Brutális parkolási díjakkal sarcolják a pácienseket és a látogatókat a kórházak

Publikálás dátuma
2018.10.14 11:10

Fotó: /
Nem elég, hogy beteg az ember, vagy valamelyik hozzátartozója az - aki vizsgálatra érkezik, vagy látogatóba, azt alaposan megvágják az egészségügyi intézmények, feltéve ha nem akar sokat gyalogolni - a Vasárnapi Hírek cikke.
Kocsival utazni a kórházba manapság nem luxus, vannak helyzetek, amikor a beteg állapota vagy a távolság miatt nincs is más megoldás. Mégis, a kórházi parkolókban gyakran úgy kezelik a betegeket, mintha úri huncutság volna, hogy ők bizony autóval érkeztek. Ezért a tettért pedig súlyos pénzeket gombolnak le róluk, írja a Vasárnapi Hírek.
Megdöbbentő, de még Angliában is olcsóbb egy kórháznál parkolni, mint nálunk néhány intézmény területén. Kőszegi János kint élő magyar a VH-nak azt mondta: az angliai Milton Keynesben található Milton Keynes University Hospital esetében az első fél óra ingyenes, a második fél óra 2,5 font (950 forint), azonban idővel a díjszabás kedvezőbbé válik. Aki 3–6 órát kénytelen ott parkolni, annak ez 1710 forintjába kerül, míg 6–8 óra esetében 5 font, vagyis 1900 forint a tarifa. Az itthon esetenként már megfizethetetlen kategóriába eső 12–24 óra pedig mindössze 10 font, vagyis 3800 forint. Pedig, mint mondja, ez a kórház jól felszerelt, modern, államilag fenntartott létesítmény, ahol a parkolás nem csupán olcsóbb, mint pár itthoni intézmény esetében, hanem a fizetésekhez viszonyítva sokkal jobb parkolási feltételeket kínál, mint ami Magyarországon elérhető.

Drágább, mint a reptéren

Itthon ugyanis egészen elszállt árakkal is találkozhatunk. Aki például a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház parkolóját kénytelen használni, az kétszer annyit is fizethet, mintha Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hagyná az autóját. A reptéren ugyanis egy 5 órás parkolásért 4000 forintot kell fizetni, míg Győrben ez 8500 forintba kerül. Ott ugyanis csupán az első fél óra ingyenes, a második fél óra már 500 forint, majd minden megkezdett 30 perc 1000 forintba kerül. Ha pedig valaki olyan felelőtlen, hogy elhagyja a parkolójegyét a nagy rohanásban, annak ezért a hibáért 20 ezer forint pótdíjat kell fizetnie – erről februárban a Magyar Nemzet számolt be. De nemcsak a győri, hanem a szegedi, kaposvári és debreceni intézménynél is óriási pénzeket gombolnak le az óvatlan látogatóktól. Debrecenben, a klinika területén a parkolás első fél órája díjmentes, azonban a betegeknek a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül. Ha pedig elveszíti valaki a szelvényt, annak 10 ezer forintos büntetéssel kell számolnia. Aki nem tudja kifizetni a díjakat, annak a helyiek a Tesco-parkolót javasolják, amely „csupán” 800-1000 méterre van a kórháztól. Ha tehát valaki nem teheti meg, hogy ilyen sokat fizessen, annak egy kilométert kell gyalogolni az intézményig. A brutális díjszabás február óta annak ellenére sem változott Debrecenben, hogy komoly felháborodást váltott ki, mikor az egyetem egy közleményben „elszólta magát” arról, hogy évi százmilliós osztalékot is kifizetett a parkolót korábban működtető külsős cég a tulajdonosoknak. Bár az egyetem szerint most a bevételt a betegellátásra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások javítására fordítják, nem elhanyagolható, hogy 15 évig súlyos betegek kihasználása tömte tele a vállalkozók zsebét. A legtöbb kórház esetében sajnos ki sem derül, hogy tulajdonképpen hova folynak be a százmilliós összegek, és miért kerül ennyibe a parkolás. Az állami fenntartású intézmények zömében nem hozzák nyilvánosságra ezeket az adatokat. A már említett közleményből is csak az derült ki, hogy Debrecenben, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet esetében tizenöt éven át üzemeltette a parkolót külsős cég. 

A kijáratnál jön a sokk

 A díjak Szegeden is hasonlóan elszálltak. Ott ugyanis a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ B klinikai parkjában az első fél óra után minden további fél óra 600 forintba kerül. Vagyis: ha valaki 4 órát tölt az intézményben, ami messze nem elképzelhetetlen, főleg, ha a sürgősségi osztályra megy, az 4200 forintjába is kerülhet. Az egyetem szerint egyébként a bevételt itt a rendszer üzemeltetésére, fejlesztésére, valamint a klinika zöldterületeinek és belső úthálózatának rendbetételére fordítják. Ez azonban nem mindig vigasztalja a betegeket. Három éve egy édesanya arról panaszkodott a Szegedma.hu szerint, hogy gyermeke mandulaműtétjére várva férje 8 ezer forintot, ő maga további 6 ezer forintot fizetett a parkolásért. Felháborítónak tartotta, hogy nincs felső határa a parkolási díjnak. Ráadásul nem volt egyértelmű a tájékoztatás sem, csupán a parkolóból kifelé menet tudták meg, hogy összesen 14 ezer forintot kell fizetniük. A helyzetet tovább színezi, hogy amennyiben külső részen parkoltak volna, egy egész napos városi parkolójegy alig került volna többe, mint 1500 forint. Hasonló szituáció Budapesten is előállhat. Egy beteg a napokban arról panaszkodott a közösségi hálón: évek óta jár a Városmajori Semmelweis Klinikára kontrollra. Míg azonban a kórház körüli utcán a parkolás fizetős, néhány utcával arrébb, a luxusvillák körül ingyenes a parkolás. Egy beteg átlagosan 4-5 órát tölt az intézményben, így neki legalább 1400 forintot kell fizetni a parkolásért, míg ez a villalakóknak egy forintjába sem kerül. Ha pedig épp lejárt a parkolási idő, és a beteg még nem végzett, a büntetés akár 12 000 forint is lehet. 

Elképesztő eltérések

 A múlt héten az ATV is foglalkozott az elképesztő parkolási díjakkal. Emlékeztettek: a Szolnoki Hetényi Géza kórházban működött az ország legdrágább kórházi parkolója, ahol 15 percenként kellett 1000 forintot fizetni. A komoly felháborodás miatt végül a kórház a felére csökkentette a díjakat, így egy óra már nem 4000, hanem „csak” 2000 forint a betegeknek Mint megtudtuk, a Heim Pál Gyermekkórházban már barátságosabb árakkal parkolhatnak a beteg gyermeküket kórházba szállító szülők. Nekik ugyanis az első 15 perc ingyenes, aztán pedig óránként 300 forint. Bár a többi intézménnyel összehasonlítva ez nem rossz ár, ha például egy vidéki szülő naponta látogathatja gyermekét az intézményben, az egy hónapban akár több tízezer forintjába is kerülhet. Szerencsére nem mindenhol a kórházi parkolásból akarnak megélni az intézmények vagy a magáncégek. Sopronban például a kórház főbejárata előtt és közeli három másik parkolóban is ingyenesen lehet várakozni. Pécsen pedig, bár a klinikának nincs önálló parkolója, a közterületen csupán 100 forintba kerül egy óra. Persze az ingyenes parkolás a legtöbb helyen nem megoldás, hiszen ezzel sokan visszaélhetnek, azok is ott hagynák az autójukat, akiknek nincs dolguk a kórházakban, ezzel pedig kiszorítanák a valóban rászorulókat. Azonban a fél óráért kért 600 vagy 1000 forint már túlmegy azon a határon, amit elfogadhatónak tarthat bárki. Kérdés, hogy a kórházak mikor hagynak fel a betegek ilyen szintű megsarcolásával. Várhatóan nem a közeljövőben, hiszen nekik megéri a dolog.
2018.10.14 11:10
Frissítve: 2018.10.14 14:38

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29