Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Egy világ izgult a Szojuz legénységéért - a küldetés a NASA fotóin

A felbocsátást követően meghibásodott a Szojuz MSZ-10 űrhajó hajtóműve, azonnal beindult a biztonsági protokoll. Az űrhajósok kényszerleszállást hajtottak végre.

Szerző

Megosztás
Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonurból indult helyi idő szerint hajnali 4 óra 40 perckor
Fotó: Bill Ingalls / NASA
A fedélzeten egy orosz és egy amerikai űrhajós, Alekszej Ovcsinin és Nick Hague tartózkodott
Fotó: Alexey Filippov / AFP/Sputnik
Nick Hague egy utolsó frizuraigazításon
Fotó: Bill Ingalls / NASA
A Szojuz MT-10 a kilövőálláson
Fotó: Bill Ingalls / NASA
AZ ortodox Szergej atya megszenteli a küldetést
Fotó: Bill Ingalls / NASA
Az utolsó képek a bajkonuri Kozmodromból
Fotó: Bill Ingalls / NASA
A start jól sikerült
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Az eddigi információk szerint a hordozórakéta hibásodott meg
Fotó: Bill Ingalls / NASA
Azonnal beindult a biztonsági protokoll
Fotó: Bill Ingalls / NASA
A Szojuz MT-10 a Nemzetközi Űrállomásról nézve
Fotó: ESA
Ovcsinin és Hague a Roszkozmosz felvételén a kényszerleszállás közben
Fotó: Roszkozmosz
Az ejtőernyővel ereszkedő űrhajó a kazahsztáni sztyeppén landolt, keresésükre négy helikopter indult
Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / AFP/Sputnik
Az asztronauta és a kozmonauta családjuk körében, miután visszaérkeztek Bajkonurba
Fotó: Bill Ingalls / NASA

Elengedték a Törökországban fogva tartott amerikai lelkészt

Publikálás dátuma
2018.10.12. 16:14
Andrew Craig Brunson amerikai lelkipásztort (jobbra) török rendőrök kísérik 2018. július 25-én
Fotó: AFP/Stringer
Andrew Craig Brunsont azzal vádolták, hogy Erdogan elnök fő ellenségét, Fetullah Gülent támogatta – emiatt két évet kellett fogságban töltenie.
Szabadlábra helyezte pénteken a nyugat-törökországi Izmir egyik bírósága a kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádolt amerikai lelkipásztort, Andrew Craig Brunsont – idézi az MTI az NTV török hírtelevízió értesülését. Brunson ügye az utóbbi hónapokban annyira megterhelte az amerikai-török kapcsolatokat, hogy viszály robbant ki Washington és Ankara között. A lelkészt a 2016. júliusi puccskísérlet után, 2016 decemberében tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. 
A vád szerint a lelkész támogatta Gülen nemzetközi mozgalmát, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémkedett az Egyesült Államok javára. Brunson minden tagadott, az amerikai kormány pedigzárolta Süleyman Soylu török belügyminiszter és Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszter amerikai javait, valamint megtiltotta, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatba kerüljenek a török politikusokkal.   A török ügyészség korábban 35 év börtönbüntetést kért a lelkészree; a Brunson ügyében eljáró ítélőszék pénteken aztán 3 év 1 hónap 15 nap börtönnel sújtotta a lelkészt, de a férfinak a török jog értelmében mégsem kell letöltenie a büntetést, mert már majdnem 2 éve tartják fogva. Mivel a bíróság feloldotta a lelkészre eddig érvényben lévő utazási tilalmat is, Brunson elhagyhatja Törökországot.
Szerző

Juncker: Orbánnak nincs többé helye az EPP-ben

Publikálás dátuma
2018.10.12. 13:59

Fotó: JOHN THYS / AFP
Sok összeférhetetlenséget lát aközött, amit a magyar miniszterelnök mond és azon kereszténydemokrata értékek között, amelyeken az Európai Néppárt alapul.
Orbán Viktornak nincs többé helye az EPP-ben – szögezte le az MTI összefoglalója szerint a Le Monde című francia napilapnak adott, péntek délután megjelent interjúban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke.
„Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban. Ezt megmondtam az EPP salzburgi csúcstalálkozóján (szeptember 20-án). Még ha tisztelem is az embert, sok összeférhetetlenséget látok aközött, amit mond és azon kereszténydemokrata értékek között, amelyeken az EPP alapul. Hacsak nem szavatolja nekünk, hogy tiszteletben tartja az EPP alapértékeit és választási programját”

– fogalmazott a luxemburgi politikus.

Korábban Rogán Antal beszélt arról, hogy Orbán Viktor távollétében tett javaslatot a Fidesz kizárására az Európai Néppártból Jean-Claude Juncker. Felidézte, hogy két esemény zajlott le egyszerre. Egyrészt az Európai Néppárt csúcstalálkozója az EPP-hez tartozó kormányfők és pártelnökök részvételével, másrészt az európai uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója. Juncker az Európai Néppárt csúcstalálkozóján tett egy javaslatot, amely a Fidesz kizárására irányult az EPP-ből. Mint megírtuk, Joseph Daul EPP-pártelnök a néppárti tagállami vezetők egyeztetése előtt azt mondta, „a sajtó nem kényszeríthet Orbán Viktor kidobására”. „Pártunkban demokrácia és jogállamiság uralkodik, megvannak a szabályaink” – tette hozzá. A francia politikus csak annyit mondott a magyar kormányfőről: „nem könnyű eset, ezt mind tudjuk”. Az EPP meg fogja várni a hetes cikk szerinti eljárás eredményét, valamint azt, hogy az Európai Bizottság értékelje a jogállamiság magyarországi helyzetét, mondta Daul. Azért persze megjegyezte: következményeinek kell lennie annak, ha valaki nem felel meg a jogállamisági elveknek. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.12. 14:09