Orbán Sztambulra figyel, Erdogan a szeretetre

Publikálás dátuma
2018.10.08 17:28

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Szereti, hogy minálunk szeretik a török derviseket; a magyar hadsereget a törökök segítenek kigyúrni; Törökország jó ország, mert befogadó ország - a török elnök és a magyar kormányfő együtt állt a sajtó elé.
Nemcsak a közös NATO-tagság miatt fontos Erdogan elnök látogatása, hanem azért is, mert a magyar külpolitikának három fővárosra kell figyelnie, Sztambulra (ezt ma Orbán szerint Ankarának hívják), Moszkvára és Berlinre, bókolt a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor a török államfőnek. Így a miniszterelnök szerint kívánatos, hogy Ankarával kiegyensúlyozott legyen a viszony – ami a tiszteleten alapul, sőt a magyarok többet és mélyebben éreznek, hiszen Törökország stabilitása garantálja hazánk biztonságát (értsd: ez a fal, ami megtartja a migrációs áradatot). Aztán Orbán hirtelen meglepőt mondott, befogadó országként magasztalta Erdogan földjét, míg itthon folyton arról beszél: befogadó országgá válni baj és szégyen. Törökország nehezebb területen terül el, mint Magyarország – mondta Orbán. A kijelentés megfejtése az, hogy nagyobb a terrorfenyegetettség. Ebben Magyarország nem is tud segíteni, de hadi ügyekben együttműködne, persze leginkább vásárlóként. A magyar honvédségre ugyanis, állapította meg Orbán, gyalázatosan keveset költöttek, de most vége a spórolásnak, úgyhogy hazánk arra kéri Törökországot, segítsen sereg kigyúrásában, úgyhogy startol egy magyar-török katonai együttműködés. De a civil szférában is összekapaszkodnak. Az Eximbank nyitott egy 420 millió dolláros hitelkeretet, ez finanszírozhatja a törökországi terjeszkedést, például energetikai, vízügyi vállalkozásokban. Erdogan megerősítette, hogy arról beszéltek, amit Orbán említett, majd megköszönte a személye felé áradó szeretet – ami nem egyedülálló. Hiszen a 16 században Magyarországra vándorló dervis türbéje (Gül babáé), a mai napig áll, és ahol magasodik azt még mindig Rózsadombnak hívják a magyarok. (Ráadásul Erdogan szerint nem csak a múlt köt össze, a 2016-os puccszerűség után Magyarország elsőként nyilvánította ki az uniós államok közül együttérzését és szolidaritását.) 

Mérhető a török vállalkozások súlya

Tavaly több mint kétszeresére, 56-ra nőtt a Magyarországon alapított, török hátterű vállalkozások száma – derül ki a céginformációval foglalkozó Opten tegnapra időzített jelentéséből. Az idei, első háromnegyedévi 53 időarányosan további emelkedést mutat. Jelenleg 298 török érdekeltségű vállalkozás működik nálunk. Tekintettel arra, hogy ezek harmada az elmúlt másfél év során jött létre, arányaiban gyors növekedés látszik. Bár számuk Törökország méretéhez viszonyítva még mindig meglehetős csekély, a hazai gazdaságban betöltött súlyuk már most is mérhető. 2017 során 1533 főt foglalkoztattak, ami 12 százalékos növekedés, összesített árbevételük pedig 85 milliárd forintra rúgott, ami 60 százalékos ugrás. Igaz, a 2,3 milliárd forintos közös adózott eredmény ötödével visszaesett. Az ágazatok közül a legkedveltebb a kereskedelem, de átlagon felül foglalkoznak élőállat-, ruházati- és textil-nagykereskedelemmel. Emellett szép számmal akadnak köztük vendéglátósok és üzletviteli tanácsadók is. 

De a magyarokat és a törököket nem csak a kultúra köti össze, hanem gazdasági kapcsolatok sokasága is. Ezek egyik megvalósulási formája, hogy a török légitársaság Magyarországról egy átszállás nélküli mumbay-i járatot indít. Általánosságban pedig a török államfő azt szeretné, ha a két ország közötti kereskedelem összértéke mintegy 5 milliárd dollárra (mintegy 1350 milliárd forint) rúgna.

Amit az EU csinál, nem okos

Ha valóban a világpolitika jelentős szereplőjévé akarunk válni, akkor meg kell találnunk a hangot Törökországgal - kezdte Orbán , és a "királyi többesből" úgy tűnt, Magyarországról beszél. Ám hamar kiderül, hogy az Európai közösség nevében használja a többest: amit most csinálunk őszintétlen, és méltatlan, és messze van attól, amit okosnak neveznek - Európának ki kell találnia, hogy mit akar (azaz nem húzni a végtelenségig a tárgyalásokat).

2018.10.08 17:28
Frissítve: 2018.10.08 19:54

Nem tudni, betartja-e Orbán Viktor az ígéretét

Publikálás dátuma
2018.12.10 21:20

Fotó: AFP/ CHRISTOF STACHE
A miniszterelnök korábban azt mondta, sajtótájékoztatót tart decemberben.
Nem tudni, megtartja-e Orbán Viktor azt a nagyszabású sajtótájékoztatót decemberben, amit korábban ő maga ígért meg az újságíróknak: az RTL Klub híradója megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét, de a csatorna egyelőre nem kapott választ azzal kapcsolatban, megtartják-e ezt, és ha igen, mikor. A miniszterelnök korábban azzal hárította el az újságírói kérdéseket, hogy decemberben tart majd egy sajtótájékoztatót. Orbán eddigi utolsó magyarországi sajtótájékoztatóját a választások másnapján, április 9-én tartotta.
2018.12.10 21:20
Frissítve: 2018.12.10 21:20

Eltűnt egy tízéves kisfiú egy józsefvárosi gyermekotthonból

Publikálás dátuma
2018.12.10 20:37

Fotó: Police.hu/
A rendőrség az állampolgárok segítségét kéri Borbély Zoltán felkutatásához.
A fiú 2018. december 10-én egy VIII. kerületi gyermekotthonból ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról, a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre - közölte honlapján a rendőrség. Borbély Zoltán körülbelül 160 centiméter magas, rövid, szőke hajú. Eltűnésekor fekete cipőt, világos farmernadrágot és sötétkék kabátot viselt.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki Borbély Zoltánt felismeri, tartózkodási helyéről vagy eltűnésének körülményéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.
2018.12.10 20:37
Frissítve: 2018.12.10 21:58