Előfizetés

Tűzifapénzért voksok: a szavazatokat besöpörték, a pluszforrás nem látszik

Marnitz István
Publikálás dátuma
2018.10.11. 08:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Belügyminisztérium válaszai mérsékelten egyértelműek, a tavasszal beígért egymilliárd pedig a bujkál a költségvetési tételek között.
Lényegében változatlan feltételek mellett folytatódik idén a szociális tüzelőtámogatási program – közölte szerdán Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára. A keret szavai szerint tavalyhoz hasonlóan négymilliárd forint, amiből a most következő fűtési szezonban 2320 település rászorulóihoz szállítanak ki túlnyomórészt keménylombos tűzifát, illetve kisebb mennyiségben barnakőszenet és lágylombos tüzelőt. A szociális osztás rendszerét régóta vizsgáló Habitat for Humanity többször közzétette: bár a rászorulók semminemű megsegítését nem vetik el, nem értenek egyet a szociális tüzelőosztás elvével, elosztási módjával. Környezetvédők emellett élesen tiltakoznak az államilag támogatott, rendkívül környezetszennyező lignitégetés ellen is. Kapcsolódó kérdéseinkre Pogácsás Tibor leszögezte: a rendszerre a kormány nem egész téli tüzelőjuttatásként, hanem krízissegítségként tekint. Bizonyos alapszabályokat központilag határoznak meg, de kiállnak a helyi viszonyokat ismerő helyhatóságok mozgásterének megtartása mellett is. Annak kapcsán, hogy a támogatásért csak 5 ezer főnél alacsonyabb lélekszámú települések csatlakozhatnak – miközben a Habitat szerint a nagyobb helységekben is élnek rászorulók -, megjegyezte: az ilyen esetre szolgáló, ötmilliárdos keretű rendkívüli támogatási keretnek évente alig ötöde fogy el. A lignitosztást pedig a valós viszonyok figyelembe vételével magyarázta. Megjegyzendő: a 2011 óta futó szociális tüzelőtámogatás mellett a kormány 12 ezer forintos pénzbeni támogatásban részesíti a gázzal el nem látott falvak portáit, illetve a mostani szezonban ugyanekkora értékű tüzelőt juttat a „téli rezsicsökkentés” gáz- vagy távhőtámogatási köréből kimaradt háztartásoknak is.

Választási trükkgyanú

A BM kommunikációs főosztálya a velünk folytatott szó- és írásbeli egyeztetések során se tette teljesen világossá a szociális tüzelőtámogatás idei keretének összetételét. Bár közleményükben megemlítik, hogy a kormány az előző fűtési szezonban biztosított négymilliárd forinton túl, „téli rezsicsökkentés” címén további egymilliárd forintot különített el e célra, ennek márciusi határozatából kiderül: az egymilliárdos összeget a helyhatóságok csak a mostani szezonban költhetik el. Bár a tárca a mostani szezonra is négymilliárd elköltését jelentette, nem tették egyértelművé, hogy a választások előtt kihirdetett, de mostantól igénybe vehető, pótlólagos egymilliárd ezen belül vagy felül értendő. A rejtvény megfejtésére Bajomi Anna Zsófia, a Habitat for Humanity Magyarország szakértője se vállalkozott. Megkeresésünkre rávilágított: az idei költségvetési törvény hárommilliárdos forrást biztosít szociális tüzelőosztási célra. Ez alapján a márciusban „téli rezsicsökkentésként” meghirdetett, most felhasználható plusz egymilliárd a BM által kihirdetett négymilliárdon belül értendő. Legalábbis további egymilliárdos juttatásról nincs tudomásuk. Mások szerint, ha tehát a támogatási keret lényegében csak szinten maradt, az egymilliárd márciusi meghirdetése az Orbán-kormány egyszerű választási kommunikációs trükkje.

Ötszáz forintra is kúszhat idén a benzin ára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.11. 08:29
Képünk illusztráció
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Még idén csúcsot dönthet Magyarországon a benzin és a gázolaj ára – van, ahol már most 480 forint az üzemanyag literje.
Harmadszorra emelkedett a gázolaj ára, most 8 forinttal, az átlagár így a kutaknál jelenleg 435 forint. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy nagy különbségek vannak a benzinkutak között, a legolcsóbban 411 Ft, a legdrágábban 478 forintért tankolhatunk – írja honlapján az ATV. A csatorna információi szerint még nem a vége,  ebben az évben még 10 százalékos drágulásra számíthatunk. A televízió munkatársa először is az ATV saját székhelye környékén nézett körül, vagyis a 10. kerületben lévő benzinkutakat látogatta sorra, hogymi mennyibe kerül: Az első helyen a dízel 423 forint, ezt a kerület legtávolabbi részében lehet tankolni, a második helyen már 2 forinttal drágábban jutottak volna az üzemanyaghoz, de az utolsó két benzinkúton, ami egyébként egymással szemben van az út két oldalán, azonos összeget, vagyis literenként 432 forintot kérnek. A legolcsóbb üzemenyag-forrás a holtankoljak.hu szerint Budapesten a 17. kerületben található, a gázolaj itt 411 forint. Összehasonlításképpen a legdrágább az M1-es autópályán, ahol a 478 forintot is meghaladta az ára. Ilyen esetben talán sokan otthon hagyják az autót, mások meg igyekeznek spórolni. Az ATV megszólaltatta a Totalcar újságíróját, Zách Dánielt is, aki szerint sokat segíthet az intelligens útvonaltervezés, és a kis gáz, kis fék, lassításkor és gyorsításkor. De mondott még valamit. „A legtöbben azzal pazarolják a legtöbb üzemanyagot, hogy reggel induláskor percekig melegítik álló helyzetben a még hideg motort, miközben az autó ekkor kevésbé melegszik gyorsan, minthogyha fokozatosan terhelve melegítik, vagyis másodpercekkel a motorindítás után szépen elindulnak vele, és fokozatosan növelt terheléssel melegítik be viszonylag hamar az autót” – hívta fel a figyelmet. A szakértő szerint esősorban az olaj világpiaci árának emelkedése okozza a drágulást, és még nincs vége a folyamatnak.  „Lehet még a hazai üzemanyag árakban is egy 10 százaléknyi emelkedés, ez ugye azt jelenti, hogy körülbelül a 450 forintos történelmi csúcson lehet az üzemanyag ára.”  Major András, a Portolió elemzőj úgy véli, mind a benzin, mind a gázolajár esetében akár már az idei évben megdőlhetnek Magyarországon a benzinkúti árak.

325,80 forinton az euró

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.10.11. 08:20
Illusztráció/Népszava fotó
Vegyesen mozgott a forint szerda este óta a főbb devizákhoz képest csütörtök kora reggelig a bankközi piacon - írta az MTI.
Reggel hét óra körül 325,80 forintra erősödött az euró a szerda esti 325,54 forintról.
A svájci frank árfolyama 284,70 forintról 285,62 forintra nőtt, a dolláré viszont 282,14 forintról 281,70 forintra csökkent.
Erősödött az euró a dollárral szemben: szerda este 1,1538 dolláron, csütörtök kora reggel 1,1560 dolláron jegyezték.