A fiatalok harmada kieshet a felsőoktatásból

Publikálás dátuma
2018.10.08 10:09
Shutterstock illusztráció
Fotó: /
Ha Palkovics terve megvalósul, országszerte megszűnnének az államilag támogatott egyetemi férőhelyek. Annak idején éppen a Fidesz tiltakozott a leghangosabban a tandíj bevezetése ellen.
Minden harmadik fiatal kiszorulhat a felsőoktatásból az oktatáskutató szerint, ha valóban a Corvinus mintájára alakítanák át a felsőoktatást. Palkovics László innovációs miniszter szombaton azzal érvelt az elképzelések mellett, hogy azzal hatékonyabbá tennék a felsőoktatást. Csakhogy a Corvinus állítólag teljesen megszüntetné az állami helyeket az intézményben – írja honlapján az ATV
A portál emlékeztet rá, a Corvinus kikerül az állami fenntartásból, az egyetem rektora pedig egy értekezleten arról beszélt, hogy szeretnék, ha a hallgatók 60 százaléka fizetne tandíjat. 2020-tól egyáltalán nem lenne államilag fizetett hely az egyetemen, helyette saját ösztöndíj-programot indítanak. A miniszter most azt mondta, ez a modell a felsőoktatás hatékonyságát szolgálná.
„Szeretnénk azt, hogy ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint egy más országban működő egyetem, vagy mint egy Magyarországon működő magánegyetem. Ne terheljük fölöslegesen olyan ügyekkel az egyetemeket, ami ebbe a struktúrába nem fér bele” – fogalmazott Palkovics László. Polónyi István oktatáskutató szerint a modell kiterjesztésével beszűkülne a felsőoktatás, ugyanis kevesen vállalják azt, hogy hitelből finanszírozzák a tanulmányaikat, így sokan szorulnának ki a felsőoktatásból.  
„25-30 százalék ki fog szorulni. A mai hozzáférőknek legalább egyharmada kiszorul” –
vélekedett Polónyi, hozzátéve, hogy a döntés súlyosan érintene egyes szakokat is. .Vannak olyan képzések, amelyek esetében nem érdemes hitelből tanulni, mert például egy könyvtáros nem keres majd annyit, hogy a diákhitelt vissza tudja fizetni. 
A kormányzati tervekkel (a tandíjt 2010 még előtt elfogadhatónak tartó) MSZP sem ért egyet. Kunhalmi Ágnes, a párt választmányi elnöke szerint a forráskivonás már így is nagymértékben csorbította a rendszer és a felsőoktatás teljesítőképességét. „Nagyon alacsonyak a bérek, és ami a legszomorúbb, hogy nagyon sok ezer gyerek marad ki a felsőoktatásból, akiknek ma ott kellene lenniük” – mondta Kunhalmi.
DK szóvivője, Rónai Sándor is tiltakozott a terv ellen: magát Orbán Viktort idézte, miszerint, ha az ő korában tandíj lett volna, akkor most nem tartana ott, ahol. „Emlékszünk rá, hogy mekkora balhét csinált a Fidesz, amikor szóba került, hogy tandíjat vezetnek be az egyetemeken. Ehhez képest most azt halljuk, hogy a Corvinus Egyetem mintájára az egész országban tandíjakat, magánegyetemi rendszert vezetnének be, ez több, mint felháborító” – fogalmazott Rónai. A szóvivő szerint ezzel rengeteg embert zárnak ki a felsőoktatásból.

A tandíj legnagyobb ellenzői voltak

A Fidesz volt az a párt, amelyik 1998-ban eltörölte a Horn Gyula korábbi miniszterelnöksége alatt bevezetett tandíjat, tíz évvel későbbi népszavazási kezdeményezésükkel pedig elérték, hogy –a vizitdíj és a kórházi napi ellátás díja mellett – a 2. Gyurcsány-kormány erről a tervéről is lemondjon. Hiába azonban a több mint tíz évig tartó ellenkampány, hiszen 2010 után a Fidesz is bevezette a tandíjat, és idővel egyre kevesebb állami finanszírozású helyet hagyott a felsőoktatási rendszerben. A saját ösztöndíj-programpótolhatja az állami forrást, nagy hátránya azonban, hogy az eddiginél jóval szorosabb pórázt jelenthet a hallgatók számára: ekkor már nem az állam, hanem az egyetem támogatja tanulmányaikat, a kormányhoz hű kancellár jóváhagyásával – az ösztöndíj megítélése pedig nem csak a tanulmányi eredményektől függhet.
2018.10.08 10:09

Most összefestékezték a Fidesz irodáját Szegeden

Publikálás dátuma
2018.12.14 13:05

Fotó: Szeged.hu/
Csütörtökön betörték, ezúttal pedig fehér festékkel borították be az üvegajtót.
Most nem féltéglával törték be a szegedi Fidesz-iroda ajtajának üvegét a Victor Hugo utcában, hanem összefestékezték – írja a Szeged.hu. Csütörtökön mi is beszámoltunk arról, hogy reggelre betörték az üveget, és a kormánypárt szegedi csoportja feljelentést tesz az ügyben. A portál cikke szerint reggelre a frissen beüvegezett ajtót összefestették.
2018.12.14 13:05

Donáth Anna: Megteheti az ember, hogy ne menjen ki?

Publikálás dátuma
2018.12.14 13:01

Fotó: Momentum/
A túlóratörvény elfogadása miatt protestáló politikust túlórázó rendőrök hallgatták ki.
Ma kora reggel engedték csak ki Donáth Annát, a Momentum alelnökét a X. kerületi rendőrkapitányságról. Az ellenzéki politikust a Kossuth téri tüntetésről vitték be éjszaka. Donáth elmondása és a videók tanúsága szerint "egy lila füstöt kibocsátó partikelléket” tartott a kezében és négy méterre állt a parlament főbejáratához helyezett rendőrsorfaltól amikor behúzták a rendőrsorfal mögé, fel a lépcsőkön, majd a parlament északi bejáratához vitték, és könnygázt is kapott. – Végig háttal álltam a rendőröknek, annyit éreztem, hogy hirtelen valaki beránt – emlékezett vissza az eseményekre lapunknak Donáth. A rendőrségi jegyzőkönyvben – mesélte a politikus – ugyanakkor már azt írták: szembe állt az egyenruhásokkal és olyan mozdulatot tett, mintha feléjük akarná hajítani a kelléket. Olyan állítást is talált az ellenzéki politikus a dokumentumban, hogy direkt vetette magát a földre és a testi épségét akarták csak óvni a berántással. A jegyzőkönyv Donáth elmondása szerint az ügyvédénél van, de már helyben is jelezték, nem értenek egyet a tartalmával, ha kell videóval is bizonyítják állításaikat. – Semmivel – mondta a Momentum alelnöke arra a kérdésünkre, hogy mivel indokolták a rendőrök, hogy egész éjszaka bent tartották. – Kedvesek és előzékenyek voltak, látszott rajtuk, hogy hamar túl akarnak lenni ők is a dolgon. Szerintem a velem foglalkozó rendőrök ugyanúgy nem tudták mit keresek ott, mint én – fogalmazott. "A helyzet abszurditását mi sem mutatja jobban, hogy a kapitányságon az ügyemben eljáró rendőrök, épp a túlórájuk túlóráit töltötték. Velem. Mert a jogaikért tüntettem. Pedig már idén 600 óra felett vannak. Havi nettó 140.000-ért." Donáth a Facebookon megemlítette, hogy többen órákon át olyan hangosan skandáltak, hogy a fogdán is hallotta. Kunhalmi Ágnest és Szél Bernadettet, külön kiemelte, akik szerinte mindent elkövettek annak érdekében, hogy minél hamarabb véget érjen a kálvária. Arra a kérdésünkre, hogy ezek után péntek este is tüntetni fog-e, Donáth csak annyit reagált: „Megteheti az ember, hogy ne menjen ki?”
2018.12.14 13:01