Előfizetés

Sertéspestis: félmilliárd forintból kártalanít az agrárminiszter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 20:22
Illusztráció
Fotó: Tóth Péter
Összesen félmilliárd forint jövedelempótló támogatásra pályázhatnak idén a mangalicatartók az afrikai sertéspestis miatt az agrárminiszter rendelete alapján.
A Magyar Közlönyben pénteken megjelent rendelet szerint a termelők tenyészkocánként legfeljebb 70 ezer forint kaphatnak. A kérelmeket október 10. és október 25. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárnak.
A megállapítható legmagasabb támogatás összege arányosan csökken, amennyiben a jogos igények meghaladják a keretösszeget.

Feljelentés a paksi hitelre elszórt félmilliárd forint miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 19:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Feljelentést tesz Szél Bernadett a paksi hitel „rendelkezésre tartása” miatt az oroszoknak kifizetett közel fél milliárd forint közpénz miatt.
Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Szél Bernadett a paksi hitelhez kapcsolódó, nehezen indokolható rendelkezésre tartási jutalék miatt – értesült a Népszava. A magas kamattal fölvett, majd jóval alacsonyabb kamatú pénzpiaci kölcsönből azonnal visszatörlesztett (vagyis jelen állapot szerint szükségtelen) orosz hitel „rendelkezésre tartása” címén a magyar állam eddig több mint 400 millió forintot fizetett ki az orosz Vnyesekonombanknak.
Ahogyan arról lapunkban már beszámoltunk, a független parlamenti képviselő írásbeli kérdésben tudakolta meg Süli János Paks-ügyi minisztertő, hogy mennyit vettünk igénybe eddig a mostani piaci kamatszint duplájának számító, 4-5 százalékos kamatú orosz hitelből.
Süli válasza alapján 78 millió eurót hívtunk le tavasszal, de még május folyamán vissza is törlesztettük (más forrásból származó információk szerint 2 százalék körüli kamattal fölvett hitelből). Ugyanakkor a magyar kormány által aláírt hitelszerződés szerint
az igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25 százalékos rendelkezésre tartási jutalékot kell fizetnünk, ami mostanáig összesen 1,4 millió euróra, azaz mintegy 460 millió forintra rúgott.

Szél Bernadett lapunknak azt mondta, hogy egy nyilvánvalóan szükségtelen hitelért százmilliós költséget kifizetni álláspontja szerint kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, hiszen a szóban forgó összeg anélkül gazdagítja az orosz bankot, hogy abból a magyar államnak bármiféle előnye származna. Ezért feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, a szövegben utalva a 10 éves magyar államkötvények 1,93 százalékos kamatára, illetve arra, hogy az orosz hitel a teljes futamidő alatt sokmilliárdos kárt okoz ahhoz képest, mint ha a beruházást piaci forrásokból finanszíroznánk.

Erdogan jön, lezárják fél Budapestet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 18:48
Orbán Viktor és Erdogan korábbi találkozója
Fotó: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / AFP
Vasárnaptól keddig nyögi a főváros a török delegáció érkezését.
Több budapesti útvonalon időszakos terelés, forgalomkorlátozás, lezárás lesz hétfőn és kedden, Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök látogatása idején - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) pénteken az MTI-vel. Azt írták, a belügyminiszter kijelölése alapján a TEK látja el a személyvédelmi feladatokat.
A személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket a küldöttség mozgásával párhuzamosan léptetik életbe. A lezárásokról egy hosszú listát tett közzé honlapján a rendőrség, de interaktív térképen is szemléltetik, mi vár a budapestiekre:
Kattintás után olvashatóak az egyes útvonalakra vonatkozó részletek. A kék: "tilos megállni". Piros: szakaszos és időszakos lezárás.
A Lánchidat és a Széchenyi teret hétfő hajnali 6-tól kedd este 6-ig teljesen lezárják.

Még több lezárt közterületről lehet tájékozódni a TEK honlapján, ahol kedvére böngészheti az érdeklődő a személy- és létesítménybiztosítási intézkedéseket elrendelő dokumentumokat. Hétfőn hosszabb-rövidebb időre lezárják például a Budai Várat és a Kossuth teret, kedden pedig a Hősök terét és a Duna Korzót.