Csipogott, majd ledarálta magát Bansky milliókért elkelt képe

Publikálás dátuma
2018.10.07. 21:08

A képkeretbe épített papírvágóval megsemmisítette magát a híres, de rejtőzködő graffitiművész, Banksy egyik alkotása, miután mintegy 1,2 millió euróért (csaknem 400 millió forintért) elkelt egy londoni árverésen. A Lány léggömbbel (Girl With Balloon) című, festékspray-vel készült kép az előzetes becslésekhez képest háromszoros áron kelt el és az eddig legdrágábban eladott Banksy-mű lett. A Sotheby's árverésén az utolsó licit leütése után egy figyelmeztető jelzés hangzott fel, majd egy képkeretbe épített vágószerkezet csíkokra aprította a képet. Banksy a közösségi médiában tett közzé felvételeket a kép megsemmisüléséről és az árverésen résztvevők megdöbbenéséről. Alex Branczik, az aukciót bonyolító Shoteby's kortárs európai művészeti vezetője elmondta, hogy eddig soha nem fordult elő hasonló eset. A képért egy telefonos licitáló ígérte a hatalmas összeget, az azonban még tisztázásra vár, hogy mindezek után ki kell-e fizetnie a pénzt a megsemmisült alkotásért.
Szerző
Témák
Banksy Sotheby's

X-Faktor: Fülsajdító énektől a tiszta hangig

Publikálás dátuma
2018.10.07. 18:48

Fotó: RTL Klub
Úgynevezett távgyógyászok is megirigyelhetnék azt a produkciót, ami tévén keresztül képes fizikai hatást gyakorolni a nézőre. Igaz, az X-Faktor új évadában nem csak fájdalmas percek voltak.
Az énektanárok szerint nincs botfülű gyerek, és mindenkit – nagyon helyesen – biztatnak éneklésre, aminek számos fizikai, lelki és szellemi áldása is van. Az ének és a szép ének között azonban zongorázható a különbség, alap, hogy valaki a hangszálizmait tökéletesen uralja, minden más onnantól kezdődik. A játszótéri pingpongkirály persze álmodozhat Pattantyús Ádám olimpikon babérjairól, csak ne élje bele magát. Az amatőr énekes, Florence Jenkins történetéből (a Marguerite, valamint a Florence − A tökéletlen hang című filmekből) tudható: jó, ha a zeneszeretet mellé önismeret is párosul. Kiállni a színpadra fülsajdító énekkel: a nevetségessé válás csak a kisebbik baj lehet. Válogatóval indult szombat este az X-Faktor tehetségkutató nyolcadik évada, amelyen tömegek szerették volna megmutatni magukat. A mentoroknak – Gáspár Lacinak, ByAlexnek, Radics Giginek és Puskás Petinek – ismét azzal kellett szembesülnie: a realizmus sokak gyengéje. Ráadásul a jelöltek egy részét nemcsak rokonok és barátok, hanem énektanárok is szédítették. A mentorokat elismerés illeti: senkinek sem tapostak a lelkébe az erős türelmet igénylő produkciója miatt. A motivációs trénerként is aktív Gáspár Laci egy józanabb versenyzőnek el is árulta: harminc éves kor fölött már késő erre az útra lépni – a válogatón sok negyven év feletti is elindult. Persze győzött a nagy számok törvénye: a sok kavics között mindig lehet csiszolatlan gyémántot találni. Már egy énektanár felsülésén is túl voltunk, amikor a 20 éves Tamáska Gabriella a színpadra lépett. Korábban csak egyszer állt közönség elé: a sárosdi rotációs kapa-kupán, de ott nem talált értő fülekre. Kicsit füstös hangja, őszinte előadása hozta el azt a bizonyos X-faktor pillanatot. Az ígéretes tenor, a 25 éves Zdroba Patrik feltehetően a biztos banki állását kockáztatja az énekesi pályáért, de az egyetemista Budai Ilka Evelin sem hiába jár énektanárhoz. Ami mégsem hátrány, ha valaki tényleg komolyan veszi a zenei ambícióit.   
Témák
X-Faktor
Frissítve: 2018.10.07. 18:49

Elhunyt Tóth Loon színész, a veszprémi színház művésze

Publikálás dátuma
2018.10.07. 15:35

Fotó: Shutterstock
Negyvenkilenc évesen elhunyt Tóth Loon színművész. A Veszprémi Petőfi Színház művészét hosszan tartó, súlyos betegség után vasárnap hajnalban érte a halál - közölte a színház az MTI-vel.
Mint írják, Tóth Loon 1998 óta a Veszprémi Petőfi Színház társulatának meghatározó tagja volt. "Hangja, felejthetetlen egyénisége, különös színpadi jelenléte, betegségében is töretlen alkotóvágya örökké szívünkben él" - fogalmazott közleményében a társulat.
Tóth Loon 1969. augusztus 6-án született a Vajdaságban, Újvidéken végezte el a Színművészeti Akadémiát. Különleges keresztnevét egy regényhős után kapta. Szülei azért nevezték el így, hogy neve könnyen megkülönböztethetővé váljék a Tóth-ok között.
A színművész 1991 és 1997 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, 1997-1998-ban a budapesti Pinceszínház és a Nemzeti Színház tagja, 1998 óta a Veszprémi Petőfi Színház társulatának tagja volt. A művészt számos szerepben láthatta a közönség, 2013 óta rendezett is a veszprémi színházban. Rendezései között van a Tábori piknik, a Légy jó mindhalálig!, a SzínházJegyetem 2.0, az Abigél és A VoltEmber című produkció.
Tóth Loont a Veszprémi Petőfi Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
Szerző
Témák
elhunyt