Demeter Márta lehet az LMP társelnöke

Publikálás dátuma
2018.10.07. 14:40
Demeter Márta
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Elfogadta a jelölést a női társelnöki posztra, hamarosan hivatalosan is pályázik.
Demeter Márta vállalná az LMP női társelnöki posztját - tudta meg az Index.hu. Mint írják, az MSZP-ből nemrég érkező Demeter új párttársainak jelezte, elfogadja a tisztségre való jelölést, és hamarosan feltölti nyilatkozatait és pályázatát is.
A társelnöki poszton az alapszabály szerint női utód kell.  A poszt azután üresedett meg, hogy Szél Bernadett a társelnöki posztjáról és a frakcióvezetőségről is lemondott, majd kiderült, hogy a pártból is távozik Szabó Szabolcs párttársával.
Szerző

„Győzött Lázár János” – új választást javasol Márki-Zay Péter

Publikálás dátuma
2018.10.07. 14:12
Márki-Zay Péter
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A polgármester megelégelte, hogy pénzügyileg ellehetetlenítik a várost. Azt ajánlja, oszlassa fel magát a közgyűlés, döntsenek a helyiek és vagy jöjjön vissza Lázár János, vagy alakuljon őt támogató, új testület.
A hódmezővásárhelyi közgyűlés önfeloszlatását javasolja Márki-Zay Péter polgármester egy vasárnap közzétett Facebook-posztban. Ez egyben a saját mandátumának megszűnését, illetve új választás kiírását jelentené. „Bízzuk az ítéletet a vásárhelyiekre” – írja a polgármester, aki hosszan sorolja, hogyan lehetetlenítette el a város gazdálkodását a korábbi, Lázár János nevével fémjelzett vezetés, illetve a fideszes többségű közgyűlés. „A bukott miniszter és kastély-tulajdonos nagytőkés elérte célját: AMIKOR A VÁSÁRHELYI GYEREKEK MINDENNAPJAIT LEHETETLENÍTI EL, én is kezdem elveszíteni hitemet a békés, demokratikus változásban. Ő győzött, én ilyen aljassághoz nem asszisztálok” – írja Márki-Zay, utalva arra, hogy számos programot nem tudnak megrendezni, illetve ellehetetlenítsék a helyi sportéletet (egyebek mellett a strand és a stadion bezárásával).  „Ha a város többsége enged a gyerekekkel történő zsarolásnak, én megértéssel és sértődés nélkül fogom visszaadni a problémák megoldását Lázár úrnak és jelöltjeinek. Ha viszont mégis engem ér a megtisztelő, bár nehéz feladat, akkor reményeim szerint munkámat már egy a város érdekében engem támogató közgyűléssel sokkal könnyebben tudnám folytatni” – érvel az új választás mellett Márki-Zay, aki egyben azt kéri a kormánytól, hogy vállalja át a korábbi, felelőtlen gazdálkodás miatt keletkezett adósságot, vagy nyújtson reorganizációs hitelt a városnak. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.07. 16:53

"Betiltották" az Orbán-Erdogan találkozó elleni DK-s tüntetést

Publikálás dátuma
2018.10.07. 12:40
Orbán Viktor és Erdogan korábbi találkozója
Fotó: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / AFP
A török vezér ellátogat az MTA-ra is, ennek apropóján demonstrált volna a Demokratikus Koalíció. Ám hiába jelentették be jó előre szándékukat, arra nem kaptak engedélyt.
A napokban életbe lépett gyülekezési törvénynek megfelelően jó előre bejelentették a rendőrségen, hogy demonstrálni fognak Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója ellen - olvasható a DK közleményében.
Információik szerint a kormány a függetlenségét frissen elveszteni látszó MTA-ra is szervezett a török elnökkel egy látogatást, ezért a DK az Akadémia épülete előtt tüntetett volna az "illiberális diktátortalálkozó" ellen. Ezt a rendőrség az új gyülekezési törvény alapján nem engedélyezte, mondván:
"nemzetközileg védett személy érkezik".

A hatóságok hasonló indokkal szokták mostanában a Kossuth teret is kiüríteni hajnalonként, az oda bejelentett tüntetések ellenére, eljárást indítva a demonstrálók ellen.
Arra, hogy Erdogan miatt a Lánchidat és a Széchenyi teret hétfő hajnali 6-tól kedd este 6-ig teljesen lezárják, már pénteken felhívta a figyelmet az MTI. Mint az intézkedésről szóló TEK-dokumentumból kiderül, a lezárást október 4-én rendelték el. Nem tudni, hogy pontosan hány órakor, ám ugyanezen a napon 15:33-kor jelentette be a tüntetést a DK - és ez már túl későinek bizonyult a rendőrségi határozat szerint.
A közlemény az eset kapcsán úgy fogalmaz: "a Demokratikus Koalíció felháborítónak és szimbolikus értékűnek tartja, hogy az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait". Hozzáteszik,
a lépéssel "Orbán megmutatja a példaképének, hogy ő is semmibe veszi állampolgárai jogait".

Szerző
Frissítve: 2018.10.07. 13:56