a migráció – az emberek mindössze 10 százaléka tartja az ország legnagyobb bajának (az adat egy az MSZP által rendelt, a társadalmi problémákat és pszichét vizsgáló nagymintás kutatásból származik). Az EP-választáson való szavazás motivációi közül a második legfontosabb a migráció: a lakosság 83 százalékát befolyásolja érdemben, melyik párt hogy kezeli (vagy legalábbis kommunikálja) a bevándorlást. Hogy mi lehet a látszólagos ellentmondás oka, arról csak feltevések akadnak. Nem vitás, a problémalajstrom első öt helyét a mindennapokat befolyásoló élethelyzetek sorjáznak – a legtöbben a lerongyolódott egészségügy miatt dühösek, másodsorban az alacsony bérekre panaszkodnak az emberek, a harmadik legfájóbb pont az oktatási rendszer elbutulása, majd a szegénység és a munkahelyhiány/munkanélküliség következik. 
Megjegyzendő, hasonlóan festett a problématérkép a választások előtt is, csakhogy a kampányban nem esett érdemi szó ezekről a bajokról: a kormánypárt jól felfogott érdekében hallgatott, az ellenzék pedig legfeljebb általánosságokat fogalmazott meg. Összességében a médiatér jó részében a Fidesz együgyes kommunikációja terpeszkedett. (Amiben az is közrejátszott, hogy a kormánykritikus médiumok ugyan ellenkező előjellel, de hasonló intenzitással tartották napirenden a témát.) És sikerrel. Ugyanis az emberek 56 százaléka gondolja úgy, hogy az ország megítélésnek igenis használ a kerítés. Az nem csoda, hogy a Fidesz-szavazók 79 százaléka vallja ezt, az viszont annál meglepőbb, hogy a kerítésellenségre egyedül kampányt építő DK támogatóinak 39 százaléka is hiszi, hogy a kerítés hasznos országimidzs. 
Ezeknek az ellentmondásoknak az ismeretében világossá válik: nincs könnyű dolga az ellenzéknek az EP-kampányban Már csak azért sem, mert az EP-választásoknál a legfontosabb voksolási szempont a pártpreferencia – az emberek 95 százalékánál érdemi szempont, hogy a hazai megmérettetéseken milyen formációra szavaznak. Nem véletlen, hogy a Fidesz nettó belpolitikai ügyként kívánja eladni az EP-választást. Ebbéli törekvésében segíti, hogy az emberek az unió pénzéhez kötődnek, értékeihez nem. Egészen pontosan azzal a felvetéssel, hogy „az Európai Unióhoz való tartozás Magyarországnak anyagi, gazdasági érdeke, de ettől még az értékrend tekintetében nem kell az EU-hoz igazodni”, az emberek mintegy 82 százaléka egyetért. (Ezzel párhuzamosan ugyan a társadalom 77 százaléka vallja, hogy hazánknak a közösség tagjának kell maradni, de tekintve, hogy ez leginkább „gazdasági kötődés”, feltételezhető, hogy addig nem lehet érdemben felsorakoztatni az embereket a rezsim ideológiája ellen, amíg Orbán politikája azzal nem fenyeget, hogy Magyarország az EU perifériájára szorul, és érdemi pénzektől esik el.)
Mindez jelzi, az ellenzéknek nem lesz könnyű megtalálnia a megfelelő hangot az EP-kampányban. Annyi azért látszik: ellenzéknek létérdeke, hogy ne szálljon be ideológiai vitákba, legyen szó akár a menekültekről vagy Trianonról, inkább a problémalista első öt helyén sorakozó mindennapi problémára kell koncentrálnia.

Ellenzéki megoldások

Annak, hogy az MSZP hasznosíthassa a kutatás eredményeit, legalább két feltétele van. Egyrészt meg kell mozdítani a pártot: ha például az egészségügyből nem tudnak a településeken „személyes sztorikat csinálni”, akkor újra hatástalanok maradnak az általános üzenetek. A másik feltétel az: kell egy „arc.” Ezen a ponton összeér az EP- és az önkormányzati választás. Sokak szerint utóbbit determinálja az uniós voksolást. A baloldalon két versengő elképzelés van: az egyik szerint meg kell találni a főpolgármester-jelöltet, és csak pár héttel a választás előtt bemutatni. Ha ugyanis a fővárosban érdemi kihívó tűnne fel, akkor a hatalom bármikor átírhatja az önkormányzati törvényt. A másik elgondolás arról szól, hogy még az idén előválasztásokat kell menedzselni, ki kell állítani a főpolgármester-jelöltet – és ezt az EP-voksolás eredménye sem írhatja felül. Utóbbi koncepciót támogatja Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke is. Ezt a változatot erősítheti, hogy a főváros kerületeinek kétharmadában, körvonalazódott a megállapodás, milyen formában állnak starthoz az ellenzéki pártok.

Kilenc tüntetőt cipeltek ki a rendőrök a Kossuth térről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 07:48
Illusztráció
Fotó: Népszava
A szokásos ok – védett vezető érkezése – miatt ürítették ki a teret a rendőrök, néhányan azonban megpróbáltak ellenállni.
Ismét bejelentett tüntetést oszlattak fel a rendőrök a Parlament előtt: hajnali négy és fél öt között védett vezető érkezésére hivatkozva kiürítették a Kossuth teret, távozásra kérve az ott demonstrálókat.
A tüntetők közül 13-an eleget is tettek a kérésnek, 9 embert viszont „testi kényszer alkalmazásával” kellett kivinni a térről. Eközben egy férfi könnyen megsérült, a rendőrség szerint azért, mert belemarkolt a kordonelemeket összekötő dróthálóba. Sérüléseit a helyszínen ellátták, és mentőt is hívtak hozzá – írja a police.hu.
A rendőrségi honlapról az is kiderült, hogy kik az említett védett vezetők: Maja Gojkovic, a Szerb Képviselőház elnökére és Dejan Zidan, a Szlovén Nemzetgyűlés elnökére hivatkozva  lépett közbe a hatóság – hogy a külföldi politikusok mit csinálhattak ilyen korán a Parlamentben, az nem egyértelmű.
A Kossuth téren jelenleg több csoport is tüntetésmaratont tart.