Orbán Sztambulra figyel, Erdogan a szeretetre

Publikálás dátuma
2018.10.08 17:28

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Szereti, hogy minálunk szeretik a török derviseket; a magyar hadsereget a törökök segítenek kigyúrni; Törökország jó ország, mert befogadó ország - a török elnök és a magyar kormányfő együtt állt a sajtó elé.
Nemcsak a közös NATO-tagság miatt fontos Erdogan elnök látogatása, hanem azért is, mert a magyar külpolitikának három fővárosra kell figyelnie, Sztambulra (ezt ma Orbán szerint Ankarának hívják), Moszkvára és Berlinre, bókolt a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor a török államfőnek. Így a miniszterelnök szerint kívánatos, hogy Ankarával kiegyensúlyozott legyen a viszony – ami a tiszteleten alapul, sőt a magyarok többet és mélyebben éreznek, hiszen Törökország stabilitása garantálja hazánk biztonságát (értsd: ez a fal, ami megtartja a migrációs áradatot). Aztán Orbán hirtelen meglepőt mondott, befogadó országként magasztalta Erdogan földjét, míg itthon folyton arról beszél: befogadó országgá válni baj és szégyen. Törökország nehezebb területen terül el, mint Magyarország – mondta Orbán. A kijelentés megfejtése az, hogy nagyobb a terrorfenyegetettség. Ebben Magyarország nem is tud segíteni, de hadi ügyekben együttműködne, persze leginkább vásárlóként. A magyar honvédségre ugyanis, állapította meg Orbán, gyalázatosan keveset költöttek, de most vége a spórolásnak, úgyhogy hazánk arra kéri Törökországot, segítsen sereg kigyúrásában, úgyhogy startol egy magyar-török katonai együttműködés. De a civil szférában is összekapaszkodnak. Az Eximbank nyitott egy 420 millió dolláros hitelkeretet, ez finanszírozhatja a törökországi terjeszkedést, például energetikai, vízügyi vállalkozásokban. Erdogan megerősítette, hogy arról beszéltek, amit Orbán említett, majd megköszönte a személye felé áradó szeretet – ami nem egyedülálló. Hiszen a 16 században Magyarországra vándorló dervis türbéje (Gül babáé), a mai napig áll, és ahol magasodik azt még mindig Rózsadombnak hívják a magyarok. (Ráadásul Erdogan szerint nem csak a múlt köt össze, a 2016-os puccszerűség után Magyarország elsőként nyilvánította ki az uniós államok közül együttérzését és szolidaritását.) 

Mérhető a török vállalkozások súlya

Tavaly több mint kétszeresére, 56-ra nőtt a Magyarországon alapított, török hátterű vállalkozások száma – derül ki a céginformációval foglalkozó Opten tegnapra időzített jelentéséből. Az idei, első háromnegyedévi 53 időarányosan további emelkedést mutat. Jelenleg 298 török érdekeltségű vállalkozás működik nálunk. Tekintettel arra, hogy ezek harmada az elmúlt másfél év során jött létre, arányaiban gyors növekedés látszik. Bár számuk Törökország méretéhez viszonyítva még mindig meglehetős csekély, a hazai gazdaságban betöltött súlyuk már most is mérhető. 2017 során 1533 főt foglalkoztattak, ami 12 százalékos növekedés, összesített árbevételük pedig 85 milliárd forintra rúgott, ami 60 százalékos ugrás. Igaz, a 2,3 milliárd forintos közös adózott eredmény ötödével visszaesett. Az ágazatok közül a legkedveltebb a kereskedelem, de átlagon felül foglalkoznak élőállat-, ruházati- és textil-nagykereskedelemmel. Emellett szép számmal akadnak köztük vendéglátósok és üzletviteli tanácsadók is. 

De a magyarokat és a törököket nem csak a kultúra köti össze, hanem gazdasági kapcsolatok sokasága is. Ezek egyik megvalósulási formája, hogy a török légitársaság Magyarországról egy átszállás nélküli mumbay-i járatot indít. Általánosságban pedig a török államfő azt szeretné, ha a két ország közötti kereskedelem összértéke mintegy 5 milliárd dollárra (mintegy 1350 milliárd forint) rúgna.

Amit az EU csinál, nem okos

Ha valóban a világpolitika jelentős szereplőjévé akarunk válni, akkor meg kell találnunk a hangot Törökországgal - kezdte Orbán , és a "királyi többesből" úgy tűnt, Magyarországról beszél. Ám hamar kiderül, hogy az Európai közösség nevében használja a többest: amit most csinálunk őszintétlen, és méltatlan, és messze van attól, amit okosnak neveznek - Európának ki kell találnia, hogy mit akar (azaz nem húzni a végtelenségig a tárgyalásokat).

Frissítve: 2018.10.08 19:54

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző