Erre lehet pályázni az MSZP jótékonysági alapjánál

Publikálás dátuma
2018.10.08. 09:28

Fotó: MSZP
Civil szervezetek igényeit is szeretné becsatornázni az első szolidaritási pályázatát kiíró, 29 éves szocialista párt.
12 millió forintos keretösszegre írt ki pályázatot a 29. születésnapját ünneplő Magyar Szocialista Párt nyáron létrehozott Szolidaritási Alapja. (Emlékeztetőül: a Fidesz áterőszakolt egy javaslatot az Országgyűlésen, aminek eredményeképpen 200 ezer forinttal hasasodott a képviselők fizetése. Amikor az ellenzéki pártok megpróbálták elgáncsolni a tervezetet, a hatalom egy olyan kezdeményezéssel állt elő, amelyik kivéreztette volna a nem kormánypárti szervezeteket. Így a Tisztelt Ház ugyan rábólintott a honatyák járandóságának megemelésére, ám az ellenzék úgy döntött: a képviselőknek járó pluszpénzt jótékony célra fordítja.) 
Így az MSZP parlamenti politikusai - a nyáron hozott elnökségi döntésnek megfelelően - ebbe az alapba fizetik a megemelt képviselői fizetés növekményét. Pályázni a 2018. november 5. és december 18. között megvalósuló karácsonyi karitatív akciókra (adománygyűjtés, ételosztás, és így tovább) és őszi rendezvények szervezésére lehet. Hivatalosan az MSZP területi szövetségei, tagozatai és platformjai nyújthatják be elképzeléseiket - de ez nem jelent kizárólagosságot, ugyanis bármelyik civil szervezet igényét becsatornázhatják. (A pályázatok beérkezésének határideje 2018. október 24. Az MSZP a következő pályázatát várhatóan 2019. első félévében írja ki.)
A pályázat az MSZP nemrég meghirdetett baloldali politikájába illeszkedik - és a szocialista párt hétvégi választmánya bólintott rá. A születésnapi ülésen Tóth Bertalan arról beszélt, hogy a mostani jobboldali, sőt szavai szerint már-már szélsőjobboldali kurzust egyedül balról lehet leváltani. Az MSZP baloldali alternatívát épít a nemzeti együttműködés rendszerével szemben, kiemelten foglalkozik a bérek, az oktatás kérdésével és az egészségügy problémáival, egy olyan országot akar, ahol mindenkinek esélye van a felemelkedésre, magyarázta a pártelnök. Tóth Bertalan szerint a Fidesz azt ígérte, hogy rendbe teszi az egészségügyet, ehhez képest a szaktárca beavatkozása miatt meghalt egy kirúgott szívsebész műtétre váró betege - azaz a hatalomnak nem számít a betegek sorsa, csak az, hogy saját akaratát hajtsa végre. Ha van felelősségérzet Kásler Miklósban, az emberi erőforrások miniszterében, akkor lemond - mondta. Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke szerint sok mindent lehet mondani a szocialisták elmúlt 29 éves történetéről, de azt nem lehet állítani, hogy az MSZP ne lett volna demokrata. Hozzátette: a baloldal továbbra is az emberek oldalán áll, azt szeretnék, ha az emberek jövője biztosítva lenne, ha minden embernek megfelelő lakhatása, bére, munkakörülményei lennének.  Az egyik legfontosabb feladatként beszélt a magyar baloldal egységének és a magyar demokraták közösségének megteremtéséről. Szerinte az MSZP-nek vissza kell szereznie a társadalmi bizalmat, ehhez változnia kell.

Kezdődik

A választmány döntött az európai parlamenti és az önkormányzati választáson a jelöltállítás alapelveiről. Azt kérik, hogy a helyi szervezetek december 14-ig tegyék meg javaslataikat a jelölésre.

Szerző

Életet mentett a maratont futó orvos, aztán lenyomott még 30 kilométert

Publikálás dátuma
2018.10.08. 08:46
Fotó: Képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock
Verseny közben esett össze egy résztvevő fővárosban megrendezett maratoni futáson: az életét köszönhette annak, hogy egy orvos is a közelben futott. Szemtanúk szerint a mentőre több mint 20 percet kellett várni - az Országos Mentőszolgálat ezt másként látta.
Rohamosan terjed a Facebookon a Spar 33. maratoni futóversenyén történtek híre: egy fiatal orvos versenyző, Szarvas Gábor vasárnap életet mentett a rendezvényen, újraélesztett egy futót a pesti alsó rakparton.
A beteg légzése, keringése leállt, de a Tűzoltó utcai klinika gyermekgyógyásza kitartóan küzdött érte, és reanimálása után megvárta azt a 22 percet (!), amíg a helyszínre az ellátásra alkalmas mentőautó érkezett Az újraélesztett futót az Országos Mentőszolgálat rohamkocsija vitte el, Szarvas pedig lefutotta a 42 kilométeres maraton hátralévő, 31 kilométerét is.
Az életmentésről szóló Facebook-bejegyzéshez Szarvas is hozzászólt, mondván, nem csak az övé az érdem, hanem minden, az újjáélesztésben résztvevő kollégáé. Az eset kapcsán megkerestük az Országos Mentőszolgálatot: érdeklődtünk, hogy a rakpartról elszállított beteget később is sikerült-e életben tartani, és melyik kórházba vitték – illetve, mi magyarázta a rohamkocsi rendkívül hosszú kiszállási idejét. Az OMSZ szerint másként történtek az események: mint válaszlevelükben írták, a rendezvényt eleve 9 mentőegység biztosította, és az első „mozgóőrségi kocsi” 4 percen belül az újraélesztés helyére ért. A már említett rohamkocsi  személyzete pedig a riasztást követő 12.  percben bekapcsolódott a beteg ellátásába.  Maga, a többszöri defibrillálással járó újraélesztés a riasztáshoz képest a 22. percben ért véget – sikerrel, a kórházba szállított beteg időközben magához tért.   „A beteg életét az azonnal megkezdett újraélesztésnek, és a szakszerű mentőellátásnak köszönhetően sikerült megmenteni, amiért a futóversenyen részt vevő elsősegélynyújtókat külön elismerés illeti” - írták.  
Szerző
Frissítve: 2018.10.08. 17:48

Az LMP oszló hulla, a Fidesz nem maradhat konkurencia nélkül - Volner kipakolt

Publikálás dátuma
2018.10.08. 08:36
Volner János, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő pártja tisztújító kongresszusának szünetében a Budapest Kongresszusi Kö
Ha a Jobbik elszivárog a jobboldalról az egyedül a kormánypártnak jó, állítja a párt alelnöke.
 Brutális szintlépés történik a Jobbik-LMP viszonyban és ezt szeretném megakadályozni – ezzel indokolta a Jobbik frakciójából kizárt Volner János az ATV-ben, hogy múlt héten nyílt levélben fordult a Jobbik helyi vezetőihez új tisztújítást követelve a pártban. Volner, aki máig a Jobbik alelnöke (noha a frakcióból kizárták), a párt csütörtöki elnökségi ülésén történtekről nem árult el részleteket, de azt állítja, a Jobbik több vezetője szorgalmazta a közös Jobbik-LMP EP-listát. (Szabó Gábor pártigazgató szerint ilyesmiről szó sem volt.) Márpedig Volner szerint a Jobbik balra tolódása szerinte kizárólag a Fidesz érdeke, amely így konkurencia nélkül marad a jobboldalon. Volner az LMP-t egyébként oszló hullának tekinti.
Azzal kapcsolatban, hogy nem lát-e ellentmondást jelenlegi álláspontja és aközött, hogy hónapokon át lojálisan képviselte Vona Gábor néppártosodással kapcsolatos politikáját, Volner János azt mondta: a maga részéről 2010 óta híve a néppártosodásnak, azaz annak, hogy a Jobbik igyekezett a mérsékelt, sok társadalmi réteg megnyerésére alkalmas elfogadható hangnemet üssön meg. Ami viszont a Jobbikban most zajlik, az szerinte nem néppártosodás, hanem kivonulás a jobboldalról. A frakcióból történt kizárása ellenére esze ágában sincs távozni a Jobbikból, amelynek legnépszerűbb politikusa. Mint elmondta: tisztességes tisztújítást akar és szeretné lecserélni a jelenlegi pártvezetést.  
Szerző