Marco Rossi nem változtat a győztes csapaton

Publikálás dátuma
2018.10.12. 10:34

Fotó: Szalmás Péter
Görögország vendégeként folytatja szereplését a Nemzetek Ligájában a magyar labdarúgó-válogatott pénteken. A keretből mindenki egészséges, az együttes egyre jobban összeáll.
A finnek elleni vesztes NL-kezdést követően a görögök szeptemberi, 2-1-es hazai legyőzése több volt, mint egy sima siker. Ezt Marco Rossi szövetségi kapitány is kiemelte hétfőn a Telki edzőközpontban megkezdett felkészülés kezdetén: amint az olasz szakember elmondta, a zárt kapus meccs megnyerése visszaadta a játékosok önbizalmát. A sikert egy hónapja kivívó társaság előtt most újabb komoly feladat áll: ismét Görögország következik, ám ezúttal idegenben.
„Még nem döntöttem el, hogy kik léphetnek pályára kezdőként Görögországban, de bolond lennék, ha túl sokat változtatnék a hazai mérkőzést megnyerő kezdőcsapaton. Budapesten jól játszottunk. Néhány dolgot persze ki kell javítanunk, de azt hiszem nagyjából ugyanazokat a játékosokat küldöm majd pályára” – nyilatkozta Rossi a csütörtöki kiutazást megelőzően a Liszt Ferenc Repülőtéren. 
Mindez nagyjából egybecseng azzal, amelyről lapunk csütörtöki számában is olvashattak: a klubcsapatában hétről hétre lehetőséget kapó, a budapesti meccsen is játszó Gulácsi Péter a kapuban, Kádár Tamás és Fiola Attila a védelemben, Nagy Ádám, Kleinheisler László és Kovács István a középpályán, Sallai Roland a szélen, Szalai Ádám pedig támadóként lehet biztos pont a csapatban. 
A legnagyobb változást minden bizonnyal a két összecsapás között a magyar válogatottat választó, lengyel édesanyától és magyar édesapától származó Willi Orban feltűnése jelenti majd az együttesben. Meglepő lenne, ha az olasz nem jelölné rögvest a kezdőcsapatába a 15 millió euróra taksált, amúgy Németországban született futballistát. Az RB Leipzig 25 éves hátvédje, egyben csapatkapitánya ugyan csak hétfőn csatlakozott a társakhoz, Rossi szerint beilleszkedett a csapatba. Orban a Leipzig színeiben folyamatosan játszik, lemaradása legfeljebb annyi lehet, hogy a magyar még töri, ám ez a pályán aligha hátráltatja majd. Sokat segít neki, hogy a német élvonalból több játékost ismer, ráadásul csapattársa, Gulácsi Péter is mindenben támogatja.
A júliusban kinevezett Rossi szerint egyébként sincsen gond az összetartással. A kerettagok már tudják és értik, hogy mit vár el tőlük a klubedzőként korábban a Budapest Honvédnál és a Dunaszerdahelynél is várakozáson felüli sikereket elérő edző, akire hallgatnak is, együtt pedig újabb meglepetésre készülnek. A tét egyik gárdának sem kicsi, aki ugyanis versenyben szeretne maradni az Európa-bajnoki kvótával kecsegtető csoportelsőségért, annak nem fér bele a vereség. Görög sajtóértesülések szerint a hellének trénerének, a német Michael Skibbének különösen nem, egy újabb kudarc ugyanis könnyen az állásába kerülhet.
Igazi görög dráma is kerekedhet tehát belőle, ha Magyarország ismét legyőzi Görögországot.

Riasztó statisztika: vendégként nem megy

Három döntetlen és hat vereség – ez a magyar labdarúgó-válogatott idegenben elért mérlege a görögök ellen, mióta 1976-ban először találkoztak a felek Görögországban. Legutóbb a 2016-os Európa-bajnokság kvalifikációval végződő selejtezősorozatának utolsó csoportmérkőzésén, 2015 októberében kapott ki Magyarország a hellének otthonában, igaz, a 4-3-ra végződő meccs közben már tudható volt, hogy a nemzeti tizenegy vereség esetén is legalább a pótselejtezőben folytathatja majd. 

A válogatott programja

Nemzetek Ligája, C divízió, 2. csoport 2018. szeptember 8., szombat Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11., kedd Magyarország–Görögország 2-1 Magyar gólszerzők: Sallai, Kleinheisler 2018. október 12., péntek Görögország–Magyarország 20.45 tv: M4 Sport 2018. október 15., hétfő Észtország–Magyarország 20.45 tv: M4 Sport 2018. november 15., csütörtök Magyarország–Észtország 20.45 2018. november 18., vasárnap Magyarország–Finnország 20.45 A csoport állása 1. Finnország 2 2 - - 2-0 6 pont 2. Magyarország 2 1 - 1 2-2 3 3. Görögország 2 1 - 1 2-2 3 4. Észtország 2 - - 2 0-2 0

Szerző

Nem törik össze magukat a klubok, ha a rasszizmus visszaszorításáról van szó

Publikálás dátuma
2018.10.12. 08:31

Fotó: Molnár Ádám
A magyar élvonalbeli labdarúgócsapatok csak akkor vesznek részt aktívan rasszizmus elleni kampányban, ha kötelezik őket erre.
Lehangoló a helyzet a magyar futballban a klubok viszonyulásában a rasszizmushoz. A Népszava körkérdése után az derült ki, hogy az élvonalban jelenleg nincs olyan csapat, amely magától, önállóan olyan akciót indítana, mint Németországban a Hertha BSC (tavaly az FTC készített videót egymás kölcsönös elfogadásáról, melyben több szakosztály képviselői szerepeltek). A berlini játékosok közel két hete a Bayern München elleni bajnokijuk előtt „Berlinben minden lehetsz, kivéve rasszista” feliratú felsőben melegítettek. A fővárosi klubot érte kritika az akció miatt, de a berliniek erre úgy reagáltak: politizálni nem akarnak, de a szélsőjobboldali nézetek terjedése, a kirekesztés olyan negatív társadalmi jelenségek, melyek ellen kötelező fellépniük. Ez nem politizálás, hanem társadalmi felelősségvállalás, ami minden jóérzésű embernek kötelessége.
A Puskás Akadémia lapunknak azt írta, hogy ott fiatalokat nevelnek, akik nem vállalnak szerepet semmilyen politikai demonstrációban. Újpesten mindent megtesznek a rasszizmus ellen, hiszen minden mérkőzés előtt levetítik a magyar szövetség „A gyűlölet nem pálya” című kampányfilmjét és a műsorközlő is mindig felhívja a figyelmet a sportszerű szurkolásra. Székesfehérváron elgondolkoznának a részvételen egy ilyen kampányban, ha indulna. Ebből nyilvánvaló, hogy nem a MOL Vidi lesz az első magyar csapat, amely követi a Hertha példáját.
Nem akadt olyan klub, amely úgy reagált volna, hogy a berliniek kezdeményezése példaértékű és szintén tervez hasonlót. A legtöbben azt írták, ha az európai- vagy a magyar szövetség (MLSZ) előír ilyesmit, akkor abban ők is részt vesznek. Annyira azonban már profi a csapatok többsége, hogy leírja, mennyire elkötelezett a rasszizmus elleni harcban. 
Az MLSZ szerint „a szenvedélyes szurkolás a játék része, a diszkrimináció, és a gyűlölet viszont nem.” Ez csodásan hangzik, már csak tartalommal kellene megtölteni. Például, a műsorközlő akkor is szóljon rá a szurkolókra, amikor azok a válogatott mérkőzésein trianonoznak vagy a minden meccsen előkerülő „lesz még Erdély Magyarországé” rigmust kiabálják. Elsőre ez is előrelépés lenne…

Így reagáltak a klubok és az MLSZ

Újpest FC: „Kötelező előírásként a mérkőzések előtt mindig látható a Fair Play zászló, valamint a stadionokban a csapatzászlók mellett is helyet kap a Fair Play lobogó a találkozók alatt. A Szusza Ferenc Stadionban is kötelezően elhangzik a meccsek előtt a felhívás, hogy tartózkodjanak a szurkolók a rasszista, gyűlöletkeltő megnyilvánulásoktól, valamint az MLSZ-nek van videós kampánya is ez ügyben, a „Gyűlölet nem pálya címmel”. A fentiek tükrében úgy gondoljuk, hogy ebben a kérdésben minden szükséges lépést megtesz és tett a szövetség, és vele együtt a klubok, így az Újpest FC is.” Puskás Akadémia: „A Puskás Akadémia fiatalok nevelésével foglalkozik, akik nem vállalnak szerepet semmilyen politikai demonstrációban.” Haladás: „Nem politizálunk, egyetértünk abban, hogy a politikát nem szabad összekeverni a sporttal, a rasszizmus elleni fellépés nem politikai kérdés, hanem emberi. Klubunknak van egy részletes etikai kódexe is. Az UEFA-nak is van számos hasonló kezdeményezése, amiben a csapatok is részt szoktak venni, így a Haladás is.” DVTK: „A rasszizmus ellenes kampányok a nemzetközi és a hazai szövetség szerint nem minősülnek politikai akciónak. Korábban már több alkalommal volt rá példa, hogy az MLSZ kérésére rasszizmus ellenes pólóban vonultak ki a játékosaink a mérkőzés előtt a pályára. Amennyiben újabb hivatalos kérés érkezik a szövetség részéről, természetesen örömmel fogjuk teljesíteni.” MOL Vidi: „Köszönjük az érdeklődést. Amennyiben lenne hasonló kezdeményezés, végiggondolnánk a lehetőséget.” DVSC: „A DVSC minden olyan rasszizmus elleni kezdeményezéssel egyetért, amivel a stadionokban esetlegesen megnyilvánuló hátrányos megkülönböztetést elítéli. Ugyanúgy, mint az UEFA is teszi a nemzetközi kupákban. Ha úgy érezzük, hogy tennünk kell ez ellen, akkor mi is fellépünk.” MTK: „Azt gondoljuk, teljesen természetes és minden jó érzésű sportbarát, szurkoló számára egyértelmű, hogy a pályán csapattársak és ellenfelek között sem lehet helye semmiféle megkülönböztetésnek. Az UEFA évek óta kampányt folytat a rasszizmus ellen, amely kampányhoz az MLSZ is csatlakozott sok évvel ezelőtt, és magyar labdarúgók szereplésével, hazai klubok szerepvállalásával volt már számos akció ilyen ügyekben, melyben az MTK Budapest is részt vett. Természetes, hogy egy ilyen jellegű kampányban klubunk a jövőben is partner lenne.” MLSZ: „Az MLSZ alapszabályából, és a sportágat szolgáló stratégiai gondolkodásából adódóan politikamentes. A diszkrimináció minden formája elfogadhatatlan. Az MLSZ Fegyelmi Szabályzata a legsúlyosabban éppen a rasszista és gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal szemben lép fel. Az MLSZ évek óta folytatott kampányai, így pl. „A gyűlölet nem pálya” egyértelművé teszi a szövetség és a klubok azon törekvését, hogy a szenvedélyes szurkolás a játék része, a diszkrimináció, és a gyűlölet viszont nem.” Nem válaszolt megkeresésünkre a Honvéd, az FTC, a Kisvárda, a Mezőkövesd és a Paks. 

Témák
labdarúgás

Babos kikapott a barátnőjétől

Publikálás dátuma
2018.10.12. 08:21
Facebook / Babos Tímea
Fotó: Facebook / Babos Tímea
Babos Tímea három szettben kikapott párospartnerétől, Kristina Mladenovictól a 250 ezer dollár (71 millió forint) összedíjazású linzi keménypályás női tenisztorna nyolcaddöntőjében - írta az MTI.
A versenyeket szervező WTA honlapja szerint a világranglistán 64. magyar játékos - aki a nyitókörben kiütötte a horvát Donna Vekicet (37.) - csütörtökön francia barátnőjével (48.) csapott össze, akivel 4-4-re állt a különmérlegük. Az utóbbi három találkozójukat megnyerő Babos rögtön elvesztette az adogatását, ám 0:2-ről és 2:4-ről is felzárkózott. A harmadik brékhátrányból azonban már nem tudott visszajönni, így Mladenovic 39 perc alatt hozta a szettet. A folytatásban a párosban világelső soproni teniszező bátor játékkal 4:1-re elhúzott, de 5:2-nél megtorpant, és nem tudta kiszerválni a játszmát. Ellenfele viszont 5:4-nél elbizonytalanodott, elbukta az adogatását, így Babos 1 óra 43 perc elteltével kiegyenlített.  A harmadik felvonás Mladenovic-brékkel indult, de nemsokára már a magyar játékos vezetett 3:2-re. A francia rivális 3:3-nál került ismét lépéselőnybe, és Babos 4:5-nél még visszabrékelve hárított egy meccslabdát, ám tíz perccel később már nem tudta bemutatni ezt a bravúrt, így elvesztette a 2 óra 42 perces mérkőzést. 
"Sajnos ma nem ment jól a játék, picit sokat hibáztam.."

- írta Babos Tímea a Facebook-oldalán.

Ez volt az első torna, amelyen ott volt a magyar játékossal új edzője, a horvát Nikola Horvat, aki hivatalosan szeptember 20-a óta irányítja a felkészülését. Bejegyzéséből az is kiderül, Luxembourgban folytatja a versenyzést.

Eredmény, nyolcaddöntő:

Kristina Mladenovic (francia)-Babos Tímea 6:4, 4:6, 7:5