Orbán Sztambulra figyel, Erdogan a szeretetre

Publikálás dátuma
2018.10.08 17:28

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Szereti, hogy minálunk szeretik a török derviseket; a magyar hadsereget a törökök segítenek kigyúrni; Törökország jó ország, mert befogadó ország - a török elnök és a magyar kormányfő együtt állt a sajtó elé.
Nemcsak a közös NATO-tagság miatt fontos Erdogan elnök látogatása, hanem azért is, mert a magyar külpolitikának három fővárosra kell figyelnie, Sztambulra (ezt ma Orbán szerint Ankarának hívják), Moszkvára és Berlinre, bókolt a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor a török államfőnek. Így a miniszterelnök szerint kívánatos, hogy Ankarával kiegyensúlyozott legyen a viszony – ami a tiszteleten alapul, sőt a magyarok többet és mélyebben éreznek, hiszen Törökország stabilitása garantálja hazánk biztonságát (értsd: ez a fal, ami megtartja a migrációs áradatot). Aztán Orbán hirtelen meglepőt mondott, befogadó országként magasztalta Erdogan földjét, míg itthon folyton arról beszél: befogadó országgá válni baj és szégyen. Törökország nehezebb területen terül el, mint Magyarország – mondta Orbán. A kijelentés megfejtése az, hogy nagyobb a terrorfenyegetettség. Ebben Magyarország nem is tud segíteni, de hadi ügyekben együttműködne, persze leginkább vásárlóként. A magyar honvédségre ugyanis, állapította meg Orbán, gyalázatosan keveset költöttek, de most vége a spórolásnak, úgyhogy hazánk arra kéri Törökországot, segítsen sereg kigyúrásában, úgyhogy startol egy magyar-török katonai együttműködés. De a civil szférában is összekapaszkodnak. Az Eximbank nyitott egy 420 millió dolláros hitelkeretet, ez finanszírozhatja a törökországi terjeszkedést, például energetikai, vízügyi vállalkozásokban. Erdogan megerősítette, hogy arról beszéltek, amit Orbán említett, majd megköszönte a személye felé áradó szeretet – ami nem egyedülálló. Hiszen a 16 században Magyarországra vándorló dervis türbéje (Gül babáé), a mai napig áll, és ahol magasodik azt még mindig Rózsadombnak hívják a magyarok. (Ráadásul Erdogan szerint nem csak a múlt köt össze, a 2016-os puccszerűség után Magyarország elsőként nyilvánította ki az uniós államok közül együttérzését és szolidaritását.) 

Mérhető a török vállalkozások súlya

Tavaly több mint kétszeresére, 56-ra nőtt a Magyarországon alapított, török hátterű vállalkozások száma – derül ki a céginformációval foglalkozó Opten tegnapra időzített jelentéséből. Az idei, első háromnegyedévi 53 időarányosan további emelkedést mutat. Jelenleg 298 török érdekeltségű vállalkozás működik nálunk. Tekintettel arra, hogy ezek harmada az elmúlt másfél év során jött létre, arányaiban gyors növekedés látszik. Bár számuk Törökország méretéhez viszonyítva még mindig meglehetős csekély, a hazai gazdaságban betöltött súlyuk már most is mérhető. 2017 során 1533 főt foglalkoztattak, ami 12 százalékos növekedés, összesített árbevételük pedig 85 milliárd forintra rúgott, ami 60 százalékos ugrás. Igaz, a 2,3 milliárd forintos közös adózott eredmény ötödével visszaesett. Az ágazatok közül a legkedveltebb a kereskedelem, de átlagon felül foglalkoznak élőállat-, ruházati- és textil-nagykereskedelemmel. Emellett szép számmal akadnak köztük vendéglátósok és üzletviteli tanácsadók is. 

De a magyarokat és a törököket nem csak a kultúra köti össze, hanem gazdasági kapcsolatok sokasága is. Ezek egyik megvalósulási formája, hogy a török légitársaság Magyarországról egy átszállás nélküli mumbay-i járatot indít. Általánosságban pedig a török államfő azt szeretné, ha a két ország közötti kereskedelem összértéke mintegy 5 milliárd dollárra (mintegy 1350 milliárd forint) rúgna.

Amit az EU csinál, nem okos

Ha valóban a világpolitika jelentős szereplőjévé akarunk válni, akkor meg kell találnunk a hangot Törökországgal - kezdte Orbán , és a "királyi többesből" úgy tűnt, Magyarországról beszél. Ám hamar kiderül, hogy az Európai közösség nevében használja a többest: amit most csinálunk őszintétlen, és méltatlan, és messze van attól, amit okosnak neveznek - Európának ki kell találnia, hogy mit akar (azaz nem húzni a végtelenségig a tárgyalásokat).

2018.10.08 17:28
Frissítve: 2018.10.08 19:54

Változékony időre készüljön, újabb hidegfront közelít

Publikálás dátuma
2018.10.21 21:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétfőn északon, északnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol változóan, főként kezdetben erősen felhős idő valószínű, de gyenge eső csak néhol fordulhat elő. Kora reggel 4-10, délután 14-18 fok várható.
Kedd hajnalban északnyugat felől hidegfront érkezik, de csak északon, északkeleten okozhat néhol kisebb esőt. Délelőtt naposabb időre készülhetünk, majd délutántól újabb erős felhősödés kezdődik, de csapadék estig nem várható. Az északnyugati, majd nyugati szél többfelé megerősödik. Napközben 12-17 fokra van kilátás. Szerdára egy újabb, erősebb hidegfront éri el hazánkat viharos széllel, többfelé esővel, záporokkal. Délutánra nyugat kivételével felszakadozik a felhőzet. A csúcshőmérséklet 10 és 15, délnyugaton 16 és 18 fok között alakul. Csütörtökön szeles, változóan felhős időre van kilátás, helyenként előfordulhat gyenge eső, egy-egy zápor. Hajnalban -1, +6, délután 9-15 fok várható. Pénteken élénk déli-délnyugati széllel, többórás napsütéssel melegszik az idő, délután 14-20 fok valószínű.
Szerző
2018.10.21 21:23

Otthagyja az LMP-t a párt egyetlen EP-képviselője

Publikálás dátuma
2018.10.21 19:09

Fotó: Népszava/
Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője – tudta meg az Index.
portál úgy tudja, a politikus levélben tájékoztatta elhatározásáról és annak okáról a párt elnökségét, amiben azt is közölte: hétfői hatállyal lép ki, és kedden, a Facebookon hozza nyilvánosságra a döntést. Meszerics azt írja, az LMP-kongresszus eredményének ismeretében, hosszú, alapos megfontolás után döntött arról, hogy elhagyja az LMP-t. Szerinte a párt az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul utolsó döntéseivel „komoly politikai kockázatot vállalt”. Ez olyan kockázat és olyan irány, amit „nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt.” 
Az EP-képviselő szerint mostanra olyan jelentőssé vált a távolság politikai meggyőződésem és a párt irányvonala között, hogy az LMP-tagságát október 22-én megszünteti. „Kérlek ne hívjatok, ne akarjatok meggyőzni” – zárul az elnökségnek írt levele.
Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője megerősítette az Index vasárnapi értesülését az MTI-nek.
2018.10.21 19:09
Frissítve: 2018.10.21 19:19