Több ezer eurós bírság helyett nagyon sokat takaríthatnak a randalírozó szurkolók

Publikálás dátuma
2018.10.12. 20:56

Fotó: Elmar Kremser / AFP
Szokatlan megoldást választott Mainz csapata - de így a rendbontókat nem tiltják ki életük végéig az összes német stadionból.
Takarítóként, illetve pályamunkásként dolgozhatja le a 15 ezer eurós büntetést a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Mainz csapatának nyolc szurkolója. A drukkerek 2017 márciusában füstbombákat és petárdákat dobáltak a játéktérre a Darmstadt elleni bajnokin, a rendbontás után a német szövetség megbüntette a mainzi klubot. 
Az egyesület vezetése úgy döntött, hogy ellentétben más klubokkal, nem a polgári peres utat választja, amelynek végén a német jogrend szerint általában a bíróság megfizetteti a rendbontókkal a klubnak okozott anyagi kárt, hanem ledolgoztatja a drukkerekkel a büntetés összegét. 
A nyolc mainzi szurkolóval és ügyvédeikkel külön-külön állapodott meg az egyesület, de mindenki élt ezzel a lehetőséggel. A drukkerek takarítanak a klubházban, tisztán tartják a pályát a csapat stadionjában és edzőközpontjában, de feladataik közé tartozik a lelátó, illetve a kapu mögötti pályarészek takarítása is egy-egy hazai mérkőzés után. 
A Mainz vezetősége a rendbontás után a rendőrségen tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen, a vétkesek beazonosítását követően pedig anyagi kártérítésre is igényt tartott. Ha nem született volna megállapodás peren kívül arról, hogy a rendbontók ledolgozzák az okozott kár összegét, akkor a bíróság örökre kitiltotta volna őket az összes német stadionból, és több ezer eurós pénzbírságot szabott volna ki rájuk. 
"Úgy gondoljuk, mindenki számára megfelelő megoldás született, ezek a szurkolók biztos nem dobnak be több petárdát a pályára, ezért az örökös kitiltásuk sem indokolt, és talán a társaikat is le tudják beszélni erről" - olvasható a mainzi klub közleményében.
Szerző

Székkel dobták fejbe a reggeliző minisztériumi tisztviselőt az orosz focisták

Publikálás dátuma
2018.10.12. 19:13

Fotó: AFP
Ha huliganizmusért elítélik őket, akár 7 évet is kaphatnak.
Egy moszkvai bíróság elrendelte Alekszandr Kokorin és Pavel Mamajev orosz válogatott labdarúgók letartóztatását, akik hétfő reggel egy étteremben - Kokorin öccsével együtt - két embert megtámadtak és megsebesítettek. A futballisták börtönbüntetésre számíthatnak tettükért, s a mostani döntés szerint két hónapig előzetes letartóztatásban maradnak, ahogy Kokorin testvére is. A bíróság bejelentése szerint a három férfi ellen huliganizmus a vád, melyért hét évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.
A játékosok tettéről videofelvétel készült, mely az interneten is látható. Az eset kirobbanása után Pavel Kolobkov orosz sportminiszter kijelentette: a felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy Kokorin és Mamajev tevékeny résztvevője volt az incidensnek, ráadásul a helyszínen lévő tanúk is megerősítették ezt. A tárcavezető hozzátette, hogy a törvényeket minden állampolgárnak kötelessége betartani, s a két játékosnak számítania kell arra, hogy ha nem tudják bizonyítani ártatlanságukat, soha többé nem szerepelhetnek a válogatottban.
Az orosz sajtó a tanúvallomásokra hivatkozva azt közölte, hogy az incidensben az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium egyik tisztségviselője olyan sérüléseket szenvedett, amelyek miatt kórházba kellett szállítani. A férfit a felvételek tanúsága szerint az egyik labdarúgó egy székkel dobta fejbe, később pedig a két játékos egy televíziós műsorvezető helyszínen tartózkodó sofőrjét is megverte.
Az idei oroszországi világbajnokságon Kokorin és Mamajev sem volt tagja a házigazdák csapatának, Moszkvában pedig a csütörtöki, svédek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzést (0-0) megelőző válogatott összetartáson tartózkodtak.
A két futballista a 2016-os Európa-bajnokság alatt is botrányba keveredett: az orosz együttes korai búcsúja után azzal kerültek ugyanis a címlapokra, hogy egy monacói buliban 250 ezer euró (81 millió forint) értékben rendeltek pezsgőt. Kokorin a bíróságon azt állította, hogy megbánta tettét, s az egyik áldozattól már elnézést kért, a bíró azonban így is elutasította ügyvédje azon kérelmét, hogy szabadlábra helyezzék.
Szerző
Témák
botrány orosz
Frissítve: 2018.10.12. 19:14

Marco Rossi nem változtat a győztes csapaton

Publikálás dátuma
2018.10.12. 10:34

Fotó: Szalmás Péter
Görögország vendégeként folytatja szereplését a Nemzetek Ligájában a magyar labdarúgó-válogatott pénteken. A keretből mindenki egészséges, az együttes egyre jobban összeáll.
A finnek elleni vesztes NL-kezdést követően a görögök szeptemberi, 2-1-es hazai legyőzése több volt, mint egy sima siker. Ezt Marco Rossi szövetségi kapitány is kiemelte hétfőn a Telki edzőközpontban megkezdett felkészülés kezdetén: amint az olasz szakember elmondta, a zárt kapus meccs megnyerése visszaadta a játékosok önbizalmát. A sikert egy hónapja kivívó társaság előtt most újabb komoly feladat áll: ismét Görögország következik, ám ezúttal idegenben.
„Még nem döntöttem el, hogy kik léphetnek pályára kezdőként Görögországban, de bolond lennék, ha túl sokat változtatnék a hazai mérkőzést megnyerő kezdőcsapaton. Budapesten jól játszottunk. Néhány dolgot persze ki kell javítanunk, de azt hiszem nagyjából ugyanazokat a játékosokat küldöm majd pályára” – nyilatkozta Rossi a csütörtöki kiutazást megelőzően a Liszt Ferenc Repülőtéren. 
Mindez nagyjából egybecseng azzal, amelyről lapunk csütörtöki számában is olvashattak: a klubcsapatában hétről hétre lehetőséget kapó, a budapesti meccsen is játszó Gulácsi Péter a kapuban, Kádár Tamás és Fiola Attila a védelemben, Nagy Ádám, Kleinheisler László és Kovács István a középpályán, Sallai Roland a szélen, Szalai Ádám pedig támadóként lehet biztos pont a csapatban. 
A legnagyobb változást minden bizonnyal a két összecsapás között a magyar válogatottat választó, lengyel édesanyától és magyar édesapától származó Willi Orban feltűnése jelenti majd az együttesben. Meglepő lenne, ha az olasz nem jelölné rögvest a kezdőcsapatába a 15 millió euróra taksált, amúgy Németországban született futballistát. Az RB Leipzig 25 éves hátvédje, egyben csapatkapitánya ugyan csak hétfőn csatlakozott a társakhoz, Rossi szerint beilleszkedett a csapatba. Orban a Leipzig színeiben folyamatosan játszik, lemaradása legfeljebb annyi lehet, hogy a magyar még töri, ám ez a pályán aligha hátráltatja majd. Sokat segít neki, hogy a német élvonalból több játékost ismer, ráadásul csapattársa, Gulácsi Péter is mindenben támogatja.
A júliusban kinevezett Rossi szerint egyébként sincsen gond az összetartással. A kerettagok már tudják és értik, hogy mit vár el tőlük a klubedzőként korábban a Budapest Honvédnál és a Dunaszerdahelynél is várakozáson felüli sikereket elérő edző, akire hallgatnak is, együtt pedig újabb meglepetésre készülnek. A tét egyik gárdának sem kicsi, aki ugyanis versenyben szeretne maradni az Európa-bajnoki kvótával kecsegtető csoportelsőségért, annak nem fér bele a vereség. Görög sajtóértesülések szerint a hellének trénerének, a német Michael Skibbének különösen nem, egy újabb kudarc ugyanis könnyen az állásába kerülhet.
Igazi görög dráma is kerekedhet tehát belőle, ha Magyarország ismét legyőzi Görögországot.

Riasztó statisztika: vendégként nem megy

Három döntetlen és hat vereség – ez a magyar labdarúgó-válogatott idegenben elért mérlege a görögök ellen, mióta 1976-ban először találkoztak a felek Görögországban. Legutóbb a 2016-os Európa-bajnokság kvalifikációval végződő selejtezősorozatának utolsó csoportmérkőzésén, 2015 októberében kapott ki Magyarország a hellének otthonában, igaz, a 4-3-ra végződő meccs közben már tudható volt, hogy a nemzeti tizenegy vereség esetén is legalább a pótselejtezőben folytathatja majd. 

A válogatott programja

Nemzetek Ligája, C divízió, 2. csoport 2018. szeptember 8., szombat Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11., kedd Magyarország–Görögország 2-1 Magyar gólszerzők: Sallai, Kleinheisler 2018. október 12., péntek Görögország–Magyarország 20.45 tv: M4 Sport 2018. október 15., hétfő Észtország–Magyarország 20.45 tv: M4 Sport 2018. november 15., csütörtök Magyarország–Észtország 20.45 2018. november 18., vasárnap Magyarország–Finnország 20.45 A csoport állása 1. Finnország 2 2 - - 2-0 6 pont 2. Magyarország 2 1 - 1 2-2 3 3. Görögország 2 1 - 1 2-2 3 4. Észtország 2 - - 2 0-2 0

Szerző