felsőoktatás;CEU;

Már az engedélyeket szerzi a CEU a bécsi költözéshez

Hamarosan megszerzik az összes szükséges akkreditációt. Ha a kormány nem lép, a frissen felvett hallgatók már Bécsben fognak kezdeni.

Pénteken a CEU rektora, Michael Ignatieff körlevelet küldött az egyetem oktatóinak és hallgatóinak arról, hogy bár az intézmény szeretne Budapesten maradni, de ha nem sikerül megállapodni a kormánnyal, kénytelenek lesznek Ausztriába költözni - írja a levél birtokába jutott 444.hu.

"Amennyiben a magyarországi helyzetünk nem oldódik meg, mindegyik programunkat a bécsi kampuszunkon fogjuk oktatni, amelyhez a szükséges engedély beszerzése már folyamatban"

- írja a rektor, biztosítva mindenkit: a CEU minden körülmények között folytatja oktatási és tudományos tevékenységét, és minden oktatási programja elérhető lesz 2019 szeptemberében.

A tanulmányaikat már korábban megkezdő hallgatók akkor is Budapesten maradnak a 2019-20-as tanévben, ha az egyetem költözni kényszerül. Ám az új hallgatók már Bécsben fognak kezdeni a tájékoztatás szerint. A rektor hozzátette, hogy a költözésről szóló terveiket még nem véglegesítették, de

a legfontosabb lépésekkel, így az oktatási helyszín, és a szükséges akkreditáció biztosításával hamarosan elkészülnek.

A CEU abban az esetben is indít bécsi kampuszán két alap-, egy mester- és több, oklevelet nem adó képzést, ha az egyetem maradhat Budapesten.

A magyar kormány eddig annak ellenére sem írta alá az CEU budapesti működését biztosító megállapodást, hogy az egyetem teljesítette a tavaly átírt felsőoktatási törvényben megszabott feltételeket.