Így fest a budapesti erősorrend

Publikálás dátuma
2018.10.11. 16:36

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A helyzet változatlan: az ellenzéké a többség, a kormánypárté az egység. Mégis, a klasszikus baloldalnak van esélye Budapesten, ha segítenek a kis pártok és az árvák.
Budapest pártprofilja más mint az országé: kevesebb a bizonytalan, érdemben visszafogottabb a Jobbik, és izmosabb a baloldal, és szabad szemmel láthatóak máshol alig észrevehető pártok. Abban nincs vita (még a kormányközeli közvélemény-kutatók is elismerik), hogy az ellenzék együttes támogatottsága veri a kormánypártét. 
A kérdés persze az, sikerül-e ezeket a táborokat – legalább részben – egy irányba mozdítani. Ráadásul időben.

Budapesten információink szerint mintegy 16-18 kerületben formálódik a megegyezés: melyik párt kivel repül együtt, illetve kinek nem vet gáncsot az önkormányzati választáson. A különböző ellenzéki formációk úgy számolnak, a kerületek többsége nyerhető. Ez persze nem jelent automatikus polgármester-cserét, hiszen a kerületvezetők egy része érdemben népszerűbb pártjánál – ám amennyiben sikerül megszerezni a közgyűlési többséget, akkor lényegében mindegy, milyen színű az első ember. Szóval az nem vitás, hogy a legerősebb párt Budapesten a Fidesz. A ZRI Závecz Research Intézet azt mérte, hogy a fővárosiak 33 százaléka szavazna a Fideszre, ez mintegy
462 ezer fő.
A budapesti ezüstérmes az MSZP – a pártot a Závecz Research szerint 12 százalék szereti, ehhez jön a Párbeszéd 2 százalékos kedveltsége. A két formáció természetes szövetségeseként kezeli a DK-t, utóbbi 6 százalékos népszerűséggel büszkélkedhet. Magyarán a szűken vett baloldal 
280 ezer főt
képes mozgósítani egyelőre. Formálisan a harmadik legizmosabb párt a Jobbik, a fővárosiak 7 százaléka (majdnem 100 ezer ember). Itt azonban érdemes átrendeződésre számítani. Egyrészt nehezen prognosztizálható, mennyire amortizálja a pártot a belharc (lásd: Volner János esete a vezetéssel), másrészt mennyire veszi be a még kitartó régi jobbikosok gyomra, hogy pártjuk egyre hevesebben dürrög a z LMP-vel. Ami a másik oldalról is kontraproduktív: az LMP szimpatizánsainak nagyobb része ugyanis balra húz. Nem csoda, hogy a párt kedveltsége Budapesten – ahol korábban kimondottan erős volt – 4 százalékra (nem egészen 60 ezer ember) apadt. Így a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is rázárt az LMP-re 3 százalékos (hozzávetőleg 42 ezres) támogatottságával. A Momentum pedig meg is verte, ez a formáció jelenleg 5 százalékot (körülbelül 70 ezer ember tud.
Következésképp amennyiben öt ellenzéki párt egymásra figyelve fut ki a budapesti pályára, akkor az LMP és a Jobbik nélkül is meg lehet szorítani a Fideszt az EP- és az önkormányzati választáson, sőt.

Ugyanis a Lehet Más a Politika és az egykori szélsőséges párt politikai árvái (vagy legalábbis egy részük) átzsilipelhetnek hozzájuk.
Szerző

Mészáros gyerekeinek a lepattanó jutott: csak 5,3 milliárdból építenek stadiont Érden

Publikálás dátuma
2018.10.11. 16:28

Fotó: Kovalovszky Dániel
NB III-as csapat kapja a létesítményt, ami a tervezettnél több mint másfélszer több közpénzt emészt fel. A szomszédjában uszoda, kézilabdapálya és jéghoki-csarnok is helyet kapott.
A korábban emlegetett összegnél jóval drágábban épül Érden stadion és multifunkcionális sportközpont – derül ki egy a közbeszerzési adatbázisba feltöltött dokumentumból, amit a G7 szúrt ki. A létesítményre a Modern Városok Program keretében
eredetileg 3,3 milliárd forintot különített el a kormány, ám a beruházás miatt kiírt közbeszerzésre beérkező legalacsonyabb ajánlat is 5,3 milliárd forint volt.

A két szakaszra bontott fejlesztést a Mészáros Lőrinc gyermekei által tulajdonolt Fejér-B.Á.L. Zrt. és a szintén kormányközeli Épkar Zrt. alkotta konzorcium nyerte el. Bár mindkét cég szépen gyarapodott az elmúlt években, az ötmilliárdos megbízás elég jelentősnek számít az életükben a portál szerint. Különösen igaz ez a Mészáros két lánya és fia tulajdonában lévő, három éve alapított felcsúti vállalkozásra, amelynek még tavalyi teljes árbevétele is csak a duplája volt ennek az összegnek.
A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé is nyilvánította a kormány, bár a megvalósításban 2016 óta így sem volt lényegi előrelépés.
Az új csarnokban lesz egy tenisz-, négy squash- és egy műfüves focipálya is, illetve közvetlenül hozzá csatlakozik majd egy fedetlen teniszpálya. Lesz egy 100-140 fős vendéglátóegység is, ám a jelek szerint kimarad a korábban ígért wellness-részleg. A kiszemelt területtől egyébként légvonalban nagyjából 600 méterre található az Érd Aréna, amiben uszoda és kézilabdapálya is van. A komplexum mellett ráadásul épp most húznak fel egy jégcsarnokot is, ahol a jövőben elvileg hokimeccseket is játszhatnak.
A héten derült ki az is, hogy a Bozsik Stadion költségei is drámaian megugrottak: az 5 milliárd helyett 11,7 milliárdból fog megépülni. Míg az egy NB I-es csapat stadionja lesz, az 5,3 milliárdos létesítménnyel meglepett Érdi VSE NB III-as.
Szerző

A CEU-ügyben odamondogató nagykövet épp egy jóízű ebédre készül Botkával

Publikálás dátuma
2018.10.11. 14:40

Fotó: Vajda József / Népszava
David Cornstein pénteken Szegedre látogat, a város polgármesterével is találkozik.
David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok nyáron kinevezett magyarországi nagykövete pénteken Szegedre látogat. A város polgármestere, Botka László vendégül látja egy munkaebéden – írja a hvg.hu. Cornstein a minap – szimbolikus módon a Közép-európai Egyetem (CEU) zsúfolásig telt termében – nyilvános előadást tartott. Azt mondta, a CEU problémájának megoldása az első számú prioritás az amerikai nagykövetség számára, már csak sürgőssége miatt is. Örömét fejezte ki, amiért a magyar kormány támogatja a jelenlegi washingtoni adminisztrációt és őt személyesen is, ugyanakkor arra figyelmeztetett, ha a CEU és a védelmi együttműködés ügyében nem sikerül dűlőre jutniuk, akkor nem lesz olyan vidám a folytatás, mint az érkezése óta eltelt első száz napban volt. Az előadásról itt írtunk bővebben. Cornstein szeptember 11.-én személyesen is tárgyalt az intézmény jövőjéről Orbán Viktorral.
Szerző