Előfizetés

Szabadkereskedelem Szingapúrral - Kelet felé nyit az EU is

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.15. 15:12
Illusztráció
Fotó: AFP
Az uniós Külügyi Tanács határozatot fogadott el szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi megállapodás aláírásáról Szingapúrral - közölte az uniós tanács hétfőn.
A tájékoztatás szerint a határozat elfogadása lehetővé teszi, hogy az EU és Szingapúr várhatóan október 19-én, az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) alkalmával Brüsszelben aláírja mindkét megállapodást, valamint egy partnerségi és együttműködési megállapodást. Mint közölték,
a kereskedelmi és beruházási megállapodás az első olyan kétoldalú egyezmény lesz, amely az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) egyik tagállama között jön létre.

Az EU az ASEAN-nal folytatott áru- és szolgáltatáskereskedelmének közel egyharmadát Szingapúrral bonyolítja le. A kétoldalú árukereskedelem értéke 2017-ben 53,3 milliárd euró volt. Az EU 33,16 milliárd euró értékben exportált elsősorban gépkocsikat és gépeket, az import pedig 20,14 milliárd eurót tett ki, főleg vegyipari termékek és gyógyszerek formájában.
A tanács sajtószolgálatának tájékoztatása szerint szinte az összes EU-ból érkező áru már a megállapodás megkötését megelőzően is vám nélkül kerülhetett a szingapúri piacra. A szabadkereskedelmi megállapodással most a még meglévő vámok is megszűnnek, termékkategóriáktól függően három-öt éven belül. A megállapodás felszámolja a technikai és a nem vámjellegű akadályokat is azáltal, hogy például az elektronika, a gyógyszeripar és a gépjárműalkatrészek területén elismeri az uniós szabványokat és biztonsági vizsgálatokat.
Az unióba behozott halászati és feldolgozott mezőgazdasági termékek esetében néhány vámtétel azonban továbbra is fennmarad.

Díjazták a legszebb konyhakerteket

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.10.15. 14:03
illusztráció
Fotó: AFP
Minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg az idén a Magyarország legszebb konyhakertje vetélkedőn.
A 2012-ben indult legszebb konyhakertek programnak nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy egyre többen látnak hozzá a konyhakerti munkához, 2015 óta már minden megye részt vesz benne, amit Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára jelentős eredménynek nevezett.    
A 2018-as vetélkedőt "A termőföld, a talaj védelme a Riolittufa támogatásával" mottóval hirdették meg, hogy minél több talajkímélő művelési, vízgazdálkodási módszert, természetes talajjavítókat alkalmazzanak a kertekben. 
Kovács Szilvia, a program ötletgazdája és főszervezője elmondta: a legszebb konyhakertek program Karcagról indult mindössze 22 nevezéssel, majd 2013-tól országossá bővült. A 2018-ban 71 új település indult, a részt vevők a nagybani piaci árakat figyelembe véve 700 millió forint értékű árut termeltek meg.
A 370 település több mint 2000 kertje közül 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a települési zsűrik, és az országos bírálók 37 település 45 kertjének osztották ki a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat.

Szerdától olcsóbb lesz a tankolás

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.15. 13:54
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomásoknál.
A Mol Nyrt. szerdától bruttó 7 forinttal csökkenti literenként a benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát – értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. A csökkenéssel a benzin ára 398 forintra, a gázolajé 433 forintra változik. A gázolaj ára múlt szerdán változott legutóbb, akkor 8 forinttal emelkedett, a benzin előző pénteken drágult 5 forinttal.      Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.