Előfizetés

Lincselés Encsen: szinte megismétlődött az olaszliszkai tragédia

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.10.10. 16:14
Forrás: police.hu
Egy helyi boltosnőre támadtak rá a fügödi városrészben, miután önhibáján kívül elütött egy kislányt. A gyerek megsérült - a sofőrt pedig a földön rugdosták. Életét egy utcában lakó asszony menthette meg.
Nem sokon múlt, hogy egy kisebb közlekedési baleset vérontássá fajuljon Encsen: egy 52 éves asszonyt támadtak meg a borsodi település Fügöd nevű városrészében, azután, hogy furgonjával elütött egy útra szaladó gyermeket. Az esetről egy encsi  lakó számolt be a Facebookon – bejegyzését később törölte, de fényképet így is készítettünk róla.
A bejegyzés szerint az út szélén krumplis zsákok álltak, ezek mögül ugrott ki az úttestre egy gyerek a kisteherautó elé, akit a boltosnő el is ütött, bokasérülés okozva. Bár a sofőr azonnal kiszállt segítséget nyújtani, „a helyi betelepült cigányok” nem hagyták megtorlatlanul a történteket – írja a Facebook-poszt szerzője – pillanatok alatt körülvették és majdnem agyonverték a boltos nőt, akinek életét csak az mentette meg, hogy egy szintén az érintett utcában lakó cigány asszony ráborult a földön fekvő áldozatra, és testével védte életét. A boltos azonban így is súlyos sérüléseket szenvedett, egy fogát is kiverték.
Az ügyben megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányságot is, ahol részben megerősítették a bejegyzésben leírtakat - levelüket változtatás nélkül közöljük.
„Encs, Fügöd településrészén közlekedett 2018. október 6-án 15 óra 40 perkor egy 52 éves helyi nő személygépjárművével. A sofőr autója elé egy, az út mentén parkoló gépjármű takarásából egy 5 éves kislány szaladt ki. Az asszony észlelve a gyermeket megpróbálta elrántani a  gépjárműve kormányát, de az ütközést már nem tudta elkerülni.  A balesetet követően a sofőr a helyszínen megállt és kiszállt gépjárművéből.”
„Több helybeli a gyermek segítségére sietett, míg többen az asszonyt kezdték hibáztatni a történtekért, majd két férfi, egymást követően bántalmazta a nőt, valamint az autóját is megrongálták”

„A helyszínre - a bejelentést követően néhány percen belül - kiérkező rendőrök a dühös helybelieket megnyugtatták, a gépjárművet kormányzó hölgyet a szolgálati autójukba ültették, a mentőszolgálat munkatársai pedig kórházba szállították a súlyos sérülést szenvedett gyermeket. A rendőrök a sofőrt ért bántalmazással összefüggésben egy 19 és egy 27 éves helyi férfit állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként rongálás vétség, valamint garázdaság- és testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, majd az Encsi Rendőrkapitányság mindkét gyanúsítottat őrizetbe vette.”
Hogy a helybelieket mennyire sikerült megnyugtatni, az legalábbis kérdéses: a poszt szerint a sofőr házára rendőrök vigyáztak az eset után; erre vonatkozó kérdésünkre a rendőrség nem válaszolt, de a Boon.hu is rendőri biztosításról ír – cikkük szerint a furgont vezető nőt és családját is halálos fenyegetések érték a történtek miatt.

Újabb Olaszliszka lehetett volna

Az encsihez hagyon hasonló körülmények között történt meg az olaszliszkai tragédia is:  Szögi Lajos biológiatanárt – aki csak majdnem ütött el egy úton átszaladó kislányt – 2006 október 15-én családja előtt verték halálra a gyerek feldühödött hozzátartozói. Szögi autójával szabálykövetően megállt, hogy ellenőrizze a feltételezett balesetet, végül ez tette lehetővé, hogy a lincselők rárontsanak, és kirángassák a volán mögül.

Tovább menni is kockázatos

A fenti Facebook-bejegyzés szerzője ezért is javasolta mindenkinek, hogy hasonló szituációban a sofőr hajtson tovább, és csak egy kilométerrel távolabb hívja a 112-t. Hasonló  tanácsot adott – csak  jóval gyomorgatóbb formában – Bayer Zsolt is az olaszliszkai lincselés után. Tovább hajtani azonban egyrészt embertelen, másrészt a jog szerint is rizikós: a sofőrt ezután segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsíthatják meg, ha csak nem tudja bizonyítani, hogy élete közvetlen veszélybe került, és hogy más formában mindent megtett a baleset sérültjének ellátásáért. 

Teherautó ütött el egy idős asszonyt Somogytúron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 14:25
Képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock
Eddig ismeretlen körülmények között gázolták halálra a Dózsa utcában sétáló áldozatot.
A helyszínen belehalt sérüléseibe a 82 éves nő, akit szerdán, háromnegyed tizenegy előtt ütött el egy teherautó Somogytúron.
Az eddig tisztázatlan körülmények között történt gázolás a Dózsa utcában történt, a baleset körülményeit a Fonyódi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya vizsgálja, írja a police.hu.

Ittas utas bántalmazott egy női vasutast Kunszentmiklóson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 12:53
Illusztráció
Fotó: Népszava
A büntetett előéletű délegyházi férfi ellen vádat emeltek, bűnösségéről a Kunszentmiklósi Járásbíróság fog dönteni.
Vádat emeltek egy délegyházi férfi ellen, aki tavaly december 23-án éjjel elaludt a vonaton, majd bántalmazta a végállomáson az őt felébresztő női vasútőrt – derül ki az ügyészség közleményéből. Mint írják, a 36 éves férfi erősen ittas állapotban aludt el a vonaton. A vasutas a végállomáson, Kunszentmiklóson ébresztette fel a férfit, aki hangosan és durván szidalmazni kezdte, miközben a nő a váróterem felé kísérte. A férfi vissza akart szállni a vonatra, a vasútőr azonban elállta az útját. A vádlott ekkor hangoskodva a szerelvény eleje felé indult, és annak oldalát ütögette a kezével. Felszállni azonban nem tudott, mert a forgalmista közben lezáratta a vonatot. A férfi ekkor káromkodva, az ajtókat csapkodva bement a váróterembe, majd amikor ismét ki akart menni a peronra, rácsapta az ajtót a nő kezére. Még ekkor is szidalmazta az őt követő vasútőrt, felé köpött, a kezével a nő felé csapott, és jobb lábával bele akart rúgni. A vasútőr kivédte a rúgást és az ütést, ám a férfi a lendülettől kibillent az egyensúlyából és hátra esett. A nő fel akarta segíteni, de a vádlott még ekkor is többször felé rúgott, azonban ezúttal sem találta el a hátraszökkenő sértettet. A közleményben kiemelik, hogy a vonatkísérő munkakörben dolgozó vasútőr jelvénnyel, azonosítóval ellátott formaruhában és láthatósági mellényben teljesített szolgálatot, feladata a közösségi közlekedés zavartalanságának biztosítása volt. A szabadlábon lévő, büntetett előéletű férfit az ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádolja, és vele szemben büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnössége kérdésében a Kunszentmiklósi Járásbíróság fog dönteni.