Előfizetés

Eltűnt az Interpol kínai vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 17:13

Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP
Meng Hongweinek azután veszett nyoma, hogy látogatást tett az Interpol francia központjában.
Nyomozást rendeltek el a francia hatóságok Meng Hongwei, kínai Interpol-vezető eltűnése miatt. Meng – aki jeleneg is a kínai kommunista párt egyik rangos vezetője, korábban pedig közbiztonságért felelős miniszterhelyettes isvolt – azután tűnt el nyom nélkül, hogy látogatást tett a nemzetközi bűnüldöző szerv, az  Interpol lyoni irodájában, majd visszaindult Kínába.
Távollétéről felesége értesítette a rendőrséget; a jelek szerint azonban bizosnak látszik, hogy nem Franciaországban veszett nyoma – olvasható a BBC cikkében.
Nem ez az rejtélyes eltűnés, ami a kínai vezetéshez köthető: Kína legnagyobb mozisztárja, a Hollywoodban is befutott Fan Ping-ping még júliusban vált köddé . Az a napokban derült ki, hogy a kínai hatóságok eddig házi őrizetben tarthatták, majd adóelkerülés miatt 129 millió dolláros – forintra átszámítva mintegy 36 milliárdos – bírsággal sújtották.

Most Berlin vádolta meg Moszkvát kibertámadások elrendelésével

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 15:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nagy-Britannia és Hollandia után Németország kormánya is kibertámadásokkal vádolja az orosz vezetést. Steffen Seibert német kormányszóvivő pénteki nyilatkozata szerint csaknem teljesen biztos, hogy Moszkva megbízásából indultak a hazája ellen az utóbbi években intézett informatikai támadások.
Steffen Seibert tájékoztatóján elmondta, hogy a szövetségi kormány információi alapján "a bizonyossággal határos valószínűséggel" az orosz katonai hírszerzés (GRU) áll az ATP28 elnevezésű orosz hackercsoport német célpontok ellen kivitelezett műveletei mögött - írja az MTI.
Ezt a csoportot korábban Nagy-Britannia is egyértelműen összefüggésbe hozta a GRU-val. És, mint a kormányszóvivő fogalmazott, a német kormány teljes mértékben hitelesnek tartja a brit és a holland hatóságok megállapításait.
A német kormány a lehető legélesebben elítéli a nemzetközi szervezetek és Németország szövetségesei ellen intézett kibertámadásokat, és felszólítja Oroszországot, hogy hagyjon fel az ilyen cselekményekkel - mondta Steffen Seibert.
Korábbi német hivatalos közlések szerint az ATP28 lehet a felelős a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszere ellen 2015-ben intézett támadásért, és a szövetségi államigazgatás különlegesen védett rendszere, az úgynevezett Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózat (IVBB) ellen végzett műveletért, amelyet tavaly év végén észleltek. Utóbbi során a támadók kártékony szoftvert helyeztek el a rendszerben, és adatokat is szereztek. Céljuk a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium lehetett.
Theresa May brit és Mark Rutte holland miniszterelnök csütörtökön közölte, hogy fény derült a GRU "elfogadhatatlan kibertevékenységére", az orosz hírszerző szolgálat világszerte célkeresztjébe vett különböző intézményeket, köztük a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW).
Hangsúlyozták, hogy a moszkvai vezetés irányítása alatt működő szolgálat figyelmen kívül hagyja a globális értékeket és azokat a szabályokat, amelyek mindenki számára biztonságot teremtenek. Moszkva tagadta, hogy efféle kártékony és ellenséges, titkosan végrehajtott műveletekhez lenne köze.

Már nem kutatnak túlélők után Indonéziában

Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.05. 14:54

Fotó: Dasril Roszandi / AFP
Egy héttel a pusztító cunami után Celebeszen egyre kevesebb az esély arra, hogy túlélőket találnak. Közegészségügyi okok miatt hamarosan leállítják a keresést.
Palu városában csütörtökön még aktívak voltak a mentőalakulatok. Egy szálloda romjai körül jeleztek a műszerek. A helyiek szerint vendégek és a hotel személyzetének több tagja is a romok között rekedt. Az egyik francia mentőcsapat tagja azt mondja, olyan jeleket fogtak a műszereik, amiből arra következtettek, hogy lehetnek túlélők a romok alatt. Megpróbáltak lemenni a betontörmelékek alá, ahová előbb egy speciális kamerát is lejuttattak, hogy megbizonyosodjanak arról mi van ott. Pénteken reggel azonban bizonyossá vált, nincs már több túlélő a szálloda romjai alatt. Pénteken lejár az a határidő, amit a hatóságok a keresésre adtak, ezzel mostantól hivatalosan nulla az esélye annak, hogy bárkit is élve találjanak meg a romok alatt. A legnehezebb helyzetben most a túlélők vannak, akik között rengeteg a gyerek. A segélyszállítmányok nagyon lassan jutnak el hozzájuk, ami nem csoda, hiszen a város repülőtere is csak néhány napja tud gépeket fogadni. Az indonéz kormány igyekszik mindent megtenni, hogy a boltok újra ki tudjanak nyit, hogy az ellátást valahogy helyre tudják állítani. Mindeközben Paluban újabb tömegsírt kellett kialakítani, mert az első megtelt. A legutóbbi hivatalos adatok szerint az egy héttel ezelőtti cunaminak több mint 1500 halálos áldozata van.