Annyian verik a kalauzokat, hogy a Btk.-t is szigorítani kellene miatta

Publikálás dátuma
2018.10.10 13:57
illusztráció
Fotó: MTI/ Kálmándy Ferenc
Akár 15 éves börtönbüntetést is szükségesnek tartana a Vasutasok Szakszervezete a jegyvizsgálók bántalmazása miatt. A kalauzokat napi szinten éri verbális vagy fizikai erőszak munkavégzés közben.
Női vasútőrt rugdosott össze egy részeg délegyházi férfi tavaly decemberben Kunszentmiklóson; egy kalauzt bicskával fenyegettek a debreceni vonalon – fővárosi kollégáját pedig a 24.hu szerint úgy megverte áprilisban egy bliccelő utas, hogy három helyen is eltört a bokája. 
A bántalmazások lassan mindennapossá válnak a vonatokon; a probléma súlyát jelzi, hogy a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) már a büntető törvénykönyv szigorítását követeli a döntéshozóktól.
A szervezet MTI-hez is eljutott közleményében adott tippeket a Btk. módosításához: 1-5-ről 2-8 évre emelnék a közfeladatot ellátó jegyvizsgálók elleni erőszak büntetési tételét, és további térfigyelők felszerelését kérték a vasútállomásokon, és a már forgalomban lévő szerelvényeken. A VSZ szigorítaná a minősített esetek után járó szankciókat is: javasolták, hogy csoportos, fegyveres vagy felfegyverkezve elkövetett erőszak esetén 5-10 év börtönt is kaphassanak a résztvevők, a támadás hangadóját pedig 5 évtől 15 évig tartó börtönre ítélnék
A szakszervezet szerint az atrocitások során sokszor a kalauzok élete is veszélybe kerül, a megtámadott munkatársak gyakran elhagyják a pályát az átélt trauma miatt – ez pedig nagy vesztességet jelent.az amúgyis létszámhiánnyal küzdő MÁV-nak. 

Ököljog a vonatokon

A vasúttársaság júniusi beszámolója szerint tavaly 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. 
„Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket.
 „Az elkövetők jelentős többsége (több mint 3/4-e) menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem 70%-a a nagy utasforgalmat bonyolító budapesti elővárosi vasútvonalakon történt” - írta közleményében a MÁV.
A támadások miatt nem egyszer vasútőrök vagy éppen készenléti rendőrök kísérik a jegyvizsgálókat az érintett elővárosi vonatokon – néhány hónapja már az is megszokottnak számít, hogy
felvételről egy cérnavékony női hang figyelmezteti az utasokat: ne verjék meg a jegyvizsgálót, mert börtönbe kerülhetnek.
2018.10.10 13:57
Frissítve: 2018.10.10 14:07

Változékony időre készüljön, újabb hidegfront közelít

Publikálás dátuma
2018.10.21 21:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétfőn északon, északnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol változóan, főként kezdetben erősen felhős idő valószínű, de gyenge eső csak néhol fordulhat elő. Kora reggel 4-10, délután 14-18 fok várható.
Kedd hajnalban északnyugat felől hidegfront érkezik, de csak északon, északkeleten okozhat néhol kisebb esőt. Délelőtt naposabb időre készülhetünk, majd délutántól újabb erős felhősödés kezdődik, de csapadék estig nem várható. Az északnyugati, majd nyugati szél többfelé megerősödik. Napközben 12-17 fokra van kilátás. Szerdára egy újabb, erősebb hidegfront éri el hazánkat viharos széllel, többfelé esővel, záporokkal. Délutánra nyugat kivételével felszakadozik a felhőzet. A csúcshőmérséklet 10 és 15, délnyugaton 16 és 18 fok között alakul. Csütörtökön szeles, változóan felhős időre van kilátás, helyenként előfordulhat gyenge eső, egy-egy zápor. Hajnalban -1, +6, délután 9-15 fok várható. Pénteken élénk déli-délnyugati széllel, többórás napsütéssel melegszik az idő, délután 14-20 fok valószínű.
Szerző
2018.10.21 21:23

Otthagyja az LMP-t a párt egyetlen EP-képviselője

Publikálás dátuma
2018.10.21 19:09

Fotó: Népszava/
Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője – tudta meg az Index.
portál úgy tudja, a politikus levélben tájékoztatta elhatározásáról és annak okáról a párt elnökségét, amiben azt is közölte: hétfői hatállyal lép ki, és kedden, a Facebookon hozza nyilvánosságra a döntést. Meszerics azt írja, az LMP-kongresszus eredményének ismeretében, hosszú, alapos megfontolás után döntött arról, hogy elhagyja az LMP-t. Szerinte a párt az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul utolsó döntéseivel „komoly politikai kockázatot vállalt”. Ez olyan kockázat és olyan irány, amit „nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt.” 
Az EP-képviselő szerint mostanra olyan jelentőssé vált a távolság politikai meggyőződésem és a párt irányvonala között, hogy az LMP-tagságát október 22-én megszünteti. „Kérlek ne hívjatok, ne akarjatok meggyőzni” – zárul az elnökségnek írt levele.
Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője megerősítette az Index vasárnapi értesülését az MTI-nek.
2018.10.21 19:09
Frissítve: 2018.10.21 19:19