Brutális parkolási díjakkal sarcolják a pácienseket és a látogatókat a kórházak

Publikálás dátuma
2018.10.14 11:10

Nem elég, hogy beteg az ember, vagy valamelyik hozzátartozója az - aki vizsgálatra érkezik, vagy látogatóba, azt alaposan megvágják az egészségügyi intézmények, feltéve ha nem akar sokat gyalogolni - a Vasárnapi Hírek cikke.
Kocsival utazni a kórházba manapság nem luxus, vannak helyzetek, amikor a beteg állapota vagy a távolság miatt nincs is más megoldás. Mégis, a kórházi parkolókban gyakran úgy kezelik a betegeket, mintha úri huncutság volna, hogy ők bizony autóval érkeztek. Ezért a tettért pedig súlyos pénzeket gombolnak le róluk, írja a Vasárnapi Hírek.
Megdöbbentő, de még Angliában is olcsóbb egy kórháznál parkolni, mint nálunk néhány intézmény területén. Kőszegi János kint élő magyar a VH-nak azt mondta: az angliai Milton Keynesben található Milton Keynes University Hospital esetében az első fél óra ingyenes, a második fél óra 2,5 font (950 forint), azonban idővel a díjszabás kedvezőbbé válik. Aki 3–6 órát kénytelen ott parkolni, annak ez 1710 forintjába kerül, míg 6–8 óra esetében 5 font, vagyis 1900 forint a tarifa. Az itthon esetenként már megfizethetetlen kategóriába eső 12–24 óra pedig mindössze 10 font, vagyis 3800 forint. Pedig, mint mondja, ez a kórház jól felszerelt, modern, államilag fenntartott létesítmény, ahol a parkolás nem csupán olcsóbb, mint pár itthoni intézmény esetében, hanem a fizetésekhez viszonyítva sokkal jobb parkolási feltételeket kínál, mint ami Magyarországon elérhető.

Drágább, mint a reptéren

Itthon ugyanis egészen elszállt árakkal is találkozhatunk. Aki például a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház parkolóját kénytelen használni, az kétszer annyit is fizethet, mintha Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hagyná az autóját. A reptéren ugyanis egy 5 órás parkolásért 4000 forintot kell fizetni, míg Győrben ez 8500 forintba kerül. Ott ugyanis csupán az első fél óra ingyenes, a második fél óra már 500 forint, majd minden megkezdett 30 perc 1000 forintba kerül. Ha pedig valaki olyan felelőtlen, hogy elhagyja a parkolójegyét a nagy rohanásban, annak ezért a hibáért 20 ezer forint pótdíjat kell fizetnie – erről februárban a Magyar Nemzet számolt be. De nemcsak a győri, hanem a szegedi, kaposvári és debreceni intézménynél is óriási pénzeket gombolnak le az óvatlan látogatóktól. Debrecenben, a klinika területén a parkolás első fél órája díjmentes, azonban a betegeknek a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül. Ha pedig elveszíti valaki a szelvényt, annak 10 ezer forintos büntetéssel kell számolnia. Aki nem tudja kifizetni a díjakat, annak a helyiek a Tesco-parkolót javasolják, amely „csupán” 800-1000 méterre van a kórháztól. Ha tehát valaki nem teheti meg, hogy ilyen sokat fizessen, annak egy kilométert kell gyalogolni az intézményig. A brutális díjszabás február óta annak ellenére sem változott Debrecenben, hogy komoly felháborodást váltott ki, mikor az egyetem egy közleményben „elszólta magát” arról, hogy évi százmilliós osztalékot is kifizetett a parkolót korábban működtető külsős cég a tulajdonosoknak. Bár az egyetem szerint most a bevételt a betegellátásra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások javítására fordítják, nem elhanyagolható, hogy 15 évig súlyos betegek kihasználása tömte tele a vállalkozók zsebét. A legtöbb kórház esetében sajnos ki sem derül, hogy tulajdonképpen hova folynak be a százmilliós összegek, és miért kerül ennyibe a parkolás. Az állami fenntartású intézmények zömében nem hozzák nyilvánosságra ezeket az adatokat. A már említett közleményből is csak az derült ki, hogy Debrecenben, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet esetében tizenöt éven át üzemeltette a parkolót külsős cég. 

A kijáratnál jön a sokk

 A díjak Szegeden is hasonlóan elszálltak. Ott ugyanis a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ B klinikai parkjában az első fél óra után minden további fél óra 600 forintba kerül. Vagyis: ha valaki 4 órát tölt az intézményben, ami messze nem elképzelhetetlen, főleg, ha a sürgősségi osztályra megy, az 4200 forintjába is kerülhet. Az egyetem szerint egyébként a bevételt itt a rendszer üzemeltetésére, fejlesztésére, valamint a klinika zöldterületeinek és belső úthálózatának rendbetételére fordítják. Ez azonban nem mindig vigasztalja a betegeket. Három éve egy édesanya arról panaszkodott a Szegedma.hu szerint, hogy gyermeke mandulaműtétjére várva férje 8 ezer forintot, ő maga további 6 ezer forintot fizetett a parkolásért. Felháborítónak tartotta, hogy nincs felső határa a parkolási díjnak. Ráadásul nem volt egyértelmű a tájékoztatás sem, csupán a parkolóból kifelé menet tudták meg, hogy összesen 14 ezer forintot kell fizetniük. A helyzetet tovább színezi, hogy amennyiben külső részen parkoltak volna, egy egész napos városi parkolójegy alig került volna többe, mint 1500 forint. Hasonló szituáció Budapesten is előállhat. Egy beteg a napokban arról panaszkodott a közösségi hálón: évek óta jár a Városmajori Semmelweis Klinikára kontrollra. Míg azonban a kórház körüli utcán a parkolás fizetős, néhány utcával arrébb, a luxusvillák körül ingyenes a parkolás. Egy beteg átlagosan 4-5 órát tölt az intézményben, így neki legalább 1400 forintot kell fizetni a parkolásért, míg ez a villalakóknak egy forintjába sem kerül. Ha pedig épp lejárt a parkolási idő, és a beteg még nem végzett, a büntetés akár 12 000 forint is lehet. 

Elképesztő eltérések

 A múlt héten az ATV is foglalkozott az elképesztő parkolási díjakkal. Emlékeztettek: a Szolnoki Hetényi Géza kórházban működött az ország legdrágább kórházi parkolója, ahol 15 percenként kellett 1000 forintot fizetni. A komoly felháborodás miatt végül a kórház a felére csökkentette a díjakat, így egy óra már nem 4000, hanem „csak” 2000 forint a betegeknek Mint megtudtuk, a Heim Pál Gyermekkórházban már barátságosabb árakkal parkolhatnak a beteg gyermeküket kórházba szállító szülők. Nekik ugyanis az első 15 perc ingyenes, aztán pedig óránként 300 forint. Bár a többi intézménnyel összehasonlítva ez nem rossz ár, ha például egy vidéki szülő naponta látogathatja gyermekét az intézményben, az egy hónapban akár több tízezer forintjába is kerülhet. Szerencsére nem mindenhol a kórházi parkolásból akarnak megélni az intézmények vagy a magáncégek. Sopronban például a kórház főbejárata előtt és közeli három másik parkolóban is ingyenesen lehet várakozni. Pécsen pedig, bár a klinikának nincs önálló parkolója, a közterületen csupán 100 forintba kerül egy óra. Persze az ingyenes parkolás a legtöbb helyen nem megoldás, hiszen ezzel sokan visszaélhetnek, azok is ott hagynák az autójukat, akiknek nincs dolguk a kórházakban, ezzel pedig kiszorítanák a valóban rászorulókat. Azonban a fél óráért kért 600 vagy 1000 forint már túlmegy azon a határon, amit elfogadhatónak tarthat bárki. Kérdés, hogy a kórházak mikor hagynak fel a betegek ilyen szintű megsarcolásával. Várhatóan nem a közeljövőben, hiszen nekik megéri a dolog.
Frissítve: 2018.10.14 14:38

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.