Orbán vitéz télen-nyáron

A hét elején Bácskai Lauró István 1970-ben rendezett Gyula vitéz télen-nyáron című szatirikus kultfilmjét utánozta az élet, vagyis a politika. A filmben a végvári harcok idején játszódó tévésorozat hatására egy maratoni futóversenyen összeverik a török futót, aki bepólyált fejjel fut be a célba. (A filmbéli tv-híradó ezt persze úgy adja le, hogy a török futó nemzeti viseletében, turbánban teljesítette a távot.) 
Az eset hatására és a politika nyomására az alkotók rögtön csavarnak egyet a film történetén, így a következő epizódban Gyula vitéz, alias Koncz Gábor életre-halálra szóló párbajt vív Juhász Jácint török vitézzel, majd leeresztik a kardjukat, és a török e szavakra fakad: "Éljünk békén a szivárványos ég alatt!" Mire Gyula vitéz megöleli: "Ha szíved is oly nyílt, mint szavad, jobbomat nyújtom!" 
Orbán vitéz most keblére ölelte Erdogan török vitézt, és közölte vele, hogy spongyát a 150 éves török uralomra, mert Gül baba azon diadalmas idők szülötte, amikor két nagy nemzet hősei feszültek egymásnak, és ma nekünk hozzájuk kellene felnőnünk. Persze vannak különbségek is a film és a valóság között. Gyula vitéz gesztusát a nézők felháborodással fogadták, míg ma Magyarországon lassacskán kiderül, hogy Szulejmán védte meg a korabeli Brüsszeltől Magyarországot. És ezen a lakosság jelentős része éppen úgy nem háborodik fel, mint azon, hogy az orosz csapatok kivonását ’89-ben követelő Orbán Viktor ma már  hasonló bornírt történelemhamisításokkal hízeleg a Kreml urának.
Félek, ha esetleg a mongol elnök látogat hozzánk, a magyar miniszterelnök addigra kiderítheti, hogy a tatárjárás valójában egy népes mongol delegáció látogatása volt csupán, és az elvtársi hangulatú megbeszéléseket követően Muhinál közös pikniket tartott a magyar és a mongol küldöttség. 
2018.10.12 08:47
Frissítve: 2018.10.12 08:53

Szerintem

Kamu Orbán politikájának fundamentuma a hatalmának megtartása. Ennek érdekében átrajzolta a választási körzeteket, a kétfordulós választást egyfordulóssá redukálta, hogy az ellenzéki pártok ne tudjanak szövetséget kötni. A határon túli, valamint a külföldön élő és dolgozó magyaroknak eltérő szavazási lehetőséget biztosított. Hogy a kettős állampolgárok között magyarul sem tudó ukránok is voltak tömegével, senkit sem zavart, ahogy a nyugdíjkassza nekik fizetett milliárdjairól sincs pontos információ. Nagy húzás volt a kamupártok ösztönzése is: 2018-ban a 23 választható párt között már 14 volt. A pénz nem számított, 2,6 milliárd forintba került, hogy minél több szavazatot vigyenek el az ellenzéktől. A kint maradt pénzt ugyan vissza kellett volna fizetni, de ez sem a NAV-ot, sem mást nem nagyon izgatott - már 8000 forintot sikerült behajtani. Ilyen választási törvény mellett Orbánt csak teljes ellenzéki összefogással lehet a trónjáról letaszítani, ráadásul a kassza kulcsa is nála van. Molnár István Primitív „Eddig bármilyen elfajultak is voltak a politikai csatározások, sekélyes a beszédmód, de mégsem a nőkhöz kötődtek ezek az ordenáréságok. A férfiakra osztották az alantasabb szerepeket, akik meg is feleltek ezeknek a durvasági elvárásoknak. Most ellenben a női politikusok viszik a prímet a primitívségben, a színvonal alatti akciók terén. Ezt láthattuk az országházi botrányokozás vagy az MTVA-székházban való garázdálkodás alkalmával is." Ezt Boross Péter exminiszterelnök nyilatkozta a felmelegített Magyar Nemzetben. Antall József utóda sajnos képtelen követni a mai világ fejleményeit: amit ő ordenáréságnak mond, az ma az ellenzék egyetlen lehetősége, hogy (viszonylag) eredményesen végezze feladatát, a kormányzat számonkérését. Ami pedig a nőket illeti, Borossból dől a macsó előítélet: ők csak szépek, kedvesek, toleránsak legyenek, ne nyomuljanak be a férfidolgok területére. Én nagyon örülök, hogy ők is keményen szembeszálltak mindazzal a jogtalansággal és erőszakkal, amit Orbán vagy Boross képvisel. Fábri Ferenc Kódex Magatartáskódexet tervezett a kormánypártot kitartóan támogató Századvég. A szabályok sok mindenre kitérnek, miközben meghatározzák, mit szabad egy képviselőnek és mit nem. Nem tekinthet bele a nemzetbiztonságot súlyosan veszélyeztető anyagba, nem sértheti a nemzeti szimbólumokat, nem zavarhatja az Országgyűlés munkáját stb. A lényeg, hogy bármelyik - természetesen ellenzéki - képviselő bármikor és bármiért büntethető. De teljesen felesleges is ez a szabályozás. Kevesebb papírmunkát igényelne, ha egyszerűen kimondanák: ha egy ellenzéki képviselő fel mer szólalni a parlamentben, azonnal büntessék meg. Szász M. Tibor
2019.02.16 16:00
Frissítve: 2019.02.16 16:00

Számlák

Két villanyszámlát kaptam szerdán. Az egyik a szokásos hatezer-valahányszáz forintos, melyet havi átalányban fizetek, a másik kicsit vaskosabb: 13 milliárd. Az utcai közvilágításé szerte az országban, ahol a miniszterelnök veje LED-lámpái pislákolnak. 
Eredetileg persze nem nekem kellett volna fizetni érte, de kiderült, annyira tróger melót végzett a Pista cége, hogy még a rinocérosz arcbőrrel megáldott illetékeseknek sem volt pofájuk benyújtani a számlát Brüsszelnek. Valahol persze érthető, hiszen az unió csalás elleni hivatala már előre jelezte, komoly gondokat lát az elszámolásban: nemcsak szarok az új lámpák, de arcátlanul drágák is. Olyannyira, hogy akár egy nyomozást is megérne az hazai ügyészség részéről. 
Az eljárásról szóló tudósítások helyett azonban csak arról érkezett hír, hogy a Tiborcz-lámpákra kipengetett milliárdokat házon belül rendezi a kormány. A hazai büdzséből, azaz többek között az adómból. Ezerháromszáz forint jut rám, ahogy minden határokon belüli magyarra, ötezer-hétszáz, ha a szűk családot vesszük. Végül is kibírjuk, egy kisebb hétközi bevásárlás ára. Vagy az elsős fiam éves iskolai színház- és mozibérlete. Ennyit bizonyosan megér, hogy kikerüljék a finnyás uniót, nehogy már Brüsszel látványosan visszadobja a számlákat. Mert aztán megint tele kellene plakátolni az országot, mit üzenünk neki. Helyette szavak és óriásplakátok nélkül üzent, csak éppen nekem, nekünk. 
Megtehetjük, ezt is megtehetjük, birka népség – szólt hozzám a kormány, és persze ahhoz a kevesebb mint hárommillióhoz is, akik összeadták neki a harmadik kétharmadot. Utóbbiakat valószínűleg kevésbé érdekli, mint engem, több is eltűnt már a nagy közösből, s azt is szó nélkül hagyták. Esetleg lelkesen tapsoltak a magyarázathoz: a mi tolvajunk a ti tolvajotok is, legyetek rá büszkék!
Mert nem csak a Tiborcz-lámpák miatt ilyen nagy a sötétség…
2019.02.16 09:26
Frissítve: 2019.02.16 09:29