Schwarzeneggerrel szelfizett Orbán és Vajna

Publikálás dátuma
2018.10.15. 09:32

Fotó: PARAMOUNT PICTURES / AFP
Erről Vajna Tímea tett közzé egy fotót az Instagram-oldalán.
A filmügyi kormánybiztos felesége, Vajna Tímea Instagram-sztorijai közé posztolt fotót Arnold Schwarzeneggerről, ahogy együtt szelfizik Andy Vajnával és Orbán Viktorral – vette észre a 24.hu.   Andy Vajna korábban is vendégül látta a miniszterelnököt és Arnold Schwarzeneggert, erről itt írtunk bővebben.
Szerző

Nem árulják el, Orbánon kívül ki használja a „nem kormánygépet”

Publikálás dátuma
2018.10.15. 08:11

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Csak annyit közöltek, hogy az adatok nem nyilvánosak, mivel azok a Magyar Honvédség működésére vonatkoznak.
Első próbálkozásra mellébeszélt, másodikra pedig megtagadta a válaszadást a Honvédelmi Minisztérium (HM) a hvg.hu adatigénylésére, amelyben azt próbálták megtudni, hogy megérkezésük óta hányszor és milyen célokra használta a magyar honvédség azt a két Airbus A 319-es, illetve Dassault Falcon 7X repülőgépet, amelyek beszerzéséről még decemberben adtak hírt, majd februárban, illetve augusztusban érkeztek meg. A HM az AirBerlintől vett Airbusok megérkezése folyamatosan azt állította, hogy azokat kifejezetten csapatszállításra, polgári személyek evakuálására, illetve sebesültszállításra szerezték be. Az Airbusok lépcsőjén ennek ellenére hivatalos kormányzati protokollfotókon a miniszterelnök tűnt fel. A másik – papíron szintén a honvédségnek beszerzett – Airbus pedig nemrég Áder János köztársasági elnököt szállította volna Bukarestbe. Az augusztusban érkezett Dassault Falcon 7X-ről – ami sokkal inkább egy business jet, mint futárgép, aminek megpróbálták beállítani – szintén azt állította a HM, hogy „katonai repülőgép lesz, katonák fogják üzemeltetni." A hvg.hu szeptember elején kérdezte meg a HM sajtóosztályától, hogy megérkezésük óta hányszor és milyen célokra használta a Magyar Honvédség a két Airbus 319-est, illetve a Dassault Falcon 7X -et. Mint írják, a HM három nappal későbbi válaszában csak mellébeszélt, így konkrét, a felhasználókat és az úticélt is tartalmazó kimutatást kértek immár közérdekű adatigénylésben. Erre stratégiát váltottak és a hivatalos válaszadási határidő lejártának napján közölték, hogy
„a repülőgépeknek a Magyar Honvédség érdekében végzett szállítási, repülési adatai a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 38. § (7) bekezdése alapján nem nyilvánosak, mivel azok a Magyar Honvédség működésére vonatkoznak.”

Korábban egyébként Demeter Márta indított pert, miután a Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre se árulta el, mennyiért vette a két Airbus A319-est. Facebook-oldalán a HM-től kapott választ is közzétette, melyben azt írták,
az általa kért információk minősített adatok.

A polgári repülésben teljesen értelmetlenül hangzó indokokkal próbálta megmagyarázni a Honvédelmi Minisztérium (HM) azt, hogy miközben augusztus végén ukrán bérrepülővel kellett hazahozni az iraki kontingensnél szolgáló katonákat, addig a honvédségi célra vásárolt Airbus-szal a kormányfőt szállították – erről itt írtunk bővebben.
Szerző
Frissítve: 2018.10.15. 08:21

Fideszesek nem érnek rá a szegénybarát törvényhozásra

Publikálás dátuma
2018.10.15. 07:16
Korózs Lajos. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Nyilvánvalóan próbálja gáncsolni a mindennapok problémáival foglalkozó ellenzéki javaslatokat a kormány az MSZP-s Korózs Lajos szerint.
Levélben arról értesítette Selmeczi Gabriella az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának tagjait, hogy a kormánypárti képviselők nem érnek rá hétfőn elmenni a szocialista elnök által összehívott testületi ülésre. Eszerint a Fidesz honszülői aznap, amikor a hatóságok elkezdik - éppen az ő rendelkezésükre - vegzálni a hajléktalanokat, bojkottálják azt az ülést, amelyen a lakhatási válság okait kezelő ellenzéki javaslatról is szavazhattak volna. Másfél évnyi kilakoltatási moratórium meghirdetését, valamint a lakhatási válság okait feltáró eseti bizottság felállítását kérte az Országgyűléstől önálló képviselői indítvánnyal Székely Sándor, a Demokratikus Koalíció képviselője. Ahhoz, hogy javaslatát megtárgyalja az Országgyűlés, a parlament szakbizottságának a benyújtástól számított 30 napon belül támogatnia kell a napirendre tűzést. A Fidesz nem először gátolja ezt, legutóbb egy hete Kovács József a bizottság fideszes alelnöke javaslatára vettek le a napirendről egy sor ellenzéki javaslatot, köztük a szóban forgót is. A Székely Sándor indítványával létrehozandó bizottság azt vizsgálná: milyen megoldásokra, intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy többé senkit se lehessen anélkül kilakoltatni, hogy előtte nem vizsgálják a hitelező bank felelősségét, illetve az állami szervek nem tesznek kísérletet a család válság helyzetének megoldására. A képviselő szerint a bizottság munkájának idejére természetesen fel kell függeszteni a kilakoltatásokat. 18 hónapra biztosan szükség lesz, hogy a testület felmérhesse a veszélyeztetett családok körülményeit, kiderüljön hány kisgyermekes családot érint a kilakoltatás és milyen lehetőségek vannak az utcára kerülésük megakadályozására. Lapunknak Korózs Lajos, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: nyilvánvaló obstrukció zajlik. Nem csak az említett indítvány esetében, hanem a többi hétfőn napirendre tűzött – a szociális ellátásokkal, a családipótlék emeléssel, az igazságos nyugdíjrendszerrel kapcsolatos – ellenzéki javaslattal szemben is. A Fidesz arra játszik, hogy ezek a javaslatok kifussanak a 30 napos határidőből, akkor már csak olyan kivételes eljárásban kerülhetnének a plenáris ülés napirendjére, amelyet minden parlamenti frakciónak félévenként hat alkalommal kérhetnek.   
Szerző