Így fest a budapesti erősorrend

Publikálás dátuma
2018.10.11 16:36

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A helyzet változatlan: az ellenzéké a többség, a kormánypárté az egység. Mégis, a klasszikus baloldalnak van esélye Budapesten, ha segítenek a kis pártok és az árvák.
Budapest pártprofilja más mint az országé: kevesebb a bizonytalan, érdemben visszafogottabb a Jobbik, és izmosabb a baloldal, és szabad szemmel láthatóak máshol alig észrevehető pártok. Abban nincs vita (még a kormányközeli közvélemény-kutatók is elismerik), hogy az ellenzék együttes támogatottsága veri a kormánypártét. 
A kérdés persze az, sikerül-e ezeket a táborokat – legalább részben – egy irányba mozdítani. Ráadásul időben.
Budapesten információink szerint mintegy 16-18 kerületben formálódik a megegyezés: melyik párt kivel repül együtt, illetve kinek nem vet gáncsot az önkormányzati választáson. A különböző ellenzéki formációk úgy számolnak, a kerületek többsége nyerhető. Ez persze nem jelent automatikus polgármester-cserét, hiszen a kerületvezetők egy része érdemben népszerűbb pártjánál – ám amennyiben sikerül megszerezni a közgyűlési többséget, akkor lényegében mindegy, milyen színű az első ember. Szóval az nem vitás, hogy a legerősebb párt Budapesten a Fidesz. A ZRI Závecz Research Intézet azt mérte, hogy a fővárosiak 33 százaléka szavazna a Fideszre, ez mintegy
462 ezer fő.
A budapesti ezüstérmes az MSZP – a pártot a Závecz Research szerint 12 százalék szereti, ehhez jön a Párbeszéd 2 százalékos kedveltsége. A két formáció természetes szövetségeseként kezeli a DK-t, utóbbi 6 százalékos népszerűséggel büszkélkedhet. Magyarán a szűken vett baloldal 
280 ezer főt
képes mozgósítani egyelőre. Formálisan a harmadik legizmosabb párt a Jobbik, a fővárosiak 7 százaléka (majdnem 100 ezer ember). Itt azonban érdemes átrendeződésre számítani. Egyrészt nehezen prognosztizálható, mennyire amortizálja a pártot a belharc (lásd: Volner János esete a vezetéssel), másrészt mennyire veszi be a még kitartó régi jobbikosok gyomra, hogy pártjuk egyre hevesebben dürrög a z LMP-vel. Ami a másik oldalról is kontraproduktív: az LMP szimpatizánsainak nagyobb része ugyanis balra húz. Nem csoda, hogy a párt kedveltsége Budapesten – ahol korábban kimondottan erős volt – 4 százalékra (nem egészen 60 ezer ember) apadt. Így a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is rázárt az LMP-re 3 százalékos (hozzávetőleg 42 ezres) támogatottságával. A Momentum pedig meg is verte, ez a formáció jelenleg 5 százalékot (körülbelül 70 ezer ember tud.
Következésképp amennyiben öt ellenzéki párt egymásra figyelve fut ki a budapesti pályára, akkor az LMP és a Jobbik nélkül is meg lehet szorítani a Fideszt az EP- és az önkormányzati választáson, sőt.
Ugyanis a Lehet Más a Politika és az egykori szélsőséges párt politikai árvái (vagy legalábbis egy részük) átzsilipelhetnek hozzájuk.
Szerző
2018.10.11 16:36

Sorsok Háza : Izraelben is aggódnak

Publikálás dátuma
2018.12.10 17:14

Fotó: / Tóth Gergő
A Sorsok Háza ügye is téma volt, amikor Reuven Rivlin izraeli államfő hivatalában fogadta Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét. Heisler, aki nemrég tért haza Izraelből, kérdésünkre közölte: nincs felhatalmazása rá, hogy az államfővel folytatott megbeszélés részleteiről nyilatkozzon, de azt jelezte, kint tartózkodása idején az izraeli sajtót két magyar vonatkozású esemény is foglalkoztatta. Az egyik a Sorsok Háza, amelynek koncepciójával kapcsolatban széles körben erős aggályokat fogalmaznak meg. A másik a Figyelő „egyértelműen antiszemitának tartott” címlapja. (A szóban forgó lapszám első oldala pénzesőben ábrázolta Heisler Andrást.)
Múlt héten jött a hír, hogy Orbán Viktor „két tanácsadója” a Sorsok Házáról tárgyal Netanjahu miniszterelnök munkatársával, Reuven Azarral.
Heisler András tájékoztatása szerint Tel-Avivban ünnepséget rendeztek a magyar nyelvű izraeli újság, az Új Kelet fennállásának századik évfordulója alkalmából. A rendezvényen Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára és Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is részt vett. A Szombat portálon megjelent értesülést megerősítve Heisler elmondta, ők ketten lehettek Azar tárgyalópartnerei. A konzultáció eredményéről a Mazsihisz elnökének nincs információja. Ahogyan arról a Népszava is beszámolt, a kormány a Köves Slomó rabbi vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába adta a Józsefvárosi pályaudvar helyén létesítendő új emlékközpontot, az évek óta üresen álló Sorsok Házát. Az intézmény tartalmi kialakításában Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is szerepet kap, akit kritikusai azzal vádolnak, hogy a Horthy-korszakot mentegető, történelemhamisító koncepciót akar megvalósítani. Heisler hangsúlyozta, a Mazsihisz továbbra is kész szakértői segítséget nyújtani ahhoz, hogy a Sorsok Házában történelmi szempontból hiteles kiállítás jöjjön létre. Tárgyalópartnernek azonban a Mazsihisz nem az EMIH-et és Schmidt Máriát, hanem kizárólag a magyar kormányt tekinti.
2018.12.10 17:14

Az előírtnál nagyobb béremelést kaphatnak a XV. kerületi önkormányzati dolgozók

Publikálás dátuma
2018.12.10 17:08

Fotó: Google Street View/
Emellett továbbra is részesülhetnek majd a cafeteria-juttatásokból.
A törvényben előírtnál jobban nőhet az önkormányzati dolgozók fizetése a XV. kerületben, az emelést saját forrásaiból fedezné a képviselő-testület – közölte honlapján a XV. kerületi önkormányzat. Mint írják, ha a testület kedden elfogadja Németh Angéla polgármester programját, a kerület több ezer önkormányzati dolgozója az előírtat jócskán meghaladó béremelést kaphat. Emellett a XV. kerület alkalmazásában állók várhatóan továbbra is részesülhetnek majd a cafeteria-juttatásokból, és az önkormányzati dolgozók, illetve családjaik helyzetét javíthatja a bevezetni tervezett Palota-pótlék is. A témában lezajlott bizottsági ülések tapasztalatai azt jelzik, hogy a Fidesz és az LMP önkormányzati képviselői várhatóan nemet mondanak az önkormányzati dolgozók megélhetését könnyítő javaslatcsomagra – teszik hozzá.
2018.12.10 17:08