Európáért, a nacionalizmus ellen tüntetnek

Publikálás dátuma
2018.10.11 20:57
A sasos-arkangyalos német megszállási emlékmű a Szabadság téren, ahol a fekete gránitból készült obeliszket is fel akarják állít
Fotó: /
A szervezők reményei szerint Londontól Rómáig emberek milliói vonulnak utcára, hogy a nacionalizmus ellen és egy egységes Európáért demonstráljanak. Az esemény az összes városban ugyanabban az időpontban, most szombaton, magyar idő szerint délután 2 órakor kezdődik. A budapesti rendezvény helyszíne a Szabadság tér lesz. Az ötletgazda Jonas Lüscher svájci-német író és a magyar felmenőkkel is rendelkező osztrák filozófus, Michael Zichy. „Ideje, hogy jelt adjunk!” – hangsúlyozták felhívásukban. Hiszen bármennyire is szabad és békés Európát szeretnénk, újra teret nyernek a nacionalizmusok, terjed az intolerancia. Növekszik az igény az „erős kezű” politikusok iránt, miközben a társadalmat aláássa a korrupció, lebomlik a jogállamiság. A fideszes sajtóban tévesen jelent meg, hogy a budapesti demonstrációt Heller Ágnes filozófus hirdette meg. A magyarországi szervező valójában a lánya, Hermann Zsuzsa. „Nyugdíjas vagyok, négy gyermek anyukája, nagymama, civil aktivista” – mutatta be magát Hermann Zsuzsa. Kérdésünkre elmondta: nyáron, amikor értesült a nemzetközi kezdeményezésről, egy ideg arra várt, hogy valaki bejelenti a magyarok csatlakozását. Miután ez nem történt meg, úgy döntött, ő maga vág bele a szervezésbe. „Az elsődleges célom az volt, hogy ne maradjunk ki belőle” – tette hozzá. Mivel kifejezetten civil akcióról van szó, pártokkal nem kereste a kapcsolatot. A kezdeményezők szeretnék, ha a résztvevők száma összességében elérné az 5 millióit. A jelentkezések alapján Németország csaknem húsz városában tartanak demonstrációt, de például Lengyelország is feltűnően sok helyszínnel képviselteti magát. A Szabadság téren többek között Deák Dániel egyetemi tanár és Gerlóczy Ferenc újságíró is felszólal, a rendezvény házigazdája a Pa-Dö-Dő, azaz Lang Györgyi és Falusi Mariann lesz.
Szerző
Témák
tüntetés
2018.10.11 20:57

Kövér továbbküldte Ádernek a túlóratörvényt

Publikálás dátuma
2018.12.17 14:19

Fotó: / Vajda József
A köztársasági elnöknek öt napja lesz az aláírásra – előfordulhat, hogy erre közvetlenül a karácsony előtti napokban kerül majd sor.
A parlament honlapja szerint hétfő kora délután még mindig a házelnök aláírására várt a „rabszolgatörvény” néven híressé vált törvénymódosítás, és csak kevéssel egy óra után változott a státusza arra, hogy a köztársasági elnök aláírására vár – vette észre a 444.hu. A vonatkozó törvények szerint az Országgyűlés elnökének öt napja van aláírni egy elfogadott törvényt, utána küldheti tovább a köztársasági elnöknek aláírásra. Ez az öt nap hétfőn járt le, Kövér pedig ma küldte tovább a törvényt a Sándor-palotába, ahol Áder János aláírása kell majd ahhoz, hogy utána a Magyar Közlönyben kihirdethessék a törvényt. Ádernek is öt napja lesz, amit ha maximálisan kihasznál, akkor előfordulhat, hogy közvetlenül a karácsony előtti napokban kerül rá a köztársaság elnök aláírása a törvényre. Vasárnap este, a tüntetéssorozat negyedik napján ismét ezrek tiltakoztak az MTVA épülete előtt a kormányzati döntések – elsősorban a túlórák önkényes emelése és a különbíróságok elfogadása – miatt. Az ellenzéki képviselők éjjel jutottak be a székházba, ahol farkasszemet néztek a biztonsági őrökkel,  de továbbra sem tudták beolvastatni ötpontos követeléslistájukat – erről itt írtunk bővebben.
2018.12.17 14:19
Frissítve: 2018.12.17 14:20

Határt torlaszolnak el a rabszolgatörvény ellen protestálók

Publikálás dátuma
2018.12.17 14:01

Fotó: /
A szakszervezetek és az MSZP torlaszolja el a borsodi átkelőt.
Szakszervezeti vezetők, civilek és ellenzéki pártok képviselői a szlovák-magyar határon fekvő Bánréve határátkelőjének lezárására készülnek 14 órás kezdettel. Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke elmondta lapunknak, hogy a rabszolgatörvény és a munka világát hátrányosan érintő más törvények kormánypárti megszavazása ellen tiltakoznak, amikor a polgári engedetlenség kifejezésére autóikkal hamarosan eltorlaszolják a Magyarországról kivezető sávot a borsodi határátkelőnél. A Szlovákiából érkezők szabadon közlekedhetnek majd az akció ideje alatt.
2018.12.17 14:01