Előfizetés

A tartásjavító hátizsáktól a XXI. századi fokosig

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2018.10.13. 11:04

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A Design Hét Budapest keretében ingyenes kiállításon keresztül ismerkedhetünk a magyar és német design újdonságaival.
Ahány ház, annyiféle design – mondhatnánk nyugodtan, hiszen mindenki egy kicsit másra gondol e fogalom hallatán. Design a táska, a lámpa, az ékszer, a szék, és még sorolhatnánk: a könyvkiadástól a nappali bútorzatáig, az autóipartól a reggeli öltözködésig óriási távolságokat hidal át és ölel fel a design műfaja, amely a XXI. század meghatározó művészeti kérdéseire, a minket körülvevő társadalmi, vagy természeti problémákra egyaránt reagál. A design egyszerre látványos és praktikus válaszokat ad napjaink kihívásaira – erre mutat rá a tizenötödik alkalommal megrendezett Design Hét Budapest, amely a változó tendenciákat és törekvéseket egyaránt követi. Az október közepéig tartó rendezvény számos programot – beszélgetéseket, előadásokat – kínál az érdeklődőknek, a rendkívül sokszínű központi kiállítás mellett. A Flashback Photo Studio terében a Magyar Formatervezési Díj pályázatára beérkezett legjobb munkákat, a díjazott alkotásokat, valamint a Fresch! című kortárs német designtárgyakat bemutató kiállítást láthatjuk.
Ez utóbbi keretében különleges lámpákkal, fotellel, kerékpárral és babakocsival, sportcipővel és egyéb sportkiegészítőkkel, takarítóeszközzel is találkozhatunk. A magyar pályázatra beérkezett darabok között szintén találhatunk használati eszközöket, és számos problémamegoldási ötletet kínáló tárgyat. Ilyen például a Wiwe nevet viselő mobil szívdiagnosztikai eszköz, amely a szív-és érrendszeri elégtelenségek egyéni felismerését teszi lehetővé. Vagy épp az Onni tartásjavító hátizsák, amely a helyes testtartás kialakítását és fenntartását célozza, megjelenésében viszont követi az aktuális trendeket.
Többek között a megváltozott felhasználói szokásokra és igényekre reagál a SysTents XXI. századi mobiljurta rendszere, valamint a Dualscope okos (smart) sztetoszkópja is. Az újítások mellett a hagyományok továbbvitele, újra- és átértelmezése szintén fontos szempontnak tűnik a kiállított műveket szemlélve: a könnyedén szétszedhető, „költöztethető” Mix karszék, a Fokos21 (XXI. századi fokos), vagy a szedettes szőttesek mintázatát továbbvivő szövött textilkollekció is ennek remek példái. Mindezek mellett szívószál-újrahasznosító kísérleti projektet, készségfejlesztő játékokat, játszótéri gyermekkefét, különleges ékszereket,esőkabátot is találunk a kiállított darabok sorában.
A sokszínű művek arról tanúskodnak: egy tömeggyártást folytató kultúrában és korban igenis van jelentősége az új formáknak és anyagoknak, ahogy az egyedi hangvételnek is. Hiszen kinek ne fájt volna még a háta egy kényelmetlen hátizsáktól, ne lett volna szüksége nyaraláskor egy nagyobb sátorra, vagy ne gondolt volna vissza nosztalgiával nagymamája szőtteseire.

Infó:
Design Hét Budapest, október 5–19., több mint 250 program Budapest számos pontján, valamint Debrecen, Győr, Sopron, Pécs és Veszprém városában. A Magyar Formatervezési Díj legjobb munkáiból nyílt kiállítás, valamint a német design termékeit bemutató Fresch! ingyenesen látogatható az óbudai Flashback Photo Studióban.

Belvárosi túra mobillal

A design valóban mindenhol körülvesz minket – a telefonos alkalmazással követhető Design Túrák a főváros különböző pontjain vezetik végig az érdeklődőket. A Kálvin tértől a Deák Ferenc térig egy tizenöt állomásos belvárosi túra útvonalán sétálhatunk az applikáció segítségével, amely nem csupán az egyes helyszínekről ad addig ismeretlen információkat, de a környéken található designhoz kapcsolódó programokat is kínál.

A különdíjas kutyahám

A Design Hét nemzetközi és piaci jelentőségét az idén tízéves Design Management Díj is növeli. Az elismerést olyan szervezetek kapják, amelyek kiemelt figyelmek fordítanak piaci stratégiájuk során a designmenedzsmentre is, amely a felismerhető, egyedi stílust, arculati elemeket is magában foglalja. Idén a díjat a sixay furniture nyerte el, amely bútoraival nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő értéket képvisel. Különdíjat kapott a Julius K-9, akik kiemelt figyelmet fordítanak a kutyás kiegészítők – elsősorban hámok – tervezésére. A harmincöt éves Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület is különdíjat vehetett át, az iparművészek érdekképviseleti platformjának működtetéséért.

A Vígszínházban áll színpadra A diktátor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.12. 20:51
ifj. Vidnyánszky Attila a diktátor szerepében. A kép 2018. október 10-én, a darab fotóspróbáján készült
Fotó: Vajda József / Népszava
Eszenyi Enikő rendezésében mutatják be szombaton a Charlie Chaplin-film alapján készült színdarabot.
A produkció ismertetője szerint Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás. A kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében hol kíméletlenül szarkasztikus, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását. A színész felejthetetlen bajusza, legendás cipője, keménykalapja, mozdulatai mindenki emlékezetébe beleégtek. 
A történet a két világháború között játszódik egy olyan korban, amikor a szegénység és az őrület féktelenné vált, az emberség és a szabadságba vetett hit elbukott. Chaplin Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer tanácsára kezdte el forgatni a filmet. A diktátor Ausztria megszállásáig követi Hitler birodalmának kiépülését és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit - idézi a darab rezüméjét az MTI. Chaplin később azt nyilatkozta: ha tudott volna a német koncentrációs táborok borzalmairól, nem csinálja meg A diktátort, nem fogja tréfára a nácik gyilkos őrületét. A Chaplin-család Magyarországon elsőként Eszenyi Enikőnek engedélyezte a mű színpadra állítását - írják a produkció színlapján.  A darabot  ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével tűzik műsorra, a színpadi változat Vecsei H. Miklós, Vörös Róbert és Eszenyi Enikő munkája - olvasható a színház honlapján.

Karibi íróé az alternatív irodalmi Nobel-díj

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2018.10.12. 20:39

Fotó: Ulf Andersen - Aurimages / AFP
A 82 éves guadeloupe-i francia író, Maryse Condé kapja az alternatív irodalmi Nobel-díjat – jelentette be pénteken a svéd Új Akadémia.
„Művei a világirodalom fontos részei, a szerző varázslatos mesemondó egyedi nyelvvel” – méltatta az Új Akadémia Condét. Az írónő 1937-ben született, Ghánában, Szenegálban, Franciaországban és az Egyesült Államokban tanult, 2002-ig a New York-i Columbia Egyetemen a francia nyelv és irodalom professzora volt. Műveiben – amelyek közül egy sem jelent meg magyarul – a gyarmatosítás utáni időszak kaotikus világát jeleníti meg, időnként a humort sem mellőzve. A svéd értelmiségiekből, művészekből álló grémium és a díj azután jött létre, hogy – szexuális zaklatási és korrupciós – botrányai után a Svéd Akadémia úgy döntött: idén nem oszt irodalmi Nobelt. Alexandra Pascalido újságíró, az Új Akadémia társalapítója szerint a Svéd Akadémia tagjainak viselkedése szégyent hozott a kulturális elitre és Svédországra, amit megelégeltek. Az alternatív Nobel-díjat december 9-én adják át Stockholmban. A díjjal pénzjutalom is jár, amelyet alapítvány finanszíroz, ám a pontos összeget csak az ünnepségen hozzák nyilvánosságra.