Annyian verik a kalauzokat, hogy a Btk.-t is szigorítani kellene miatta

Publikálás dátuma
2018.10.10 13:57
illusztráció
Fotó: MTI/ Kálmándy Ferenc
Akár 15 éves börtönbüntetést is szükségesnek tartana a Vasutasok Szakszervezete a jegyvizsgálók bántalmazása miatt. A kalauzokat napi szinten éri verbális vagy fizikai erőszak munkavégzés közben.
Női vasútőrt rugdosott össze egy részeg délegyházi férfi tavaly decemberben Kunszentmiklóson; egy kalauzt bicskával fenyegettek a debreceni vonalon – fővárosi kollégáját pedig a 24.hu szerint úgy megverte áprilisban egy bliccelő utas, hogy három helyen is eltört a bokája. 
A bántalmazások lassan mindennapossá válnak a vonatokon; a probléma súlyát jelzi, hogy a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) már a büntető törvénykönyv szigorítását követeli a döntéshozóktól.
A szervezet MTI-hez is eljutott közleményében adott tippeket a Btk. módosításához: 1-5-ről 2-8 évre emelnék a közfeladatot ellátó jegyvizsgálók elleni erőszak büntetési tételét, és további térfigyelők felszerelését kérték a vasútállomásokon, és a már forgalomban lévő szerelvényeken. A VSZ szigorítaná a minősített esetek után járó szankciókat is: javasolták, hogy csoportos, fegyveres vagy felfegyverkezve elkövetett erőszak esetén 5-10 év börtönt is kaphassanak a résztvevők, a támadás hangadóját pedig 5 évtől 15 évig tartó börtönre ítélnék
A szakszervezet szerint az atrocitások során sokszor a kalauzok élete is veszélybe kerül, a megtámadott munkatársak gyakran elhagyják a pályát az átélt trauma miatt – ez pedig nagy vesztességet jelent.az amúgyis létszámhiánnyal küzdő MÁV-nak. 

Ököljog a vonatokon

A vasúttársaság júniusi beszámolója szerint tavaly 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. 
„Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket.
 „Az elkövetők jelentős többsége (több mint 3/4-e) menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem 70%-a a nagy utasforgalmat bonyolító budapesti elővárosi vasútvonalakon történt” - írta közleményében a MÁV.
A támadások miatt nem egyszer vasútőrök vagy éppen készenléti rendőrök kísérik a jegyvizsgálókat az érintett elővárosi vonatokon – néhány hónapja már az is megszokottnak számít, hogy
felvételről egy cérnavékony női hang figyelmezteti az utasokat: ne verjék meg a jegyvizsgálót, mert börtönbe kerülhetnek.
2018.10.10 13:57
Frissítve: 2018.10.10 14:07

Bukhatja az állami támogatást a Momentum és a Párbeszéd

Publikálás dátuma
2018.12.14 08:42
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Kezdeményezte a két párt költségvetési támogatásának felfüggesztését az Állami Számvevőszék.
Bukhatja az állami támogatását, vagyis lényegében a megszűnés szélére kerülhet a Momentum és a Párbeszéd, ugyanis az Állami Számvevőszék (ÁSZ) olyan jelentéstervezetet küldött a két pártnak, amely szerint nem tudtak szabályszerűen elszámolni a kampánypénzek költésével – tudta meg az Index. A portál azt írja, a Momentum november közepén kapta meg az ÁSZ-jelentés tervezetét a kampánypénzek ellenőrzéséről, és ebben megállapították, hogy a pártnak járó „költségvetési támogatás felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható”. A cikk szerint az ÁSZ ezt arra alapozta, hogy a Momentum nem bocsátott az ellenőrök részére adatokat, a közreműködési kötelezettségét nem teljesítette, így „a támogatás felhasználása nem volt szabályszerű”. Azt is kifogásolták, hogy a párt elérhetetlen a székhelyén, ami meghiúsítja az ellenőrzést.
Az ÁSZ a a portálnak azt írta, hogy a jelentéstervezet nem a nyilvánosságnak szól, és azt csak az ÁSZ hozhatja nyilvánosságra. Azonban elárulták, hogy jelenleg a számvevőszék a Momentum elnökének észrevételeit értékeli, amelyeket a jelentéstervezetre küldött. Az ÁSZ októberben közölte, hogy a választási kampányköltések ellenőrzéséhez öt jelölőszervezet (a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK) szolgáltatott adatot. A Párbeszéd és a Momentum Mozgalom viszont nem teljesítette „a számvevőszéki törvényben előírt közreműködési kötelezettségét.” Az ÁSZ most azt írta az Indexnek:
„A két párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére nem voltak elérhetők, nem reagáltak az ÁSZ megkereséseire, ezért az ÁSZ október 4-én – a vonatkozó törvényi előírás alapján – kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését. Tájékoztatom, hogy ez az intézkedés jelenleg is hatályban van.”

A székhelyváltoztatás miatt problémáznak

A Momentum valótlanságnak tartja, hogy szabályszerűtlenül használta volna fel a kampánypénzeket. Fekete-Győr András pártelnök az ÁSZ-jelentés-tervezetre válaszul azt írta, hogy „a párt esetében a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható.” A Momentum szerint többször is telefonon és e-mailen próbáltak kapcsolatba lépni az ÁSZ illetékeseivel. Az ÁSZ viszont arra hivatkozik, hogy a Momentum elérhetetlen a bírósági nyilvántartásban szereplő székhelyén, a Rózsa utcában.
„Az Állami Számvevőszék az ellenőrzöttekkel való hivatalos kapcsolattartásra kizárólag a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhely szerinti elérhetőséget használhatja”
– közölte az ÁSZ ezzel kapcsolatban.
Azonban a momentumosok azt mondják, hogy október 7-én a Múzeum körútra költöztek, a székhelyük is ide került, erről a pártigazgató tájékoztatta is az ÁSZ-t, és arról nem tehetnek, hogy a bírósági nyilvántartásba ezt még mindig nem jegyezték be. A székhelyáthelyezés mellett a Momentum – az elnök állítása szerint – többször jelezte, hogy leadnák a kért adatokat, ám az ÁSZ nem válaszolt nekik, milyen csatornán, hogyan tehetik meg. A Párbeszédnél szintén a székhelyváltoztatás okozta a problémát, az ÁSZ amiatt állapította meg a szabályszerűtlen kampánypénz-felhasználást, mert nem tudta elérni a pártot. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója azt mondta az Indexnek: annyiban előbbre vannak a Momentumnál, hogy az új székhelyet azóta bejegyezték, és a héten bejegyző határozattal együtt eljuttattak az ÁSZ-nak minden elszámolást. Kocsis-Cake azt mondta, remélik, hogy ez alapján valós ellenőrzést folytat le a számvevőszék. 

Nyilvánosságra hozzák a kampányköltéseket

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a portállal közölte: több dolog is arra utal, hogy az ÁSZ nem akarja segíteni a valós vizsgálatot.
„Egyrészt miután megkaptuk a vizsgálati anyagot, mi bizonyítható módon szolgáltattunk adatokat, csak az ÁSZ nem adott semmi technikai információt, segítséget az adatszolgáltatással kapcsolatban. Másrészt bizonyítható módon többször hivatalosan is jeleztük nekik, hogy életszerűtlen, hogy a székhelymódosításunk után is a régi székhelyünkön keressenek minket, hiába ül még a bíróság a bejegyzésen”
– jelentette ki.
Hajnal azt mondta, nem szeretnék, hogy az adminisztratív probléma miatt bárki is rájuk süsse, hogy nem tudnak elszámolni a kampánypénzekkel, ezért a Momentum az összes kampányköltését nyilvánosságra hozza a honlapján még a hét folyamán.
2018.12.14 08:42
Frissítve: 2018.12.14 08:45

A Fidesz a legjobb ingatlanügynökség: havi 60 ezerért remek albérletet kerít a budai várban

Publikálás dátuma
2018.12.14 07:54

Fotó: Google/
Az exképviselő cége egy VIII. kerületi lakás bérleti díjának kevesebb mint feléért kapja meg az exkluzív bérleményt.
Már tíz éve bérel egy önkormányzati bérlakást a fideszes exképviselő, Tiffán Zsolt cége, de a Budavári Önkormányzat döntése alapján most újabb 5 évig használhatja mindössze havi 47 ezer forint plusz áfa ellenében – tudta meg a hvg.hu. A portál kiemeli: ha a fővárosban egy 60 négyzetméteres, tégla épületben található lakást szeretnénk bérelni, akkor a legnagyobb ingatlanhirdetési oldal sokezres kínálatát alapul véve havonta – rezsi nélkül - minimum 100 ezer forint bérleti díjat kellene fizetnünk. Ennyiért is a VIII. kerületben találnánk kiadó lakást, félúton a Blaha Lujza tér és a Keleti pályaudvar között. Azonban Tiffán Zsolt – aki 2010-től egészen az áprilisi választásokig a Fidesz országgyűlési képviselője volt – Bt.-je mindössze 47 379 forint plusz áfáért bérelhet ki egy pontosan ugyanekkora lakást, csak éppen a Vár oldalában. Mint írják, a Budavári Önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén 11 igen szavazattal, 2 nem ellenében döntött úgy, hogy az exképviselő cégének mindössze ennyiért adja ki az önkormányzati tulajdonban lévő, legfelső szinten lévő 1,5 szobás ingatlant. Méghozzá 5 évre: a fideszes vezetésű önkormányzat 2023 októberéig hosszabbította meg a lakás bérleti idejét. A portál birtokába került előterjesztésben az szerepel, hogy a Munificencia Bt. 2008 óta használja az ingatlant, és „kérte” a további hosszabbítást. Az előterjesztést maga a polgármester, Nagy Gábor Tamás nyújtotta be, és a kérést támogatva javasolta, hogy Tiffán cége ennyiért kapja meg a bérleményt. A csütörtöki határozat értelmében így összesen 15 évig használhatja majd ilyen kedvező feltételekkel a fideszes exképviselő-miniszteri biztos cége. Az önkormányzati lakás a Halászbástyától sétálva körülbelül 4 perc alatt elérhető, és a Clark Ádám tértől alig 250 méterre fekszik. Tiffán szempontjából talán ennél is előnyösebb, hogy mindössze 180 méterre innen található egy másik céges érdekeltsége, az Andante Borpatika. Mindkét cég szerepel a képviselőként idén tett záró vagyonnyilatkozatában, ez alapján a budavári lakást bérlő Munificencia Bt.-nek 86 százalékban tulajdonosa. Ha az ingatlanpiacon elérhető lakásokhoz viszonyítunk, mindez azt jelenti, hogy Tiffán cége egy VIII. kerületi lakás bérleti díjának kevesebb mint feléért kapja meg az exkluzív budavári bérleményt. 

„Sorra potyognak ki a korábbi évek csontvázai az önkormányzat szekrényéből”

A portál megkérdezte Tiffán Zsoltot arról, vajon minek tudható be, hogy 10 év után most újabb 5 évre olyan áron jut bérlakáshoz, amennyiért Budapesten piaci alapon még külső kerületekben sem lehet hasonló ingatlant bérelni. Az expolitikus nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre: azt mondta, kérdezzék a polgármestert. Röviden annyiban reagált még, hogy a lakást céges tevékenységre használja, de azt már nem kommentálta, hogy az önkormányzati bérleményt akár egy kerületbeli, erre rászoruló család is megkaphatná. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője azonban azt mondta, a polgármester előterjesztését tárgyaló pénzügyi bizottsági ülésen kifejezetten rákérdezett, hogy mivel ide van bejelentve a cég, irodának vagy lakásnak használják az önkormányzati tulajdont. Az önkormányzati vagyonkezelő képviselője erre azt válaszolta, hogy lakásnak, de az már nem derült ki, mégis ki lakik benne – közölte, hozzátéve: az is furcsa volt, hogy ott, helyben osztották ki a bizottságban, akkor látták először a Nagy Gábor Tamás által betolt előterjesztést, illetve határozati javaslatot. „Sorra potyognak ki a korábbi évek csontvázai az önkormányzat szekrényéből: most jönnek vissza a testület elé meghosszabbításra azok a lakásbérleti szerződések, amelyeket korábban kötöttek átláthatatlanul hozott döntések alapján. Látható, hogy hosszú évek óta zajlik az önkormányzati lakások önkényes osztogatása, amely során nem a kerületben élők és nem is a segítségre szorulók, hanem a kerület kormánypárti vezetésével családi vagy üzleti érdekkapcsolatban állók jutnak fillérekért bérlakáshoz” – mondta az önkormányzati képviselő, aki így a Tiffán cégének juttatott bérlakásra a csütörtöki ülésén nemmel szavazott. V. Naszályi szerint az átláthatatlan ingatlangazdálkodás nem egyszerűen a közvagyon felelőtlen kezelése, hanem hatalomgyakorlási eszköz is egyben.
2018.12.14 07:54
Frissítve: 2018.12.14 07:54