Hatvanezer átlagnyugdíjas éves járandóságát dobja oda a hatalom a közmédiának

Publikálás dátuma
2018.10.14. 11:37
Fotó: Vajda József
A közmédia riporterei, szerkesztői, operatőrei az emberek alkalmazottai, mégis olyan elfogultak, mintha a közszolgálati orgánumok egy minisztérium sajtóosztályaként működnének, panaszolja Ujhelyi István.
"Ha Ön ezt a szöveget olvassa, akkor nagy valószínűség szerint nem a közmédia híradásaiból tájékozódik, a sokmilliárd forint közpénzből fizetett állami hírügynökség ugyanis rendre letiltja azokat a nyilatkozatokat, amelyek bírálják a közmédia működését vagy finanszírozását, a közszolgálati orgánumok szerint ugyanis a kritika sérti az intézmény jóhírnevét" - kommentálja ironikusan Ujhelyi István, mennyi pénzt szór el a hatalom "állami propagandára".
Ez pedig a szocialista EP-képviselő szerint tökéletesen ellentétes mindazzal amire törvény kötelezi a közszolgálati médiumokat - melyeket a magyar adófizetők tartanak fenn. Ezért minden ember jogosan teheti fel a kérdést magának: mennyit ér neki a bizonyítható módon a kormányt kiszolgáló, információkat blokkoló, és olykor tudatosan álhíreket közlő közmédia. Mert a kormánynak
92 milliárdot
ér: jövőre ennyit - 12 milliárddal többet - kap, mint idén.

Ez - szolgál viszonyítási alappal Ujhelyi,
60 ezer
átlagnyugdíjas egyéves bevételének felel meg. Ezt az összeget egy ápolónő 38 ezer év alatt keresi meg, de ebből a pénzből több mint 15 éven át érdemben rendezni lehetne az otthonápolási díj tisztességes és általános megemelését is. És ezt az adófizetők állják. "A közmédia munkásai, bemondói, hírszerkesztői, híradósai mind az Önök alkalmazottai! És tudják, nem is az a leginkább vérlázító, hogy az állami hírügynökség rendre késlelteti és deklaráltan lenyomja a kormánykritikus megszólalásokat vagy, hogy egyes tárcavezetők tájékoztatói esetén már átveszik a minisztériumok sajtóosztályainak feladatát. Nem is az a legvérlázítóbb, hogy – mint arra az Index legutóbbi videójában tűpontosan rámutatott – a közszolgálati híradó esti műsorában több mint százszor hangzanak el a kormánypropaganda-szótárnak megfelelő „migráns”, „Brüsszel”, „Soros” és „betelepítés” kifejezések. Ez nem közszolgálat, hanem közgyalázat". fakadt ki az MSZP-s politikus.
, mennyi pénzt szór el a Ujhel a közmédiumok
Szerző

Brutális parkolási díjakkal sarcolják a pácienseket és a látogatókat a kórházak

Publikálás dátuma
2018.10.14. 11:10

Nem elég, hogy beteg az ember, vagy valamelyik hozzátartozója az - aki vizsgálatra érkezik, vagy látogatóba, azt alaposan megvágják az egészségügyi intézmények, feltéve ha nem akar sokat gyalogolni - a Vasárnapi Hírek cikke.
Kocsival utazni a kórházba manapság nem luxus, vannak helyzetek, amikor a beteg állapota vagy a távolság miatt nincs is más megoldás. Mégis, a kórházi parkolókban gyakran úgy kezelik a betegeket, mintha úri huncutság volna, hogy ők bizony autóval érkeztek. Ezért a tettért pedig súlyos pénzeket gombolnak le róluk, írja a Vasárnapi Hírek.
Megdöbbentő, de még Angliában is olcsóbb egy kórháznál parkolni, mint nálunk néhány intézmény területén. Kőszegi János kint élő magyar a VH-nak azt mondta: az angliai Milton Keynesben található Milton Keynes University Hospital esetében az első fél óra ingyenes, a második fél óra 2,5 font (950 forint), azonban idővel a díjszabás kedvezőbbé válik. Aki 3–6 órát kénytelen ott parkolni, annak ez 1710 forintjába kerül, míg 6–8 óra esetében 5 font, vagyis 1900 forint a tarifa. Az itthon esetenként már megfizethetetlen kategóriába eső 12–24 óra pedig mindössze 10 font, vagyis 3800 forint. Pedig, mint mondja, ez a kórház jól felszerelt, modern, államilag fenntartott létesítmény, ahol a parkolás nem csupán olcsóbb, mint pár itthoni intézmény esetében, hanem a fizetésekhez viszonyítva sokkal jobb parkolási feltételeket kínál, mint ami Magyarországon elérhető.

Drágább, mint a reptéren

Itthon ugyanis egészen elszállt árakkal is találkozhatunk. Aki például a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház parkolóját kénytelen használni, az kétszer annyit is fizethet, mintha Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hagyná az autóját. A reptéren ugyanis egy 5 órás parkolásért 4000 forintot kell fizetni, míg Győrben ez 8500 forintba kerül. Ott ugyanis csupán az első fél óra ingyenes, a második fél óra már 500 forint, majd minden megkezdett 30 perc 1000 forintba kerül. Ha pedig valaki olyan felelőtlen, hogy elhagyja a parkolójegyét a nagy rohanásban, annak ezért a hibáért 20 ezer forint pótdíjat kell fizetnie – erről februárban a Magyar Nemzet számolt be. De nemcsak a győri, hanem a szegedi, kaposvári és debreceni intézménynél is óriási pénzeket gombolnak le az óvatlan látogatóktól. Debrecenben, a klinika területén a parkolás első fél órája díjmentes, azonban a betegeknek a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül. Ha pedig elveszíti valaki a szelvényt, annak 10 ezer forintos büntetéssel kell számolnia. Aki nem tudja kifizetni a díjakat, annak a helyiek a Tesco-parkolót javasolják, amely „csupán” 800-1000 méterre van a kórháztól. Ha tehát valaki nem teheti meg, hogy ilyen sokat fizessen, annak egy kilométert kell gyalogolni az intézményig. A brutális díjszabás február óta annak ellenére sem változott Debrecenben, hogy komoly felháborodást váltott ki, mikor az egyetem egy közleményben „elszólta magát” arról, hogy évi százmilliós osztalékot is kifizetett a parkolót korábban működtető külsős cég a tulajdonosoknak. Bár az egyetem szerint most a bevételt a betegellátásra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások javítására fordítják, nem elhanyagolható, hogy 15 évig súlyos betegek kihasználása tömte tele a vállalkozók zsebét. A legtöbb kórház esetében sajnos ki sem derül, hogy tulajdonképpen hova folynak be a százmilliós összegek, és miért kerül ennyibe a parkolás. Az állami fenntartású intézmények zömében nem hozzák nyilvánosságra ezeket az adatokat. A már említett közleményből is csak az derült ki, hogy Debrecenben, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet esetében tizenöt éven át üzemeltette a parkolót külsős cég. 

A kijáratnál jön a sokk

 A díjak Szegeden is hasonlóan elszálltak. Ott ugyanis a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ B klinikai parkjában az első fél óra után minden további fél óra 600 forintba kerül. Vagyis: ha valaki 4 órát tölt az intézményben, ami messze nem elképzelhetetlen, főleg, ha a sürgősségi osztályra megy, az 4200 forintjába is kerülhet. Az egyetem szerint egyébként a bevételt itt a rendszer üzemeltetésére, fejlesztésére, valamint a klinika zöldterületeinek és belső úthálózatának rendbetételére fordítják. Ez azonban nem mindig vigasztalja a betegeket. Három éve egy édesanya arról panaszkodott a Szegedma.hu szerint, hogy gyermeke mandulaműtétjére várva férje 8 ezer forintot, ő maga további 6 ezer forintot fizetett a parkolásért. Felháborítónak tartotta, hogy nincs felső határa a parkolási díjnak. Ráadásul nem volt egyértelmű a tájékoztatás sem, csupán a parkolóból kifelé menet tudták meg, hogy összesen 14 ezer forintot kell fizetniük. A helyzetet tovább színezi, hogy amennyiben külső részen parkoltak volna, egy egész napos városi parkolójegy alig került volna többe, mint 1500 forint. Hasonló szituáció Budapesten is előállhat. Egy beteg a napokban arról panaszkodott a közösségi hálón: évek óta jár a Városmajori Semmelweis Klinikára kontrollra. Míg azonban a kórház körüli utcán a parkolás fizetős, néhány utcával arrébb, a luxusvillák körül ingyenes a parkolás. Egy beteg átlagosan 4-5 órát tölt az intézményben, így neki legalább 1400 forintot kell fizetni a parkolásért, míg ez a villalakóknak egy forintjába sem kerül. Ha pedig épp lejárt a parkolási idő, és a beteg még nem végzett, a büntetés akár 12 000 forint is lehet. 

Elképesztő eltérések

 A múlt héten az ATV is foglalkozott az elképesztő parkolási díjakkal. Emlékeztettek: a Szolnoki Hetényi Géza kórházban működött az ország legdrágább kórházi parkolója, ahol 15 percenként kellett 1000 forintot fizetni. A komoly felháborodás miatt végül a kórház a felére csökkentette a díjakat, így egy óra már nem 4000, hanem „csak” 2000 forint a betegeknek Mint megtudtuk, a Heim Pál Gyermekkórházban már barátságosabb árakkal parkolhatnak a beteg gyermeküket kórházba szállító szülők. Nekik ugyanis az első 15 perc ingyenes, aztán pedig óránként 300 forint. Bár a többi intézménnyel összehasonlítva ez nem rossz ár, ha például egy vidéki szülő naponta látogathatja gyermekét az intézményben, az egy hónapban akár több tízezer forintjába is kerülhet. Szerencsére nem mindenhol a kórházi parkolásból akarnak megélni az intézmények vagy a magáncégek. Sopronban például a kórház főbejárata előtt és közeli három másik parkolóban is ingyenesen lehet várakozni. Pécsen pedig, bár a klinikának nincs önálló parkolója, a közterületen csupán 100 forintba kerül egy óra. Persze az ingyenes parkolás a legtöbb helyen nem megoldás, hiszen ezzel sokan visszaélhetnek, azok is ott hagynák az autójukat, akiknek nincs dolguk a kórházakban, ezzel pedig kiszorítanák a valóban rászorulókat. Azonban a fél óráért kért 600 vagy 1000 forint már túlmegy azon a határon, amit elfogadhatónak tarthat bárki. Kérdés, hogy a kórházak mikor hagynak fel a betegek ilyen szintű megsarcolásával. Várhatóan nem a közeljövőben, hiszen nekik megéri a dolog.
Szerző
Frissítve: 2018.10.14. 14:38

Sínek között sétált egy utas, lebénult a 2-es metró

Publikálás dátuma
2018.10.14. 10:08

Fotó: Népszava
Fogócska zajlott a metró Pillangó utcai állomásán, emiatt közel egy órán át szünetelt a közlekedés a vonalon.
Mintegy ötven percre leállt vasárnap reggel a 2-es metró közlekedése, ezalatt pótlóbusz járt a teljes vonalon. Az Index úgy értesült, hogy egy utas bénította le metrót, aki a Pillangó utcai állomáson a lemászott a sínek közé, majd kisebb sétára indult – a szerelvények addig nem indulhattak újra, amíg nem kerítették elő az illetőt.
A BKK Facebook-bejegyzésében elkószáló utasról nem írt, csak rendőri intézkedést említett a leállás kapcsán. Háromnegyed tíz körül viszont újra indultak a járatok, vélhetően sikerült begyűjteni a renitens utast is.
Szerző