Európáért, a nacionalizmus ellen tüntetnek

Publikálás dátuma
2018.10.11 20:57
A sasos-arkangyalos német megszállási emlékmű a Szabadság téren, ahol a fekete gránitból készült obeliszket is fel akarják állít
Fotó: /
A szervezők reményei szerint Londontól Rómáig emberek milliói vonulnak utcára, hogy a nacionalizmus ellen és egy egységes Európáért demonstráljanak. Az esemény az összes városban ugyanabban az időpontban, most szombaton, magyar idő szerint délután 2 órakor kezdődik. A budapesti rendezvény helyszíne a Szabadság tér lesz. Az ötletgazda Jonas Lüscher svájci-német író és a magyar felmenőkkel is rendelkező osztrák filozófus, Michael Zichy. „Ideje, hogy jelt adjunk!” – hangsúlyozták felhívásukban. Hiszen bármennyire is szabad és békés Európát szeretnénk, újra teret nyernek a nacionalizmusok, terjed az intolerancia. Növekszik az igény az „erős kezű” politikusok iránt, miközben a társadalmat aláássa a korrupció, lebomlik a jogállamiság. A fideszes sajtóban tévesen jelent meg, hogy a budapesti demonstrációt Heller Ágnes filozófus hirdette meg. A magyarországi szervező valójában a lánya, Hermann Zsuzsa. „Nyugdíjas vagyok, négy gyermek anyukája, nagymama, civil aktivista” – mutatta be magát Hermann Zsuzsa. Kérdésünkre elmondta: nyáron, amikor értesült a nemzetközi kezdeményezésről, egy ideg arra várt, hogy valaki bejelenti a magyarok csatlakozását. Miután ez nem történt meg, úgy döntött, ő maga vág bele a szervezésbe. „Az elsődleges célom az volt, hogy ne maradjunk ki belőle” – tette hozzá. Mivel kifejezetten civil akcióról van szó, pártokkal nem kereste a kapcsolatot. A kezdeményezők szeretnék, ha a résztvevők száma összességében elérné az 5 millióit. A jelentkezések alapján Németország csaknem húsz városában tartanak demonstrációt, de például Lengyelország is feltűnően sok helyszínnel képviselteti magát. A Szabadság téren többek között Deák Dániel egyetemi tanár és Gerlóczy Ferenc újságíró is felszólal, a rendezvény házigazdája a Pa-Dö-Dő, azaz Lang Györgyi és Falusi Mariann lesz.
Szerző
Témák
tüntetés
2018.10.11 20:57

MSZP-Párbeszéd: Nagy Imre szabad, oroszoktól független Magyarországot akart

Publikálás dátuma
2018.10.23 15:04

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártvezetők budapesti Vértanúk terén emlékeztek meg '56-ról, kiálltak amellett is, hogy a mártír miniszterelnök szobra a téren maradjon.
Az MSZP és a Párbeszéd szerint Nagy Imre független és szabad Magyarországot akart, az ő szellemiségét meg kell őrizni, ezért a két párt mindent elkövet azért, hogy a mártír miniszterelnök szobra a budapesti Vértanúk terén maradhasson Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából koszorút helyezett el az V. kerületi Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál. Karácsony a koszorúzás után újságíróknak azt mondta, Nagy Imre visszaadta azt a hitet az embereknek, hogy szabad, egyenlő és az oroszoktól független lehet Magyarország, ahol a kétkezi munkások irányíthatják a gyáraikat, s ahol a szabadság és az egyenlőség összeegyeztethető. 
Tóth Bertalan a társadalmat összetartó közös kapaszkodók, értékek fontosságát hangsúlyozva rámutatott, hogy ilyen közös érték a hazaszeretet, amely szerinte Nagy Imre legfontosabb üzenete is volt. A mártír miniszterelnök múltban vallott hitét a jövő reménységére cserélve a forradalom mellé állt és életét adta a hazáért, a szabadságért - idézi az MSZP-elnök szavait az MTI.
2018.10.23 15:04

Itt tüntethet a régi és új kommunisták ellen Budapesten

Publikálás dátuma
2018.10.23 13:48

Fotó: MTI/ Mónus Márton
Több fővárosi demonstrációt is bejelentettek október 23-ára, Orbán Viktor a Terror Házánál mond beszédet, az ellenzéki összefogás a Bem József téren demonstrál majd - aztán fáklyákkal vonul a Corvinus elé.
Idén is egymást érik a nemzeti ünnep apropóján szervezett budapesti megmozdulások és állami programok: az Egymillióan Orbán Viktor mellett nevű Facebook-csapat például rejtélyes tüntetést szervez 13 órától -nem meglepő módon – Orbán Viktor mellett, de helyszínt nem adtak meg a közösségi oldalon meghirdetett eseményhez.
A 15 óra túlterhelt időpontnak számít: ekkor Orbán Viktor beszédet mond a Terror Háza múzeumnál, de ugyanekkor indítja aláírásgyűjtéssel megspékelt ellenzéki demonstrációját a Momentum is – a II. kerületi Gyóni Géza téren, tisztes távolságra a miniszterelnöki eseménytől. A Mi Hazánk Mozgalom Jobbikból kilépő csoportja szintén 15 órától kezdi megemlékezését a Corvin közben, az ünnepségen egy 56-ban is használt ágyúból adnak le díszlövéseket, és más korabeli fegyvereket is bemutatnak az eseményen. 
A Jobbik 15:30-kor kezdi kommunistaellenes demonstrációját a józsefvárosi Bródy Sándor utcában: egészen pontosan a „a korrupt, urizáló és bolsevik módszerekkel kormányzó Fidesz” ellen tüntetnek majd, az eseményen pedig többek között beszédet mond Sneider Tamás Jobbik-elnök és Murányi Levente, '56-os szabadságharcos is.
Az idei ünnep várható legnagyobb ellenzéki megmozdulása viszont a 15:45-kor kezdődő, Közös Ellenzéki Tüntetés lesz, a Bem József téren. „Magyarország történelme elbukott szabadságharcok sorozata. Ennek kell most véget vetnünk, és kimenni az utcára. Meg kell mutatnunk a világnak, és a dölyfös nagyuraknak, hogy nem hagyjuk Magyarországot újra a diktatúrába vezetni. Meg kell mutatnunk, hogy Magyarország Európa, és az is marad” - olvasható a demonstráció ajánlójában. 
A tüntetésen – ami iránt eddig tízezer ember jelezte érdeklődését a Facebook-on – felszólal:  Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, Harangozó Tamás országgyűlési képviselő (MSZP), Jávor Benedek európa parlamenti képviselő (Párbeszéd) Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő (Demokratikus Koalíció) Donáth Anna Júlia alelnök (Momentum Mozgalom), Dr. Lengyel Róbert ,Siófok polgármestere Tarnay Kristóf Ábel (Szegedi Civil Háló), Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus. Megemlékező beszédet tart: Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter. A rendezvényt a KELLESZ Korrupcióellenes Szövetség nevében Horváth András szervezi 
A kormányellenes demonstráció aztán a STOP Tandíj! - Fáklyás felvonulás a jövőért című felvonulásba torkollik: 17:30-ra a Szent Gellért térre várják az ellenzéki tüntetőket, ahonnan 18 órára a Corvinus elé vonulnak. Az egyetem előtt várhatóan gyújtó hangvételű beszédet mond Puzsér Róbert, közíró és főpolgármester-jelölt, valamint Pitz Dániel a Lehet Más a Jövő elnöke. „Szembesítsük együtt a Fideszt Orbán Viktor legsúlyosabb hazugságával: 10 évvel ezelőtt még tandíjmentes országot ígért, kormányon viszont elveszi a fiataloktól a tanulás lehetőségét!” - üzenik a szervezők.
2018.10.23 13:48
Frissítve: 2018.10.23 14:03