Előfizetés

Tüntettek a Corvinus Egyetemért

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.10.09. 20:58

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A többség számára fizetős elitegyetemet faragnának az egykori Közgázból, sőt, utána az egész magyar felsőoktatás ezt a modellt követheti.
Fáklyás felvonulással tiltakoztak a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tervezett átalakításával járó állami férőhelyek megszüntetése ellen kedd este a fővárosban. A „Nem adjuk a jövőnket!” címet viselő megmozdulást az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet más a jövő hirdette meg, szerintük ugyanis az államilag finanszírozott egyetemi férőhelyek megszüntetésével a kormány a továbbtanulás lehetőségét veszi el a jövő generációjától. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a demonstrációra reagálva közleményben jelezte: az állami helyek nem vesznek el, csak átalakulnak. Miután a BCE-t jövőre egy állami alapítású közhasznú alapítvány fogja fenntartani a minisztérium helyett, 2020-ban már nem hirdet állami férőhelyeket az intézmény. Egy új, ingyenes képzési forma – a Corvinus-ösztöndíj – bevezetésével azonban biztosítanak majd a jelenlegi államilag finanszírozott helyekével megegyező számú, több ezer térítésmentes képzési helyet. Arról viszont a tárca nem tett említést, hogy a fizetős és ingyenes helyek aránya miként változik – nem véletlenül. Jelenleg mintegy 60 százalék az ösztöndíjas és 40 százalék az önköltséges hallgatók aránya, ám a cél az, hogy lassan megforduljon ez az arány. Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja egy múlt heti dolgozói értekezleten közölte a Corvinus vezetésének terveit, melyek szerint 2030-ra szeretnék elérni, hogy a fizetős hallgatók aránya érje el a 60 százalékot, és azok legyenek kevesebben, akik ingyenesen tanulnak. Szakértők szerint ez a tandíjak emelkedésével, a hallgatói létszám csökkenésével járhat, különösen annak fényében, hogy a kormány nem állna meg a Corvinusnál: a napokban Palkovics László ismertette a további terveket, melyek szerint a „Corvinus-modellt” az egész felsőoktatásra kiterjesztenék. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyetemet egy közhasznú alapítvány működtetne. A hvg.hu információi szerint az is elképzelhető, hogy kft. vagy egy zrt. működtesse az egyetemeket. A lényeg, hogy az intézményeknek saját működési szervezetük legyen, a közvetlen állami fenntartás megszűnjön. Mindez oda vezethet, hogy még a jelenleginél is nagyobb mértékben szabhatja meg a kormány, milyen képzések indulhatnak, az ő megítélésük szerint milyen végzettségű diplomásokra van szükség. Ha az állam fenntartó helyett megrendelőként van jelen, egyszerűbb kivitelezni, hogy csak azokért a képzésekért fizessen, amelyekről úgy gondolják, szükségesek. A kabinet által „feleslegesnek” gondolt szakok és tudományágak – például a bölcsészképzés – pedig még inkább háttérbe szorulhatnak.

Egyre kevesebb a diplomás

Az Eurostat friss adatai szerint az elmúlt években szinte csak Magyarországon csökkent a diplomások aránya a 25-34 éves fiatal felnőttek körében Európában. A 2015-ös 32,1 százalékról 30,2 százalékra apadt a diplomások aránya. Luxemburgban mértek még csökkenés, bár ott a diplomások aránya így is 50 százalék feletti. Minden más uniós országban viszont növekedett a diplomások száma.

Nem adják a fideszesek a kórházi VIP-ellátásukat

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.10.09. 19:38
A Honvéd Kórház bejárata
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Fidesz-KDNP képviselői megmentették politikai vezetőik kiváltságát. Míg az ellenzék arra tett kísérletet, hogy megszüntesse az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátását, addig a kormánypártok elutasították az erről szóló MSZP-s javaslatot a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén.
Jelenleg a kiemelt állami vezetők egészségügyi ellátását a Honvédkórházban és a Semmelweis Egyetem klinikáján biztosítják. A kiemelt szolgáltatás a 2010 előtti kormányzati ciklusban megszűnt, az Orbán-kabinet 2011-ben döntött arról, hogy visszaállítja azt.  A parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén Korózs Lajos, a testület szocialista elnöke ismertette azt az indítványt, amellyel több ellenzéki képviselővel együtt javasolták: amíg a Honvédkórházban „hadiállapotok vannak”, illetve a lehetetlen körülmények miatt az ország nagy centrumaiban sorra állnak fel a sürgősségi osztályok vezetői, addig a miniszterek, államtitkárok, miniszteri megbízottak mondjanak le saját VIP-ellátásukról. Az indítvány furcsa vitát gerjesztett. Pesti Imre (Fidesz) azt firtatta, tudja-e az előterjesztő, mekkora a politikusok ellátására fordított összeg a Honvédkórház költségvetésében? (Ezt most sem tudtuk meg.) László Imre (DK), aki korábban hat évig volt a Honvédkórház parancsnoka, az ott dolgozók szakmai felkészültségét dicsérte, mondván: nem ők tehetnek arról, hogy az ellátás nem zökkenőmentes. Molnár Ágnes (Fidesz) a jól bevált kommunikációs panelt húzta elő: kormánya fejlesztett, megállította az orvos- és nővér elvándorlást, míg a szocialista kormányok csak romboltak.  Megjegyezte: szerinte a politikusok VIP ellátását az ellátórendszer általános gondjaival összefüggésbe hozni, nem egyéb, mint demagógia. A szocialista kormányok szerinte egyre csak bővítették a jogosultak körét, és Korózs Lajos négy évnyi államtitkársága alatt nyilván maga is élvezte az állami vezetőknek járó kiemelt ellátást. ( A bizottság elnöke vissza is szólt, hogy ő ugyan soha nem vette azt igénybe).  Rig Lajos (Jobbik) szerint is ideje lenne ha a Honvédkórház dolgozóinak a leterheltségét csökkenteni a VIP-ellátás megszüntetésével. Különösen úgy, ha annyira egyensúlyban van az ellátás, mint azt Molnár Ágnes mondta. Javasolta, hogy a kormánypárti politikusok is például Tapolcán vegyék igénybe a sebészeti osztályt, ahol éppen a Fidesz szüntette meg a városi kórház aktív ellátóosztályait. Vagy ha tényleg olyan jó a humánerőforrás helyzet, ahogyan azt Molnár képviselő sugallta, akkor a politikusok nyugodtan mehetnek Ajkára is, ahonnan éppen a napokban távozik mind az öt intenzíves szakorvos, négy nővérrel együtt. Hozzátette: hinné is Molnár Ágnes szavait, ha nem az ország nyilvánossága előtt kellett volna fölmondania Zacher Gábornak a Honvédkórházban ahhoz, hogy osztálya megkapja a régóta kért, és munkájukhoz nélkülözhetetlen eszközöket.
Kovács Sándor (Fidesz) nem hitte,hogy egy olyan kórházban, ahol több ezer ember dolgozik valóban gondot jelenthet a politikusok VIP-ellátása. Ki is mondta: ami most történik a bizottságban az nem egyéb, mint az ellenzék sajtónak szóló propagandamutatvány. A jobbikos Lukács László úgy vélte: mindenkinek igaza van, aki azt mondja, hogy a politikus a választókörzetében gyógyíttassa magát, de mint mondta: nem kéne képmutatónak lenni, hiszen a társadalom minden tagja, aki csak megbetegszik azonnal protekcióhoz, a kiemelt bánásmódhoz keresi az utat. Szerinte csak arról kellene vitatkozni hol húzzák meg a határt, milyen politikai megbízatáshoz járjon vagy sem ez az ellátás.   Végül a kormánypártok elvetették a szocialisták indítványát, vagyis marad a politikusok VIP ellátása. 

Kinek jár a VIP ellátás?

Kiemelt orvosi felügyeletre a kormány tagjai, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a köztársasági elnök, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója és igazgatói, az Országgyűlés elnöke, alelnökei és háznagya, az Országgyűlési Hivatala főigazgatója és igazgatói, a Kúria elnöke és helyettese, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és helyettesei, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság elnöke, főtitkára, tagja, az alapvető jogok biztosa és helyettesei, az autonóm államigazgatási szervek elnökei és helyettesei, a kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok, miniszteri biztosok, kormányhivatalok vezetői, központi hivatalok vezetői, kormánymegbízottak és a miniszteri kabineteket vezető kabinetfőnökök jogosultak. 

Kővel dobták be Jávor Benedek irodájának ablakát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 19:33
A fenyegető üzenetek és a fekália után az ablakbetörés következett. Kérdés, mi jön legközelebb
Fotó: Facebook/Jávor Benedek
Korábban ürüléket is kentek a Párbeszéd politikusának irodai ablakára, de most lett elege: feljelentést tesz a rendőrségen.
Kőrab landolt landolt kedd reggel Jávor Benedek irodájában. A politikus kifakadt, Facebookon üzent az arcukat nem vállaló provokátoroknak és támadóknak:
Szóval akkor most elég volt. Orbán és üzletfelei tényleg nem értik, hogy a gyűlöletkeltő, a poltikai haszon érdekében minden gátlást levetkőző politika, amit a tevékenységük fősodrává tettek, merre viszi a magyar társadalmat. 2 éve még csak "Mocskos hazaáruló!", "Megölünk, szemét!" cetliket dobáltak a postaládámba, otthon - igyekeztem nem mutogatni őket a gyerekeimnek - és az irodámban is. Idén tavasszal kezdődött komolyabbra fordulni a dolog. Először az iroda utcáról elérhető postaládájába pakoltak emberi ürüléket. Az elmúlt egy hónapban aztán kétszer már bemásztak az épület kertjébe, és az iroda ablakát kenték be szarral (gratulálok azoknak, akik ezzel foglalják el magukat szabadidejükben - vagy ez a munkájuk?). (…) Ma reggelre pedig még egy lépést tettek előre: kővel dobták be az iroda ablakát 
 – írja bejegyzésében Jávor. Az ellenzéki képviselő rendőrségi feljelentést tesz a károkozás miatt, bár a nyomozástól sem vár különösebb eredményt. Hozzáteszi, hogy az ügy messze nem csak róla szól, ennél sokkal nagyobb a baj szerinte, hiszen szaporodnak a politikai alapú gyűlöletakciók. Majd a kormány tagjaihoz fordul: 
„Kedves Orbán Viktor, és a többiek! Mit szeretnétek, mit, vagy kit dobjanak meg legközelebb? Mit, vagy kit akasszanak a jövő héten? Mekkora tömeg nyomuljon be képviselők családi házába? És ott meddig menjenek? A kertig? Az előszobáig? Vagy a gyerekszobát is keressék fel? Ott esetleg kombinálják is a kődobálós, szarkenegetős performanszokkal a benyomulást, ha már ott vannak? Mi az a határ, ameddig elégedetten hátradőltök, és olvassátok Török Gábor elemzéseit, hogy milyen jól sikerült tematizálni a közgondolkodást? 
„Milyen Magyarországot építetek?”

teszi fel végül  a megválaszolatlanul maradó kérdést Jávor Benedek.