Előfizetés

Etikai vádakkal vág vissza a Kardiológiai Intézet a kirúgott szívsebésznek

D. A.
Publikálás dátuma
2018.10.05. 20:45

Fotó: kardio.hu
A főigazgató szerint azonnal, az első vizsgálat után meg kellett volna műteni a kirúgott sebész csütörtökön meghalt betegét. Az orvos viszont nem érti miért nem tették meg.
Etikai vizsgálatot kezdeményez a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságánál az intézményből korábban elbocsátott Székely László szívsebész ellen – erről az intézet főigazgatója tájékoztatta a Népszavát. A főigazgató szerint a csütörtökön meghalt betegnek életmentő azonnali műtétre lett volna szüksége, ehelyett azonban Székely László indokolatlanul várakoztatta egy lassan megérkező, speciális érprotézisre. Mint írták: a beteg ez év július 30-án járt ambuláns vizsgálaton az Intézetben, a mai napig ez az egyetlen dokumentum róla a GOKI számítógépes rendszerében, amiben az őt látó orvos szívsebészeti konzíliumot kezdeményezett. A hozott CT felvételen a gyermekkori műtéti terület alatt a főverőér hatalmas (11 cm) tágulata volt látható, ami az életet veszélyeztető állapot, ezért sürgős (48 órán belüli) érsebészeti beavatkozást igényelt. Erre a beteg haláláig nem került sor. „A szívsebészeti vizsgálatról dokumentum nem született, de a sürgető érsebészeti beavatkozás kezdeményezése helyett dr. Székely László főorvos az Intézet gazdálkodási szabályzatát megsértve informálisan és illegálisan elindíttatta egy személyre szabott érprotézis legyártását kb. 6,5 MFt-ért, ami a beteg haláláig, 66 nap után sem érkezett meg. Erről az Intézet vezetőségét nem értesítette. A ma napvilágra került, interneten keringő levél nem szerepel az Intézet hivatalos iktatási rendszerében. Dr. Székely László főorvos a beteget soha nem vitte az Intézet minden nap összeülő Vaszkuláris Bizottsága elé, aminek felelőssége a sürgősség megállapítása. A beteg nem került semmilyen hivatalos vagy nem hivatalos szívsebészeti várólistára.” Az intézet közleménye után Székely László szívsebész, a magyar orvosi szakmai kollégium szívsebészeti tagozatának elnöke is közleményt juttatta el lapunkhoz: „Megdöbbent, hogy a sajtón keresztül kapok szakmai vádakat, Úgy, hogy senki meg nem kérdezett, a volt munkahelyemről még egy kérdést sem intéztek hozzám. Az egyetlen cél csak a szakmai ellehetetlenítésem lehet a közvélemény előtt! Viszont örömmel konstatálom, hogy a korábbi nyilatkozattal szemben végre az intézet elvállalta, hogy van tudomása a betegről. Az esetről egyébként  Ender Gábor dr kollégám szeptember 25-én írásban tájékoztatta az osztályvezetőt, aki a többi GOKI-n kívüli előjegyzést és indikációkat kezeli. A levelet személyesen adta át a megbízott osztályvezetőnek és fel is olvasta más szívsebészek jelenlétében, aki ezt követően áttekintette az adatokat. Vajon az ezt követő 8 nap során miért nem történt meg a Team döntése, az adminisztráció elindítása és a sürgősség megállapítása? Végezetül én is mély együttérzésemet szeretném kifejezni a beteg családjának!” - írta a szívsebész. 

Sertéspestis: félmilliárd forintból kártalanít az agrárminiszter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 20:22
Illusztráció
Fotó: Tóth Péter
Összesen félmilliárd forint jövedelempótló támogatásra pályázhatnak idén a mangalicatartók az afrikai sertéspestis miatt az agrárminiszter rendelete alapján.
A Magyar Közlönyben pénteken megjelent rendelet szerint a termelők tenyészkocánként legfeljebb 70 ezer forint kaphatnak. A kérelmeket október 10. és október 25. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárnak.
A megállapítható legmagasabb támogatás összege arányosan csökken, amennyiben a jogos igények meghaladják a keretösszeget.

Feljelentés a paksi hitelre elszórt félmilliárd forint miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 19:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Feljelentést tesz Szél Bernadett a paksi hitel „rendelkezésre tartása” miatt az oroszoknak kifizetett közel fél milliárd forint közpénz miatt.
Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Szél Bernadett a paksi hitelhez kapcsolódó, nehezen indokolható rendelkezésre tartási jutalék miatt – értesült a Népszava. A magas kamattal fölvett, majd jóval alacsonyabb kamatú pénzpiaci kölcsönből azonnal visszatörlesztett (vagyis jelen állapot szerint szükségtelen) orosz hitel „rendelkezésre tartása” címén a magyar állam eddig több mint 400 millió forintot fizetett ki az orosz Vnyesekonombanknak.
Ahogyan arról lapunkban már beszámoltunk, a független parlamenti képviselő írásbeli kérdésben tudakolta meg Süli János Paks-ügyi minisztertő, hogy mennyit vettünk igénybe eddig a mostani piaci kamatszint duplájának számító, 4-5 százalékos kamatú orosz hitelből.
Süli válasza alapján 78 millió eurót hívtunk le tavasszal, de még május folyamán vissza is törlesztettük (más forrásból származó információk szerint 2 százalék körüli kamattal fölvett hitelből). Ugyanakkor a magyar kormány által aláírt hitelszerződés szerint
az igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25 százalékos rendelkezésre tartási jutalékot kell fizetnünk, ami mostanáig összesen 1,4 millió euróra, azaz mintegy 460 millió forintra rúgott.

Szél Bernadett lapunknak azt mondta, hogy egy nyilvánvalóan szükségtelen hitelért százmilliós költséget kifizetni álláspontja szerint kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, hiszen a szóban forgó összeg anélkül gazdagítja az orosz bankot, hogy abból a magyar államnak bármiféle előnye származna. Ezért feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, a szövegben utalva a 10 éves magyar államkötvények 1,93 százalékos kamatára, illetve arra, hogy az orosz hitel a teljes futamidő alatt sokmilliárdos kárt okoz ahhoz képest, mint ha a beruházást piaci forrásokból finanszíroznánk.