Megmenekültek a grizzlyk: továbbra sem lehet rájuk vadászni

Publikálás dátuma
2018.10.06. 11:11
Illusztráció
Fotó: AFP / OEREN STACHE / dpa-Zentralbild / DPA
Egy amerikai bíró megakadályozta a grizzly medvék vadászatának 41 éve tilalmának feloldását a Yellowstone Nemzeti Parkot övező térségében.
Győztek az őslakosok és a természetvédők, meg természetesen a grizzlyk, mert a montanai bíró úgy döntött, nem engedélyezi a 41 éve tartó vadásztilalom feloldását Wyoming és Idaho államokban - írta az Érdekes Világ.
A Yellowstone régiójában tavaly 718 példányra növekedett a grizzlypopuláció, ezért az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat eltörölte a vadászati tilalmat, mert szerintük a medvék nincsenek többé veszélyben. Bár a parkon belül tilos a vadászat, a helyi hatóságok hatáskörébe utalt döntés értelmében, amíg a medvék száma nem csökken 600 alá, korlátozott keretek között van lehetőség szervezett vadászatok indítására a régióban. A döntés ellen több indián törzs is keresetet nyújtott be.
A bíró az ügy meghallgatásán ideiglenes tilalmat rendelt el, ami alatt mérlegelik, hogy visszaállítsák-e a grizzlyk szövetségi szintű védelmét. Döntését azzal indokolta, hogy elegendő dokumentációt terjesztettek elé arról, hogy a vadászat helyreállíthatatlan károkat okozna a grizzlypopulációban.
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
1975-ben már csak 136 grizzly élt a Yellowstone parkban, ezért az Egyesült Államok egész területén a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvény hatálya alá vonták a medvéket. Egykor mintegy 100 ezer állat élt Észak-Amerikában, de a vadászatok és a gyakori csapdák és mérgezések miatt a faj a kihalás szélére került.
Szerző

Cicákat mentett egy rendőrkutya

Publikálás dátuma
2018.10.05. 14:36

Fotó: Facebook/BRFK Információs Portál
Kidobott kismacskákat talált Tico, a rendőrkutya Dunakeszi határában.
"Az Állatok Világnapján kutyás rendőreink kiscicákat mentettek"

- olvasható a BRFK Információs Portáljának Facebook-oldalán.

Az állatkölyköket Tico, a rendőrkutya találta meg Dunakeszin, a repülőtér környékén. Mint írták, a kiscicák már jó helyen vannak. A hozzászólásokból kiderül, máskor is dobtak már ki házikedvenceket.
Szerző

Egyre vastagabb a növények levele, de ez nem jó hír

Publikálás dátuma
2018.10.05. 11:29
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxidszintje miatt, ami súlyosbítja a klímaváltozás hatásait - írta az MTI.
Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.
A Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban bemutatott tanulmányuk szerint ha ezt az információt is beleveszik az évszázad további részére várható magas légköri szén-dioxidszinttel operáló globális klímamodellekbe, akkor a növények által végzett globális szén-dioxid-csökkentés veszít eredményességéből. 
Méréseik szerint ennek hatására évente mintegy 5,8 petagrammnyi, vagyis 6,39 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben. Ez a mennyiség megközelíti azt a mennyiséget, mely egy év alatt az ember által generált fosszilis üzemanyag-kibocsátással a légkörbe kerül: 8 petagrammot, azaz 8,8 milliárd tonnát - ismerteti a tanulmányt a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
"A növények rugalmasak és reagálnak a különböző környezeti feltételekhez. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra"

- mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa.

 A tudósok nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták - fáknál és fűterményeknél, például búzánál, rizsnél és burgonyánál is.
A levél harmadával is megvastagodhat, ami megváltoztatja a felszíne arányát a tömeghez és megváltoztatja a növény aktivitását - a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukorraktározást. 
A növények döntő befolyásolói környezetüknek. Nélkülük a Föld légkörében nem lenne elég oxigén a lélegzéshez.