A FIFA és az Európa Tanács nyilatkozatot írt alá az emberi jog védelme érdekében

Publikálás dátuma
2018.10.05. 15:24

Fotó: AFP
Az Európa Tanács (ET) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egyetértési nyilatkozatot írt alá egyebek mellett az emberi jog védelme területén kifejtett együttműködés fokozása érdekében - közölte az Európa Tanács pénteken.
A Gianni Infantino FIFA-elnök és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára által Strasbourgban aláírt dokumentum szerint a felelősségteljes irányítás, az emberi jogok tiszteletben tartása, a doppingolás megszüntetése, a mérkőzések eladásának megelőzése, valamint az erőszak elleni határozott fellépés ugyanúgy a labdarúgó-szövetség, mint az Európa Tanács elsőszámú céljai között szerepel.
A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő szervezet főtitkára az aláírást követően tartott sajtótájékoztatón aláhúzta, a sport kulcsfontosságú szerepet játszik az emberek közötti kapcsolatok alakulásában, az integráció előmozdításában és a társadalom szövetének erősítésében.
Az Európa Tanács támogatja a tisztességes és etikus játékot, amely hozzájárul a befogadó és demokratikus társadalmak építéséhez, tiszteletben tartva az emberi jogokat és a jogállamiságot. A nyilatkozat magában foglalja a gyermekekkel szemben a sport területén elkövetett szexuális visszaélések elleni védelmet is, amelyhez az Európa Tanács minden szakértelmével hozzájárul - tette hozzá Jagland.
A FIFA elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy a dokumentum aláírásával a két szervezet közötti kapcsolat új szakasza kezdődött, melynek során elsőként a felsorolt célok elérése érdekében konkrét intézkedéseket rögzítő cselevési tervet készítenek 2019-ig. Az elszámoltathatóságot és átláthatóságot növelő, az emberi jogok, köztük a gyermekek jogait előtérbe helyező együttműködés növelni fogja a labdarúgás erejét az élet jobbá tétele érdekében - mondta Gianni Infantino az aláírást követően.
Szerző

Ljubomir Vranjes távozik a férfi kézilabda-válogatott éléről

Publikálás dátuma
2018.10.05. 13:25

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) pénteki közleménye szerint a szervezet elnökségének döntése értelmében jelezték a svéd edzőnek és segítőjének, hogy váltást terveznek a férfiválogatott élén, vagyis nem velük képzelik el a folytatást.
Vranjes tavaly nyár óta irányította a nemzeti csapatot, amellyel szerzett pont nélkül esett ki a januári, horvátországi Európa-bajnokság csoportkörében, júniusban viszont a világbajnoki bronzérmes Szlovéniát búcsúztatva kijuttatta a válogatottat a januári, német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs vb-re.
A váltás összefügg azzal, hogy Vranjest hétfőn felmentették a munkavégzés alól a Telekom Veszprém csapatánál, amelynek vezetőedzője volt.
A közlemény szerint az elnökség értékelte az elmúlt hónapokban, hetekben kialakult helyzetet, és azt a tényt, hogy Vranjes edzői megbízatása megszűnt Veszprémben, majd mindezek ismeretében - és Marosi László alelnök előterjesztésére - a kapitányváltás mellett döntött. Mivel a nemzeti csapat október 24-én Európa-bajnoki selejtezőt játszik, a szövetségnek meg kell kezdenie az új szakmai stáb kinevezésének előkészítését. Mint írják, a váltás okairól, részleteiről később, az új edző kinevezésekor adnak tájékoztatást.
A handball-planet.com szakportál értesülése szerint a magyar válogatott kapitányi posztjára visszatérhet Javier Sabaté. A spanyol edző irányításával a csapat kijutott a tavaly januári, franciaországi világbajnokságra, ott az olimpiai címvédő Dánia búcsúztatásával a negyeddöntőbe került, később pedig kvalifikált az idei kontinenstornára. Mindezek ellenére az MKSZ nem hosszabbította meg a szerződését, idén nyáron pedig átvette a lengyel Orlen Wisla Plock irányítását.
Szerző
Témák
kézilabda
Frissítve: 2018.10.05. 13:41

A Fradi edzője: egyetlen szurkoló előtt is úgy kell játszani, mint egy teli stadion előtt

Publikálás dátuma
2018.10.05. 09:31

Fotó: Molnár Ádám
Az FTC labdarúgócsapatának élére augusztusban kinevezett tréner, Szerhij Rebrov szerint a játék a szurkolókért van, ám egy profi játékosra nem lehet hatással az, hogy mennyien vannak a stadionban.
A korábbi ukrán válogatott csatár, Szerhij Rebrov eddig öt mérkőzésen ült a Ferencváros kispadján, mérlege szinte hibátlan: csapata továbbjutott a Magyar Kupában, az NB I-ben többek között legyőzte a Honvédot és legutóbb az Újpestet is, míg a nagy rivális MOL Vidivel döntetlent játszott. Az edző úgy látja, együttese folyamatosan fejlődik.
Szombaton egy második félidőben szerzett gólnak köszönhetően győzték le 1-0-ra az Újpestet. A mérkőzés után az egyik játékosa úgy fogalmazott, hogy a szünetben nem volt teljesen elégedett, „helyretette” őket. Szerintem nem játszottunk rosszul az első játékrészben sem, valamiért a második félidőben jobban ment a játék a csapatnak, akkor jobban akarták a srácok a győzelmet. A szünetben arról is beszéltem a játékosaimnak, hogy megvoltak a lehetőségeik, ugyanakkor ki is kellett volna használniuk őket. A mérkőzés egészét tekintve egyáltalán nem lehetek elégedetlen, Lovrencsics Gergő és Marcel Heister például kétszer annyit sprintelt, mint néhány héttel korábban a MOL Vidi ellen. Örömmel látom, hogy hétről hétre fejlődünk.
Több mint húszezer néző volt kíváncsi a rangadóra. Önnek hogy tetszett a derbi körüli felhajtás, a meccs hangulata? Kiváló hangulat volt a stadionban, nagyon örültem, hiszen a játékosoknak is jobb ilyen légkörben futballozni, nekem is jobb így dolgozni. Mindig jobb futballt szeretnénk nyújtani a nézőknek, ezért remélem, hogy a következő, Debrecen elleni mérkőzésünkre is sokan eljönnek majd. Mi, akik a labdarúgásban dolgozunk a szurkolókért csináljuk ezt az egészet, úgyhogy ha ők elégedettek, mi is azok lehetünk, hiszen az azt jelenti, hogy sikeresen végrehajtottuk a feladatunkat.
A Vidi vezetőedzője, Marko Nikolic a közelmúltban kifakadt, mert csapata hazai bajnoki mérkőzéseiről elmaradnak a nézők. Mit gondol, ennek lehet szerepe az elsőségért zajló kiélezett versenyben? Természetesen nagyon fontos, hogy mennyien állnak egy csapat mögött, viszont mi mind profik vagyunk, úgyhogy egyetlen szurkoló előtt is ugyanolyan jól kell játszanunk, mint akkor, amikor megtelik a stadion. Az viszont kétségtelen, hogy a játékosoknak is jobb, amikor többen szurkolnak a lelátón.
A szezont remek formában kezdő futballistája, Ivan Petrajk a héten meghívót kapott az ukrán nemzeti csapatba, amelynek szövetségi kapitánya az ön korábbi csapattársa, Andrij Shevcsenko. Kikérte az ön véleményét is, mielőtt döntött? Természetesen beszéltünk, én azt ajánlottam neki, hogy hívja meg Ivant. Úgy látom, Ivannak nagyon jót tesz, hogy rendszeresen játszik, egyre több önbizalma van, jelenleg a maximumon teljesít. Mindennél beszédesebb, hogy jelenleg több területen is ő a magyar liga legjobb játékosa. Egyértelműen megérdemli a válogatott meghívót, helye van az ukrán keretben.
Kicsit több, mint egy hónapja állt munkába a Ferencvárosnál, látott néhány helyszínt és csapatot. Változott a magyar viszonyokról előzetesen kialakított képe? Amikor megérkeztem, csupán elméleti információkkal rendelkeztem a magyar ligáról, az eddigiek alapján azt gondolom, hogy kemény a mezőny. Ezzel kapcsolatban egy hazai példa jut eszembe: az ukrán bajnokságba rengeteg brazil vagy dél-amerikai játékos szerződik, mert a többség úgy gondolja, hogy ott könnyebb dolga lehet – hát nem ez a helyzet. Úgy tapasztalom, hogy jó csapatok és játékosok alkotják a magyar bajnokságot.
Szerző