Előfizetés

Élelmiszer-pazarlás elleni kampányt indítottak a multik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.08. 14:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nélkülözőknek készített élelmiszercsomagok összeállítására, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkájának támogatására indított kampányt a Tesco és a Nestlé.
Az Élelmiszerbank tevékenységét október 4. és 17. között félkész ételek, állateledelek, kávék és édességek megvásárlásával lehet támogatni. Az egyesület a befolyt összeget élelmiszercsomagok összeállítására és nehéz körülmények között élő családokhoz való eljuttatására fordítja - írta a Don't Waste It
Az élelmiszermentő programban országszerte több mint 150 áruház vesz részt, így egyrészt segítik az áruházak környékén élő rászorulókat, másrészt küzd az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentéséért. 2014 szeptemberétől idén augusztus végéig a Tesco Magyarországon összesen több mint 15 130 tonna élelmiszert – ami közel 38 millió adag ételt jelent – adományozott ebben a formában.

Teknősprotézis Legoból

Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.07. 13:53

Fotó: marylandzoo.org
Egy marylandi állatkertbe került az a karolinai dobozteknős, amelynek összetört a teknője alsó része. Hogy a gyógyulás közben is mozogni tudjon, a játékboltokban is kapható Lego-kockákból készítettek neki kerekes vázat, amely a föld felett tartja. A teknőt fémlemezek, kapcsok és sebészeti cérna tartják össze, a keretet a sebész állatorvos vázlatai alapján egy Lego-rajongó barát készítette. A teknős mellső lábaival lépkedve, hátsó lábainak használata helyett a kerekeken gurulva zavartalanul mozog, és veszély esetén vissza tud bújni páncélja rejtekébe. Bár anyagcseréje miatt lassan gyógyul, ha a rögzítés stabilan fíxálja, páncélja biztosan összeforr. 

Megmenekültek a grizzlyk: továbbra sem lehet rájuk vadászni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.06. 11:11
Illusztráció
Fotó: AFP / OEREN STACHE / dpa-Zentralbild / DPA
Egy amerikai bíró megakadályozta a grizzly medvék vadászatának 41 éve tilalmának feloldását a Yellowstone Nemzeti Parkot övező térségében.
Győztek az őslakosok és a természetvédők, meg természetesen a grizzlyk, mert a montanai bíró úgy döntött, nem engedélyezi a 41 éve tartó vadásztilalom feloldását Wyoming és Idaho államokban - írta az Érdekes Világ.
A Yellowstone régiójában tavaly 718 példányra növekedett a grizzlypopuláció, ezért az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat eltörölte a vadászati tilalmat, mert szerintük a medvék nincsenek többé veszélyben. Bár a parkon belül tilos a vadászat, a helyi hatóságok hatáskörébe utalt döntés értelmében, amíg a medvék száma nem csökken 600 alá, korlátozott keretek között van lehetőség szervezett vadászatok indítására a régióban. A döntés ellen több indián törzs is keresetet nyújtott be.
A bíró az ügy meghallgatásán ideiglenes tilalmat rendelt el, ami alatt mérlegelik, hogy visszaállítsák-e a grizzlyk szövetségi szintű védelmét. Döntését azzal indokolta, hogy elegendő dokumentációt terjesztettek elé arról, hogy a vadászat helyreállíthatatlan károkat okozna a grizzlypopulációban.
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
1975-ben már csak 136 grizzly élt a Yellowstone parkban, ezért az Egyesült Államok egész területén a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvény hatálya alá vonták a medvéket. Egykor mintegy 100 ezer állat élt Észak-Amerikában, de a vadászatok és a gyakori csapdák és mérgezések miatt a faj a kihalás szélére került.