Végigdühöng Floridán a kérlelhetetlen Michael

1-es erősségű hurrikánná gyengült, de nem lett kevésbé veszélyes a vihar, ami a Mexikói-öböl felől csapott le a kontinensre.

Szerző

Megosztás
2018.10.11 09:57
Frissítve: 2018.10.11 12:08
Az esővíz és a tenger 4-5 méter magasra felkorbácsolt hullámai elárasztották Florida Mexikói-öböl mentén fekvő településeitAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A rendkívüli, helyenként óránként 250 kilométeres széllökések fákat csavartak kiAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Megrongálódott csónakház a Michael hurrikán pusztítása után a floridai Panama CitybenMTI/EPA/ Dan Anders
Panama Cityben egy kidőlő fa csapott agyon egy férfitAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Az erős szél ugyanitt egy egész vasúti kocsit emelt a magasba és vágott a földhözAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Floridában mintegy 500 ezren maradtak áramszolgáltatás nélkülAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump elnök szakérti a helyzetet, bár a klímaváltozásban nem hiszAFP/ SAUL LOEB
Az 1992-es Andrew hurrikán óta Michael volt a legerősebb vihar, ami Florida déli részén pusztítottAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Az Országos Hurrikán Központ szerint a hurrikán csütörtökön ismét erősödik, aztán trópusi viharrá szelídülAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Az állam 6 megyéjében teljes, 3 megyéjében pedig részleges kijárási tilalmat vezettek beAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Az államban 54 menedékhelyen mintegy 6700 emberről gondoskodnakAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A hurrikán szerdán éjjel Alabama és Georgia felé vette útjátAFP/NOAA/RAMMB/ LIZABETH MENZIES

Bekérették a budapesti svéd nagykövetet, mert egy miniszterük bírálta Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.15 20:27
FOTÓ: AFP / KISBENEDEK ATTILA
Fotó: /
A svéd szociális ügyekért felelős miniszter nemrég úgy fogalmazott, Magyarországon "a politika bűzlik a '30-as évektől." Szijjártó már akkor "visszaszólt", de mint kiderült, nem érte be ennyivel.
Bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Magyarországot bíráló megjegyzése miatt - írja az MTI Szijjártó Péter közlésére hivatkozva.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter a minap azt a bejegyzést tette közzé a Twitteren, hogy "riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek."

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már akkor "visszaszólt" a politikusnak, hozzáfűzve, hogy "Magyarország a családokra költi a pénzt, Svédország pedig a migránsokra." Most pedig ismét jelezte, szerinte megengedhetetlen az a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt.
A tárcához bekéretett nagykövetnek el is mondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a svéd miniszter kijelentését.
"A diplomata a magyar álláspontot tudomásul vette, és ígéretet tett, hogy továbbítja" - mondta a miniszter.
2019.02.15 20:27

Fekete színű, mérgező hó hullott Szibériában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:35
Szénbányászat - képünk illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
A környék, nem meglepő módon, a szénbányáiról ismert. Környezetvédelmi aktivisták szerint a jelenség jól megmutatja, milyen katasztrofális helyzetben van a régió.
Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres - írja a 444.hu. A hírek szerint ráadásul nem elég, hogy a hó sötét színű, még mérgező is. A jelenségről számos felvétel is készült, alább a brit The Guardian videóját láthatják:
A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Szibéria déli részén fekvő Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából jut a levegőbe. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb széntermelő vidékének számító térségre borzasztó egészségügyi adatok jellemzőek. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben, a régió 2,6 millió lakosának várható élettartama pedig 3-4 évvel van az amúgy is alacsonynak számító orosz átlag (71,5 év) alatt.2019.02.15 18:35