Az OTP-nél nem nyithatnak számlát Toroczkaiék

Publikálás dátuma
2018.10.12. 06:35
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egy pénzintézet ritkán utasít el ügyfelet, általában akkor, ha nem tesz eleget adatközlési kötelességének, vagy gyaníthatóan egy bűncselekmény részese.
Az OTP-vezetés letiltotta a Toroczkai László nevével fémjelzett Mi Hazánk Mozgalom bankszámlanyitási szerződését. Ennek okáról érdeklődött lapunk Gáspár Bencétől, a hazai piacvezető pénzintézet kommunikációs vezetőjétől, ám ő elmondta, hogy a banktitokra való tekintettel nem adhatnak semmilyen információt.
Novák Előd, a jobboldali radikális Mi Hazánk Mozgalom alelnöke szerdai közleményében azt írta, hogy "a Csányi Sándor vezette OTP a Mi Hazánk által hiánytalanul benyújtott és aláírt bankszámla-nyitási szerződését egy felső utasításra hivatkozva letiltotta." A mozgalom alelnöke az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult az ügy miatt, valamint eljárást kezdeményezett a bankfelügyeletet ellátó MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjánál is. A mozgalom több másik kereskedelmi banknál is próbálkozott, végül a kormányhoz igen közelálló TakarékBanknál sikerült szerződést kötniük.
A bankszámla-nyitás visszautasítása meglehetősen ritka - mondták lapunknak banki szakértők. Szinte kizárólag akkor fordul elő, ha az ügyfél a jogszabályok, illetve a bank által előírt adatokat nem hajlandó közölni, vagy ha pénzmosással gyanúsítható, továbbá ha vélelmezhető, hogy a számlát terrorcselekmények finanszírozásához venné igénybe. A Mi Hazánknál egyik bűncselekmény előkészületének szándéka sem ismert.
Szakértők szerint, ha az OTP ilyesmiről tud, akkor jelentenie kell a hatóságoknak. Ugyancsak banki szakemberek feltételezik, hogy a pénzintézet elutasítása mögött - nem bizonyíthatóan - az állhat, hogy Toroczkai László korábban bejelentette, hogy feljelentést tesz bennfentes kereskedelem bűncselekménye miatt. A párt vezetője szerint ugyanis a bankok eltitkolták a Budapesti Értéktőzsde 2004 októberi jelentését, amelyben 2014 év végéig "megjósolták" a svájci frank árfolyamát. Ez a prognózis pedig szinte tökéletes volt - állította Toroczkai László.
Szerző

Hivatalosan is felmentették az egészségügyi államtitkárt

Publikálás dátuma
2018.10.12. 06:31
Nagy Anikó egy korábbi rendezvényen
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Kásler miniszter maga kérte fel Nagy Anikót, olyan személyként akivel addig bizalmas és közvetlen munkakapcsolatot ápolt. A viszony hónapok alatt megromlott.
Most már hivatalos, a közlönyben október nyolcadikai dátummal meg is jelent a minap lemondott Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár felmentése. Utódát már a múlt héten megtalálta Kásler Miklós miniszter Horváth Ildikó személyében: az új jelölt az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke. Nagy Anikó alig öt hónapja vállalta a feladatot, Kásler Miklós maga kérte fel, olyan személyként akivel addig bizalmas és közvetlen munkakapcsolatot ápolt. A miniszter és az államtitkár viszonya azonban gyorsan megromlott, Kásler Miklós rendre átnyúlt saját Nagy Anikó feje felett, így amikor az Országos Kardiológiai Intézetben kirobbant a botrány, és kiderült esély sincs a probléma normális kezelésére, az államtitkár lépett, és október 12-ei hatállyal beadta lemondását az őt kinevező köztársasági elnöknek. Ezt követően Nagy Anikó még a folyamatban lévő ügyeit sem zárhatta le Kásler Mikós kényszer szabadságra küldte őt.  
Szerző

Mindjárt startolnak a hajléktalanrazziák, az ÁSZ elkezdte vegzálni a segítő szervezeteket

Publikálás dátuma
2018.10.12. 06:00

Fotó: Tóth Gergő
Néhány nappal a fedél nélkülieket vegzáló törvény hatályba lépése előtt elkezdték vizsgálni a segítő szervezeteket.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzést indított több, a fedél nélküliek gondozásával foglalkozó szervezetnél - értesült a Népszava. A lapunknak nyilatkozó érintett civilek azt állították, hogy az ÁSZ a héten küldte el az adatbekérő levelét, amire nekik öt munkanapon belül kell válaszolniuk.
Az ügy pikantériája az időzítés, mert - mint arról több alkalommal is beszámoltunk -, hétfőn lépnek hatályba azok a hajléktalanokat vegzáló új szabályok, amelyek következtében tilos lesz "életvitelszerűen a közterületen tartózkodni". A rendőrség - a Mérce.hu információi szerint - „nagyszabású razziával” készül a törvény végrehajtatására.
Arra a kérdésünkre, hogy miért éppen most rendelt el vizsgálatot az ÁSZ a hajléktalangondozással foglalkozó civileknél, a szervezet annyit közölt: ellenőrzéseit előre meghatározott féléves ellenőrzési terv, a nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján végzi.
A mostani félévre vonatkozó ellenőrzési tervet a Számvevőszék még július elején hozta nyilvánosságra, amelyben nem a fedél nélkülieket gondozó egyesületek neve szerepel, hanem egy nagyságrendekkel bővebb kategória, a „nem állami humánszolgáltatók” köre. (A civil humánszolgáltatókat már 2016 óta ellenőrzi az Ász.) Az ÁSZ tájékoztatása szerint a most ellenőrzés alá vont szervezeteket összetett kockázatelemzés alapján választották ki. Utoljára 2006-ban ellenőrizték a hajléktalanokat ellátó intézményrendszert, ám az egyedi szervezetek működését akkor nem világították át.
Azt egyébként egyelőre nem tudni, hogy milyen akcióval készülnek a rendőrök a jövő hétre, szakmai forrásaink szerint leginkább arra lehet számítani, hogy a szem előtt lévő, belső területekről fogják kiszorítani a hajléktalanokat.
Szerda óta a rendőrök szórólapokat osztogatnak az utcán élőknek a jövő héten rájuk váró változásokról. Ebben leírják, hogy hétfőtől a rendőrök felszólíthatják a hajléktalanokat a közterületen való életvitelszerű tartózkodás tilalmára, majd ha a fedél nélküli nem hagyja el a helyszínt, vagy kilencven napon belül négyszer is fel kell szólítani, úgy negyedjére előállítják és szabálysértési eljárást indítanak ellene. Ezután figyelmeztetés, közérdekű munka vagy elzárás szabható ki. A szórólapon a menhelyek diszpécsereinek telefonszámai mellett "a rendőrség hasznos tanácsai" is szerepelnek: „Az utca ne legyen a lakása”, „A közterületet rendeltetésszerűen használja”, továbbá, hogy "Előzzük meg közösen, hogy szabálysértés elkövetője legyen."

Levélben tiltakoznak Frans Timmermansnál

Az Európai Uniónak arra kellene ösztönöznie a magyar kormányt, hogy oldja meg a hajléktalanság problémáját, és ne büntesse a hajléktalanokat egy olyan élethelyzetért, amin azok egyedül képtelenek javítani. Értesüléseink szerint egyebek mellett ezt tartalmazza majd az a levél, amelyet a hajléktalanokat segítő civil szervezetek európai ernyőszervezete (Feantsa) készül elküldeni Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének. A brüsszeli székhelyű ernyőszervezet úgy véli: bár Európában történnek kísérletek a hajléktalanság betiltására, a magyar szabályozás az utóbbi évtized legriasztóbb fejleménye.
A hajléktalanság az alapvető jogok példátlan sérelme. Aki büntetni próbálja, az semmibe veszi az emberi méltóságot, és nem tesz mást, mint eltünteti a problémát a szem elől, ahelyett, hogy megoldaná – hangsúlyozzák a Feantsa tisztségviselői.
Különösen aggasztja a szervezet tagjait, hogy a hajléktalanokon segíteni próbáló nem-kormányzati szervezeteket arra kényszerítené a kormányhatározat, hogy legyenek bűnrészesek az emberi jogsértésben, működjenek együtt a hatóságokkal. A szociális munkásokat nem lehet arra kötelezni, hogy hagyjanak fel a sérülékeny emberek és embercsoportok társadalmi beilleszkedésének a támogatásával, és helyette legyenek egy bűncselekmény végrehajtói.
Aggályait hangoztatja az európai szervezet azzal kapcsolatban is, hogy a hajléktalanok ingóságait a helyi önkormányzatok tárolásra elvehetik és a felesleges holmikat meg is semmisíthetik.
Nemzetközi szervezetek már a hajléktalanságot tiltó júniusi alkotmánymódosítást is nehezményezték, rámutatva, hogy azzal Magyarország megsérti a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit. Nem csak a Feantsa tiltakozott, hanem az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának lakhatással foglalkozó különleges megbízottja is kifejezte meggyőződését, hogy a hajléktalanság kriminalizálásával Magyarország szembemegy a nemzetközi joggal.
Az Európai Bizottság szóvivője akkor azzal hárította el a kérdéseket, hogy a szociálpolitika a tagállamok, és nem az Európai Unió hatáskörébe tartozik.

Témák
hajléktalan