Így fest a budapesti erősorrend

Publikálás dátuma
2018.10.11 16:36

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A helyzet változatlan: az ellenzéké a többség, a kormánypárté az egység. Mégis, a klasszikus baloldalnak van esélye Budapesten, ha segítenek a kis pártok és az árvák.
Budapest pártprofilja más mint az országé: kevesebb a bizonytalan, érdemben visszafogottabb a Jobbik, és izmosabb a baloldal, és szabad szemmel láthatóak máshol alig észrevehető pártok. Abban nincs vita (még a kormányközeli közvélemény-kutatók is elismerik), hogy az ellenzék együttes támogatottsága veri a kormánypártét. 
A kérdés persze az, sikerül-e ezeket a táborokat – legalább részben – egy irányba mozdítani. Ráadásul időben.
Budapesten információink szerint mintegy 16-18 kerületben formálódik a megegyezés: melyik párt kivel repül együtt, illetve kinek nem vet gáncsot az önkormányzati választáson. A különböző ellenzéki formációk úgy számolnak, a kerületek többsége nyerhető. Ez persze nem jelent automatikus polgármester-cserét, hiszen a kerületvezetők egy része érdemben népszerűbb pártjánál – ám amennyiben sikerül megszerezni a közgyűlési többséget, akkor lényegében mindegy, milyen színű az első ember. Szóval az nem vitás, hogy a legerősebb párt Budapesten a Fidesz. A ZRI Závecz Research Intézet azt mérte, hogy a fővárosiak 33 százaléka szavazna a Fideszre, ez mintegy
462 ezer fő.
A budapesti ezüstérmes az MSZP – a pártot a Závecz Research szerint 12 százalék szereti, ehhez jön a Párbeszéd 2 százalékos kedveltsége. A két formáció természetes szövetségeseként kezeli a DK-t, utóbbi 6 százalékos népszerűséggel büszkélkedhet. Magyarán a szűken vett baloldal 
280 ezer főt
képes mozgósítani egyelőre. Formálisan a harmadik legizmosabb párt a Jobbik, a fővárosiak 7 százaléka (majdnem 100 ezer ember). Itt azonban érdemes átrendeződésre számítani. Egyrészt nehezen prognosztizálható, mennyire amortizálja a pártot a belharc (lásd: Volner János esete a vezetéssel), másrészt mennyire veszi be a még kitartó régi jobbikosok gyomra, hogy pártjuk egyre hevesebben dürrög a z LMP-vel. Ami a másik oldalról is kontraproduktív: az LMP szimpatizánsainak nagyobb része ugyanis balra húz. Nem csoda, hogy a párt kedveltsége Budapesten – ahol korábban kimondottan erős volt – 4 százalékra (nem egészen 60 ezer ember) apadt. Így a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is rázárt az LMP-re 3 százalékos (hozzávetőleg 42 ezres) támogatottságával. A Momentum pedig meg is verte, ez a formáció jelenleg 5 százalékot (körülbelül 70 ezer ember tud.
Következésképp amennyiben öt ellenzéki párt egymásra figyelve fut ki a budapesti pályára, akkor az LMP és a Jobbik nélkül is meg lehet szorítani a Fideszt az EP- és az önkormányzati választáson, sőt.
Ugyanis a Lehet Más a Politika és az egykori szélsőséges párt politikai árvái (vagy legalábbis egy részük) átzsilipelhetnek hozzájuk.
Szerző
2018.10.11 16:36

Változékony időre készüljön, újabb hidegfront közelít

Publikálás dátuma
2018.10.21 21:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétfőn északon, északnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol változóan, főként kezdetben erősen felhős idő valószínű, de gyenge eső csak néhol fordulhat elő. Kora reggel 4-10, délután 14-18 fok várható.
Kedd hajnalban északnyugat felől hidegfront érkezik, de csak északon, északkeleten okozhat néhol kisebb esőt. Délelőtt naposabb időre készülhetünk, majd délutántól újabb erős felhősödés kezdődik, de csapadék estig nem várható. Az északnyugati, majd nyugati szél többfelé megerősödik. Napközben 12-17 fokra van kilátás. Szerdára egy újabb, erősebb hidegfront éri el hazánkat viharos széllel, többfelé esővel, záporokkal. Délutánra nyugat kivételével felszakadozik a felhőzet. A csúcshőmérséklet 10 és 15, délnyugaton 16 és 18 fok között alakul. Csütörtökön szeles, változóan felhős időre van kilátás, helyenként előfordulhat gyenge eső, egy-egy zápor. Hajnalban -1, +6, délután 9-15 fok várható. Pénteken élénk déli-délnyugati széllel, többórás napsütéssel melegszik az idő, délután 14-20 fok valószínű.
Szerző
2018.10.21 21:23

Otthagyja az LMP-t a párt egyetlen EP-képviselője

Publikálás dátuma
2018.10.21 19:09

Fotó: Népszava/
Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője – tudta meg az Index.
portál úgy tudja, a politikus levélben tájékoztatta elhatározásáról és annak okáról a párt elnökségét, amiben azt is közölte: hétfői hatállyal lép ki, és kedden, a Facebookon hozza nyilvánosságra a döntést. Meszerics azt írja, az LMP-kongresszus eredményének ismeretében, hosszú, alapos megfontolás után döntött arról, hogy elhagyja az LMP-t. Szerinte a párt az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul utolsó döntéseivel „komoly politikai kockázatot vállalt”. Ez olyan kockázat és olyan irány, amit „nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt.” 
Az EP-képviselő szerint mostanra olyan jelentőssé vált a távolság politikai meggyőződésem és a párt irányvonala között, hogy az LMP-tagságát október 22-én megszünteti. „Kérlek ne hívjatok, ne akarjatok meggyőzni” – zárul az elnökségnek írt levele.
Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője megerősítette az Index vasárnapi értesülését az MTI-nek.
2018.10.21 19:09
Frissítve: 2018.10.21 19:19